3R: Reduce-reuse-recycle. Csupán három szó, egy bizonyos sorrendben. De ha jelentéstartalmukat megjegyezzük és szem előtt tartjuk a mindennapokban, máris hatalmas lépést tettünk a környezettudatos élet felé.

 

A három legfontosabb lépés a környezettudatosság felé, azaz a 3R:

 1. Reduce, azaz csökkentsd!

  Nem az első generáció nő fel a fogyasztói társadalom vásárlási láza közepette. Egészen kisgyermek korunktól reklámok hada üzenik, mi mindenre van szükségünk. Tényleg? Polcok, szekrények roskadoznak a kacatoktól, hűtők élelmiszerektől és fürdőszoba polcok krémek sokaságától, amikről sokszor azt sem tudjuk mit tartalmaznak. Vajon tényleg annyira kellenek ezek a termékek, amiket a reklámok széles vigyorú bábjai tukmálnak ránk? Vagy csak a nyereségre hajtanak és kihasználják naivitásunk és birtoklási vágyunk? Érdemes elgondolkozni, mielőtt megvesszük a sokadik „soha az életbe nem fogom használni, de olyan jól hangzik” portékát.

  Azt, hogy a fogyasztásnak mi köze a környezetvédelemhez gondolom nem szükséges mélyrehatóan elemezni. Egy termék előállítása, szállítása és később hulladékként való kezelése értékes nyersanyagok és energia felhasználásába kerül. Fentieket átgondolva, sajnos gyakran értelmetlenül.

  Mielőtt vásárolunk bármit is, gondoljuk át:

  valóban hasznomra válik, szükség van rá?
  Ha csak a „szemünk kívánja”, de haszna nincs, előbb vagy utóbb, de úgyis bánjuk majd.

  milyen gyakran használom majd? nem tudnám kölcsönkérni/kölcsönözi?
  Egy drágább használati tárgynál, ami csak alkalmi használatra kell, valószínűleg megéri.

  jó minőségű, bírni fogja a strapát?
  Ha valamit gyakran használunk, válasszunk olyat, aminek hosszabb a várható élettartama, minőségibb, még ha drágább is, hosszú távon megéri.

  Persze itt nem csak tárgyakra kell gondolni, hanem mindennemű fogyasztásunkra. A mértékletességgel a pénztárcádnak is kedvezel! 🙂

   

 2. Reuse, vagyis használd újra!

  Nagyot fordult a világ, míg ezelőtt az ember törekedett értékei megóvására, minél további felhasználhatóságára, ma már minden eldobható. Megveszed, használod, aztán megy egyenesen a kukába.
  Pedig szinte minden ilyen használati tárgyunknak van mosható, tartós megfelelője. A legtöbben ennél a pontnál a mosás, mosogatás nagy vízigényével érvelnek inkább a kényelem mellett, pedig igazából egy újabb darab előállítása, szállítása jóval nagyobb terhet ró a környezetre, mint a tisztításuk.

  Az én szememben a legnagyobb ellenségek közé tartoznak az eldobható poharak, evőeszközök, műanyag szatyrok, zacskók. Amikor kisfiam megszületett a pelenkák kerültek az élre, elképzelni is nehéz, milyen mennyiségű szeméthalom keletkezik belőle.
  De mindezeknek van környezetbarát alternatívája. Például egy vászonszatyor nem fog két használat után kihasadni, sem évszázadokig itt díszelegni hulladékként és akár még jól is mutathat. Ellenben egy műanyag szatyorral.

  Amiből csak lehet, mellőzük az eldobható változatot és válasszunk környezetbarát megoldást. Ha pedig elromlott valami, ne a szemetes legyen az első gondolatunk, hanem a javítás.
  És a kényelem? Manapság amikor minden háztartásban van mosógép és mosogatógép is egyre többen található, talán annyira nem is nagy fáradtság az újrafelhasználás. 🙂

   

 3. Recycle, azaz hasznosítsd újra!

  Vagy legalábbis adj esélyt rá és gyűjtsd szelektíven. 🙂
  Manapság már szinte mindenhol elérhető a szelektív hulladékgyűjtés, használjuk ki! Ez szintén nem nagy fáradtság, ám nagyon fontos lépés. Az újrahasznosítás sem mindig egyszerű folyamat, de nem vész kárba a szemét, mint nyersanyag és a keletkező hulladék mennyiség is csökken egyúttal. Az alumínium csomagolás egy nagyon jó példa, jól hasznosítható újra, fémhulladékból töredéknyi energia felhasználással állítható elő egy kólás doboz, mint bauxitból.

  Vásárláskor figyeljünk a csomagolásra, válasszunk olyat ami újrahasznosítható és gyűjtsük azokat (ha szükséges kitisztítva) szelektíven.

  És persze itt nincs vége, hiszen mit sem ér az újrahasznosítás, ha nem használunk újrahasznosított termékeket.

  Ha ezt a 3 pontot becsempésszük az életünkbe és rutinná válik-példát mutatva másoknak is-, többet teszünk, mint gondolnánk. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: