Műanyagmentes július: 21 tippÚjra itt a műanyagmentes július! Belevágsz? Itt van 21 tipp a műanyag hulladék csökkentéséhez – kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Tavaly találkoztam először a műanyagmentes július kihívással, pedig már 2011 óta létezik. Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap és több embert ér el, de még bőven van lehetősége terjedni…

Nekem a tavalyi kihívás nagyon sok fejlődési lehetőségre mutatott rá, a legtöbbet sikerült is megvalósítani és beépíteni a mindennapokba, de még mindig van, amin lehet javítani. 🙂

Szerintem egy ilyen kihívásban úgy a legszerencsésebb részt venni, ha saját magunknak tűzzük ki a célt. Én például nem ma kezdtem odafigyelni a műanyag hulladék csökkentésére, de még most sem hiszem, hogy képes lennék teljesen kiiktatni, akár csak egy hónapra is. Ha esetleg sikerülne is, ahhoz nagyon meg kellene feszítenem magam és nem biztos, hogy azt érné el a kihívás, ami a célja. Inkább tegyük picit alacsonyabbra a lécet, de arra a bizonyos célra figyeljünk nagyon, és akkor tényleg beépülhet a mindennapjainkba, olyan szinten, hogy később már nem kell különösebben odafigyelnünk rá, egyszerűen szokássá válik.

Zöldnek lenni jó! (@zoldneklennijo) által megosztott bejegyzés,


Tavaly nekem a minden napos vásárlási rutint sikerült tökéletesíteni a kihívással (a lehetőségeimhez mérten), most már tényleg ritka az, hogy műanyag jöjjön haza a kosaramban. Idén a kozmetikumokra és bizonyos használati tárgyak természetes alapanyagú alternatívájára próbálom a hangsúlyt fektetni, remélem sikerrel. 🙂

Végül itt van 21 kézenfekvő (és különösebb megerőltetést nem kívánó) tipp, hogy műanyagmentes legyen a július:
 1. Használjunk vászonzacskót és vászonszatyrot a műanyag helyett! Legyen mindig a táskánkban.
 2. Vásárláskor a textil zacskók mellett jól jönnek a kis tupperes dobozok is, pl. felvágottnál, lédús gyümölcsöknél, de ehhez nem kell újakat beszerezni, biztos befut időnként a háztartásba margarinos, fagyis stb. doboz, ezeket kimosva sokáig újra lehet használni.
 3. Szerencsére egyre több terméket megtalálhatunk kimérve is. Gabonaféléket, magokat és egyéb száraz árut vegyünk kimérve, saját dobozban/vászonzacskóban.
 4. Ha valamit nem kapunk meg kimérve, válasszunk olyan változatot, ami papír/üveg/fém csomagolásban van, ezek jobban újrahaznosíthatók.
 5. A nasik különösen sok műanyag csomagolással járnak, süssünk inkább egy finom kekszet! 🙂
 6. PET palackos ásványvíz és üdítők helyett igyunk csapvizet, teát, szörpöt – saját kulacsban magunkkal is vihetjük!
 7. Mondjunk nemet a műanyag szívószálra! Hagyjuk el, vagy ha nagyon ragaszkodunk hozzá, szerezzünk be fém vagy papír változatot.
 8. Folpack helyett ételcsomagolásra, tál fedésére, vagy akár tészta pihentetésére is lehet használni méhviaszos kendőt.
 9. Fültisztító pálcikákból már drogériákban lehet találni olyat, aminek a pálcikája műanyag helyett papírból készül.
 10. Kerüljük a mikroműanyag gyöngyöket a kozmetikumokban! Főleg bőrradírokban alkalmazzák, válasszunk inkább természetes változatot.
 11. Eldobható borotva helyett használjunk cserélhető fejest vagy epilátort.
 12. Fogkeféből szintén lehet már kapni cserélhető fejest, de akár természetes alapanyagú, komposztálható változatot is.
 13. Az eldobható tisztasági és egészségügyi betétek helyett használjunk mosható változatot, vagy intimkelyhet.
 14. Nyáron a kerti főzések alkalmával az eldobható étkészletet kerüljük- ha nincs más megoldás, lehet találni lebomló változatot az interneten, de még jobb, ha inkább a mosogatás mellett voksolunk, ki lehet bírni és sok szemetet megspórolunk.
 15. Ha ruhát vásárolunk, kerüljük a műszálas anyagokat, a mosásuk során is mikroműanyagokkal szennyezzük a vizet.
 16. Műanyag írószerek helyett válasszunk fa ceruzát, vagy cserélhető betétes fa tollat!
 17. A hagyományos mosogatószivacs helyett használhatunk fa mosogatókefét, luffa szivacsot, mosható szivacsot, de készül olyan műanyag is, ami gyári hulladékból és PET palackból készül, így valamivel zöldebb a hagyományosnál.

  Zöldnek lenni jó! (@zoldneklennijo) által megosztott bejegyzés,

 18. A gyerekjátékok zöme műanyag és nem igazán bírják a strapát, könnyen törnek, Keressünk inkább fa játékokat, időtállóbbak is.
 19. Ahelyett, hogy műanyag kukazsákot vennénk, vegyünk lebomlót, vagy ha lehet helyettesítsük papírral, illetve az esetlegesen háztartásba befutó szatyrokat (érthetetlen, de valahonnan mindig érkezik, hiába nem kérünk és viszünk haza boltból) is befoghatjuk erre a célra.
 20. Egy kis ecettel (pl. vízkőoldásra, öblítéshez) és szódabikarbónával (pl. súroláshoz, zsíroldáshoz) sok felesleges tisztítószert ki lehet váltani -na meg sok műanyag flakont is meg lehet spórolni.
 21. Gyerekeknél hatalmas mennyiségű műanyag hulladékot spórolhatunk meg mosipelussal! 😉 És a bőrüknek is sokkal jobb…

Sok sikert! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: