Kagyló és csigaház dekorációs ötletek

Szuvenírek vásárlása helyett mi magunk is készíthetünk emléktárgyakat, dekorációt saját kagyló és csigaház gyűjteményünkből.

Már tavaly is gondolkoztam, hogy milyen nyári dekorációt lehetne otthonra készíteni a családtagoktól kapott sok gyönyörű csigaház és kagyló segítségével… Idén a nyaralásunk során kiegészült a gyűjtemény pár saját szerzeménnyel, így már végképp kezdenem kellett valamit! 🙂 Persze a nyaraláson a bazárokban lehet venni ilyen dísztárgyakat, de én személy szerint jobb szeretem magam elkészíteni. (Ráadásul lehet, hogy nem is a legjobb választás vásárolni…)

Megmutatom, hogyan használtam fel őket 3 ötlet megvalósításához, de előbb kezdjük az előkészületekkel.

A kagylók, csigaházak tisztítása:

Először is, már a gyűjtésnél érdemes odafigyelni arra, hogy ne hozzunk haza olyan darabokat, amelyeknek lakója van. A kis rákok nagyon el tudnak bújni, legyünk résen! (Meg persze azzal sem árt tisztában lenni, szabad-e az adott helyen egyáltalán gyűjteni!)

Sokféle módszert lehet olvasni, én végül így csináltam:

  • Többször átöblítettem őket vízzel.
  • Ezutan általános tisztítószeres vízben áztattam kicsit, majd egy leselejtezett fogkefével kívül-belül alapposan átsikáltam őket.
  • Egy szintén már leselejtezett, főzésre nem használt edényben 15 percig lobogó vízben főztem őket. Egy kicsit fura szaga volt, de hamar ki lehetett szellőztetni. Ha ez a kis kellemetlen velejáró gondot jelent, akkor próbáljuk meg házon kívül elvégezni.
  • Amikor már kicsit hűlt a víz, kiszedtem őket egy törölközőre csepegni.
  • Később, amikor megszáradtak, mindet végigszimatoltam…Amelyiknek fura szaga volt, abban valószínűleg maradt valamilyen szerves maradvány, így azokat a kertben virágok mellett elhelyeztem, úgyse tudtam volna jobban kitakarítani.
  • A többit még egy savas áztatásnak alávetettem, hogy a vízkövet kicsit leoldjam. Egy citromsavas vízzel teli tálban áztattam őket 5 percig, aztán sima vízbe tettem át őket, nehogy sav maradjon bennük (oldja a vázat is).
  • Jól megrázogatva, hogy ne maradjon a belsejükben víz, ismét törölközőre szedtem őket és hagytam megszáradni.
  • Utolsó lépésként egy textildarabra nagyon kevés olajat öntöttem és ezzel átdörzsöltem őket, hogy élénkebb legyen a színük. Nem vittem túlzásba az adagolást, fényt se kaptak tőle, az anyagnak azzal a részével csináltam, ahol már jól beszívódott az olaj. Azt olvastam, hogy a növényi olaj nem ajánlott, mert idővel büdös lesz, de mivel más nem volt itthon, így mégis ezt használtam. (Már egy ideje elkészültem velük, csak ez a bejegyzés váratott magára, eddig semmi kellemetlen tapasztalat…)

Kagylós képkeret készítése:

A nyaralás alatt készült pár családi kép és az egyik bazárban amikor megpillantottam egy szép, kagylókkal kirakott képkeretet, arra gondoltam, az egyik fotót egy ilyenben szeretném kitenni otthon a polcra. Már majdnem rá is beszéltem magam, hogy megvegyem, amikor bevillant, hogy még évekkel ezelőtt turiztam egy képkeretet, amivel valami ilyesmi terveim voltak anno. Így végül inkább a gyerekek által gyűjtött tengeri kincsekkel valósítottam meg.

Nem kell hozzá más, csak egy képkeret és ragasztó – lehetőleg ragasztópisztoly, ezzel sokkal egyszerűbb és gyorsabb dolgozni. Érdemes még a ragasztás előtt megtervezni, hogy szeretnénk, hogy tetszik jobban: ha csak a sarkokat vagy például az egész keretet befedjük velük. Illetve minden darabot még a ragasztása előtt próbáljuk oda, nézzük meg, hogy illeszkedik a kigondolt helyre.


Kagyló és csigaház gyertya készítése:

Az utóbbi időben eléggé rákattantam a szójaviasz gyertyákra, egyrészt illatosítás gyanánt is jól funkcionálnak, másrészt szeretem a hangulatot, amit teremtenek. Így sokat elégettem, viszont az üveg alján mindig maradt egy vékony szójaviasz réteg, amit sajnáltam kárbaveszni és eddig nem is takarítottam ki őket (visszaküldésre kerülnek), gondolván, idővel majd valamilyen módon hasznosítom.

Most így is lett, kagyló gyertyákat öntöttem belőlük!

Ami szükséges hozzá: kagyló, csigaház, pamutkanóc, gyertya maradék, csavaralátét.

Kiválogattam a nagyobb, mélyebb és nem utolsó sorban stabilan megálló kagylóhéjakat és csigaházakat. Előkészítettem a kanócokat: kis darabokat egy-egy csavaralátétre görcsöltem, alul levágtam a túllógó részt. (Persze talpas kanócot is lehet venni, de ez így olcsóbb és ezeket az alátéteket újra fel lehet ilyen célra használni, ha majd elégett a gyertya.) A szójaviaszgyertyát vízfürdőben felolvasztottam és beleöntöttem a kagylókba, csigaházakba, majd beleállítottam a csavaralátéttel lefelé a kanócokat. Hagytam megdermedni, végül a kanóc túllógó részét levágtam.

Óvatosan kell azért bánni velük, nem a legstabilabb gyertya, de megfelelő felügyelet mellett nem lehet gond és nagyon hangulatos. Ha nem gyújtjuk meg, akkor is szuper nyári dekoráció és ilyen illatos viaszt felhasználva még kicsit illatozik is. 🙂


Befőttes üvegből lámpa:

Még mindig maradt pár szép darab a tengeri gyűjteményből, így a teraszra és a hálóba is kigondoltam egy-egy lámpást. Lekerült pár elemes LED fényfüzér a padlásról a téli dekorációk közül és kerestem öblös, nem túl magas befőttes üveget is. Először beleállítottam az elemeket tartalmazó részt, rátekerve a kábel azon részét, ahol még nincsenek izzók és úgy, hogy a kapcsoló felfelé nézzen. Állítottam mellé egy hosszabb, szintén a nyaraláson gyűjtött követ, egyrészt, hogy kitöltse a tér egy részét, másrészt, hogy támaszként szolgáljon. Ezután elkezdtem feltölteni kagylókkal és csigaházakkal, közben igazgatva körkörösen az izzósort is. Nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre gondoltam, de kivitelezhető. Próbáltam a legszebb darabokat az üveg falához tenni, a kevésbé mutatósakat belülre – a teret kitölteni. Kicsit olyan volt, mint egy térbeli tetrisz…Felül úgy ígazítottam őket, hogy a kapcsolóhoz könnyen hozzá lehessen férni és egy kagylóhéjjal fedtem le, hogy ne látszódjon. A befőttes üveg száját még lehet dekorálni zsineggel, szalaggal, de magában is jól mutat.


Ha többféle színben is rendelkezésünkre állnak a tengeri kincsek, akár külön is szedhetjük azokat, amelyek összepasszolnak. Én például a hidegebb és melegebb színeket, árnyalatokat külön mécsesekre osztottam szét. Az előbbi mécses tartalmazta a kékes, szürkés színeket – hideg fényű izzósorral, utóbbi pedig a narancsos, barnás színű darabokat meleg fénnyel.


Este igazi hangulatvilágítást kapunk a gyertyákkal és a LED mécsessel:


Az alábbi Pinterest táblán pedig még több ötletből lehet szemezgetni kagylók és csigaházak felhasználásával, nézzetek szét! 🙂


Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: