Csatlakozz a műanyagmentes július kihíváshoz! Ebben a bejegyzésben minden napra találsz egy tippet a műanyag hulladék csökkentéséhez!

2021 nyarán kerültek betiltásra bizonyos egyszer használatos műanyagok, ennek ellenére sajnos még ma is lehet velük találkozni sok helyen. Ennek oka, hogy ez a tiltás nem vonatkozik az ezen jeles dátum előtt beszerzett termékekre, azokat a készlet erejéig lehet használni, és bizony sok kereskedő, szolgáltató pont emiatt felhalmozta, amíg lehetett…

Ebből is jól látszik, hogy nem elég csak a törvényi szabályozásokra hagyatkozni, ha változást szeretnénk, akkor alulról építkezve, példamutatással érdemes megtámogatni ezeket. Remek lehetőség erre a #műanyagmentesjúlius kihívása!

Érdemes csatlakozni és nem baj, ha nem lesz tökéletesen műanyagmentes a hónap, tűzzünk ki egy egyéni célt, tekintve jelenlegi szokásainkat. Ha nem is iktatunk ki minden műanyagot magunk körül- igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni belőle.

Mi is igyekszünk így tenni és segíteni benne nektek is! Tavaly júliusban minden napra adtunk egy műanyagmentes tippet, amit mi is alkalmazunk már és bevált. Most ezeket összegyűjtöttük egy csokorba, hogy egy helyen megtaláljátok!

A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen érzékenyek vagyunk mindannyian az árakra, így amellett, hogy igyekszünk eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a környezetbarát megoldások költségesek, így extra költséghatékony tippekkel is szolgálunk! Ha épp spórolni kell, ne ezen múljon a kihívás sikere!

Műanyagmentes július - minden napra egy tipp!

1️⃣Vigyél magaddal szatyrot!

Ha valaki szeretne elindulni a hulladékmentesség, azon belül is a műanyag hulladék csökkentés felé vezető úton, az első és legegyszerűbb lépés, ha tart magánál egy szatyrot. Lehet az színes cekker, szimpla vászontáska vagy akár egy már háztartásba befutott használt nylon szatyor, mindegy. Csak legyen mindig nálunk, így bármikor boltba tévednénk, van mibe pakolni és nemet mondhatunk az újabb műanyagra. Ha otthon nem találunk erre alkalmas darabot és végül veszünk egy táskát, akkor is valószínűleg belátható időn belül megtérül, ha azt nézzük, hogy sok üzletben egy masszívabb szatyorért (ami ki is bírja hazáig az utat az áruval jól megpakolva) a pénztárnál már egész szép összegeket számolnak fel. Persze ehhez az kell, hogy tényleg nálunk legyen – és megbecsüljük, ebben az esetben sok éven keresztül kiszolgálnak minket.

Költséghatékony tipp: Ha nem akarunk erre költeni, vagy szeretnénk kimaxolni ezen a téren a környezettudatosságot, újrahasznosíthatunk és készíthetünk szatyrot egyszerűen egy kiselejtezett pólóból, még varrni sem kell hozzá.

2️⃣ Vigyél magaddal zacskót!

Sok látványos pontja van a műanyagmentességre való törekvésnek a keletkező szemét mennyiségében, az egyik legjelentősebb a műanyag zacskók mellőzése.

Ráadásul ehhez sincs szükség különösebb erőfeszítésre, csak be kell szereznünk pár textilzsákot, magunkkal vinni és vásárláskor ebbe tehetjük a zöldséget gyümölcsöt, vagy akár a pékárut.
(De kezdetnek, ha többször felhasználunk egy műanyag zacsit, már azzal is sokat teszünk!)
Kis ételes dobozok is jól jöhetnek a sérülékenyebb gyümölcsökhöz, illetve a nagyobb zöldségeket én szimplán a kosárba teszem, de a kisebb, nem törékeny zöldséghez, gyümölcshöz tényleg a textilzsák a legjobb választás.

Költséghatékony tipp: De ha nem szeretnétek erre költeni, ezen ne múljon a zöldülés, varrni is lehet, egyúttal akár újrahasznosulhatnak a leselejtezett ruhák, függönyök is!

3️⃣ Vásárolj csomagolásmentes élelmiszert!

Ne ragadjunk le ott, hogy a paradicsomnak vagy kiflinek viszünk magunkkal textilzsákot, mérjük fel a terepet, mi mindent lehet még megvenni kimérve!

Ha csomagolásmentes bolt van a közeledben, akkor nagyon egyszerű dolgod van, hiszen a fűszerektől kezdve, a liszteken, magvakon, gabonaféléken, hüvelyeseken át, a száraz tésztákig szinte minden alapanyagot be tudsz szerezni műanyag csomagolás nélkül!

Ha nincs a közeledben ilyen üzlet, akkor sem kell elkeseredni, ha szűkebb is a választék, bizonyos magvakat, gabonaféléket, -sőt, előfordul, hogy tejtermékeket is- néhány zöldségesnél, piacon, esetleg nagyobb szupermarketeknél is be lehet szerezni ilyen formában. Az élelmiszerboltok csemegepultjánál is próbát lehet tenni.

Ha pedig valamit nem kapunk meg kimérve, válasszunk olyan változatot, ami papír/üveg/fém csomagolásban van, ezek jobban újrahasznosíthatók, csak gyűjtsük szelektíven. Végső esetben, ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb!

Költséghatékony tipp: Csomagolásmentes vásárlás során nem csak a műanyag csomagolást spórolod meg, másik nagy előnye, hogy pont annyit vásárolhatsz, amennyire szükséged van! Ha pl. valamiből csak 100 grammot ír a kiválasztott recept, akár vehetsz pontosan annyit is, nem kell egy egész, nagyobb kiszerelésű zacskóval megvenned! Így nincs pazarlás, sem fejtörés, hogy mi legyen a maradékkal és a pénzed is megmarad!

4️⃣Készítsd el házilag…például a joghurtot!

Ha rendszeresen fogyasztasz élőflórás joghurtot, akkor érdemes kipróbálni, sok kis műanyag pohárkát meg lehet vele spórolni.
Ha a tejet be tudod szerezni csomagolásmentesen, akkor abból lehet készíteni túrót, tejfölt, akár sajtot és joghurtot is – műanyag hulladék nélkül.
Mivel mi az előbbieket be tudjuk szerezni csomagolásmentesen, így leginkább csak a joghurtot szoktuk házilag készíteni a kimérve vásárolt nyers tejből.

Ez pedig egyszerűbb, mint gondolnánk (még a kánikula kedvez is neki, gyorsabban el is készülhet) és akár görög joghurt is lehet belőle.

Amióta megismerkedtünk a granolával, mi leginkább azzal esszük a joghurtot, de egy kis lekvárral, vagy friss gyümölccsel, kevés mézzel is messze lekörözi a bolti (aromákkal) ízesített verziókat – és tényleg csak az van benne, ami szükséges.

Költséghatékony tipp: Nem csak műanyag hulladékot spórolunk vele, pénzt is, számoljunk csak utána!(Még akkor is olcsóbb, ha dobozos bolti tejből készül.)

5️⃣ Hagyd el a PET palackos ásványvizeket!

A műanyag hulladékok jelentős részét teszik ki a PET palackok, azoknak is zömét az ásványvizes flakonok. Pedig sokszor a csapvízzel közel azonos összetételű ásványvizet vásárolunk jelentős anyagi és környezeti teher árán. Ha világviszonylatban nézzük, hatalmas mázlink van, hogy jó minőségű ivóvízhez jutunk fillérekért.
Előfordulhatnak helyenként bizonyos szennyeződések, de legnagyobb részt jó minőségű ivóvíz folyik a csapokból. Itthon ez a leggyakrabban ellenőrzött termék.
Fennállhatnak érzékszervi panaszok is, ami miatt nem szívesen fogyasztunk csapvizet. Fontos tudni, hogy a szolgáltató csak átadási pontig felel a víz minőségéért. Azaz, ha gond van a vízzel, az a saját hálózatunkból is fakadhat, emiatt a víz minősége gyakorlatilag településen belül is eltérhet.

Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a helyi vízszolgáltatónál, vagy a helyileg illetékes népegészségügyi szervnél érdeklődjünk a vízminőségről, de akár be is vizsgáltathatjuk.

Ha a szolgáltatott ivóvíz nem felel meg a határértékeknek, vagy olyan érzékszervi gond van vele, amin nem tudunk segíteni, egy jól kiválasztott vízszűrővel megoldhatjuk a problémát. Alaposan meg kell gondolni milyen célra/szennyezőre szerezzük be a készüléket és ennek megfelel-e. Válasszunk engedélyezett terméket, ezekről érdeklődhetünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK).

Költséghatékony tipp: Nem csak PET palackokat, pénzt is spórolhatunk a csapvíz fogyasztásával! Míg az ásványvizek ára 50-500 Ft/l között mozog, a csapvíz esetében ez fillérekre jön ki.
Ha a csapvizünk minősége hagy némi kívánnivalót maga után és utótisztításra szorul, akkor a vízszűrővel már nem spórolunk annyit, mint szimplán a csapvíz esetén, de valószínűleg még így is sokkal jobban járunk, mint a palackozott vizekkel.

6️⃣ Hagyd el a PET palackos üdítőket!

A PET palackok másik jelentős részét az üdítők teszik ki. Ezeket ritkán, de lehet kapni üveges kiszerelésben. lehet kapni 100 % préselt leveket, amik ráadásul nem csak a csomagolásuk terén, hanem az összetételüket tekintve is tudatos választást jelentenek, hiszen nem tartalmaznak semmi felesleges összetevőt.

A szörpök is szuperül felfrissítenek, ezek is jó alternatívát jelentenek a PET palackos levek helyett. Ezekből is találtok akár kézműves termékeket!

Költséghatékony tipp: Ha szeretnénk spórolni, vagy csak szimplán kedvetek van befőzni, készítsetek magatok akár szörpöt, rostoslevet! Egyik sem nagy ördöngösség, hamar bele lehet jönni.

7️⃣ Igyál szálas teát!

Sajnos egyre több tea gyártó alkalmaz műanyag teafiltereket, amelyekből ráadásul akár milliárdnyi mikroműanyag részecske kerülhet a teába.

Válasszunk filteres helyett szálas teákat, amelyek egyébként sokkal jobb minőségűek is, legyen szó akár fekete, zöld vagy épp gyümölcsteáról! A filterekbe legtöbbször csak a törmelék jut, ami rontja a minőséget, hiszen a sok vágási felület miatt a keserű ízért felelős csersav sokkal hamarabb kioldódik a teából. Ami a szálas gyümölcsteákat illeti, az aszalt gyümölcsök olyan formában találhatók meg bennük, hogy akár ki is kanalazhatjuk őket, ha bevégezték feladatukat.

A szálas teát teatojásba, vagy közvetlenül a forró vízbe téve és utólag szűrve is elkészíthetjük. Természetesen ezt is beszerezhetitek széles választékban, csomagolásmentesen! Ha erre nincs lehetőség, keress papírfilterest, lehetőleg klórmentesen fehérítettet!

Költséghatékony tipp: Ha van a kertben vagy a balkonon olyan növény, aminek a levelét teaként lehet fogyasztani (pl. citromfű, menta, vagy rózsa esetében a szirom), szárítsuk ki és tegyük el. Ha van jó lelőhelyünk és alapos ismeretünk hozzá, a természetben is gyűjtögethetünk.
Ha gyümölcsöt préselünk szörpnek, vagy rostoslének, a visszamaradt gyümölcshúst szintén kiszáríthatjuk, csak terítsük szét egy tepsin, fedjük le a rovarok elől textillel és szárítsuk ki a napon. Mennyei gyümölcstea lesz belőle és legalább minden része hasznosul a gyümölcsnek.

8️⃣ Vigyél magaddal kulacsot!

Ha útközben szomjazunk meg, akkor sem kell feltétlenül PET palackos vizet vagy üdítőt vásárolni, vigyünk magunkkal kulacsot!
Ha csak nem felejtjük rendszeresen otthon, akkor az ára is egész hamar megtérül, még akkor is, ha egy igazán minőségi darabra ruházunk be. Hamar meg lehet szokni, hogy ne induljon el az ember nélküle, és így a nyári melegben különösen fontos, hogy mindig legyen nálunk innivaló.
Ha pedig kiürül, irány a legközelebbi Refill pont, ahol ingyen fel lehet tölteni csapvízzel!

Költséghatékony tipp: Ha nem akarunk erre költeni, akár egy kiürült szörpös üveg is megteszi. Sőt, akár tokot is horgolhatunk/varrhatunk hozzá, hogy védjük a sérülésektől. Műanyag PET palackot viszont – még ha környezettudatosnak is tűnik – ne töltsünk újra, mert az egészségünkre káros lehet‼️
Egyrészt mikrobiológiai szempontból, a PET érdes felületén ugyanis könnyen megtelepedhetnek a mikroorganizmusok, illetve idővel a gyártásuk során lágyítószerként használt különböző ftalátok is kioldódhatnak belőle.

9️⃣ Kerüld a műanyag evőeszközöket!

Hiába tiltották be az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, sajnos azt tapasztaljuk, hogy még mindig nagyon gyakran lehet velük találkozni.
Ha útközben gyorsan bekapnánk valamit és szeretnénk elkerülni őket, akkor legyen nálunk kanálgép!
Nem mondom, hogy nálunk mindig ott lapul a táskában, azonban egy kicsit előre gondolkodva, fel lehet mérni, hogy valószínűleg szükség lesz-e rá a nap folyamán, vagy sem, egyébként pedig túl nagy helyet úgysem foglal.
Ilyenkor már a rendelésnél szólunk előre, hogy nem kérünk evőeszközt. Ha végeztünk, eltöröljük szalvétával a kanálgépet és majd otthon mossuk el. Nem mellesleg, enni is sokkal, de sokkal kényelmesebb vele!

Költséghatékony tipp: Ezt is megoldhatjuk pénztárcabarát módon, egyszerűen vegyük ki a konyhaszekrény fiókjából a szükséges evőeszközöket és egy kis tasakban vagy épp szalvétába hajtva vigyük magunkkal!

1️⃣0️⃣ Kerüld a műanyag szívószálakat!

Bár szintén betiltották, ezekkel is sok helyen lehet még találkozni… Viszont mi kiválthatjuk őket műanyagmentes alternatívákkal!
Ha nem szeretnénk mosogatni, vagy túl sok szívószálra lenne szükség (pl. gyerekzsúrt tartunk, sok vendéget várunk), akkor választhatunk eldobható bambusz szívószálat vagy akár szalmaszálat is.

Ha viszont csak pár darabra van szükség és rendszeresen használjuk, akkor érdemes beruházni tartós, újrahasználható darabra, ami készülhet szintén bambuszból vagy fémből. Utóbbiból akár hajlított verziót is találtok! Ezeket egy praktikus kis kefével maradéktalanul tisztára lehet mosni és egy kis szütyőben akár magunkkal is vihetjük bárhová.
Nekünk is van egy családi készlet (a gyerekek imádják), amit magunkkal szoktunk vinni és már az italok megrendelésénél jelezzük, hogy nem kérünk szívószálat, van sajátunk. (Ezzel nem csak a műanyag, hanem a vendéglátó egységekben ennek kiváltására leggyakrabban használt papírszívószálat is megússzuk, ami egyébként nekünk annyira nem jött be, másrészt ha egyszer van, minek termeljünk bármilyen hulladékot…)

Költséghatékony tipp: Ha őszinték akarunk lenni, (leszámítva pl. a fogászati beavatkozás vagy válogatós gyerek esetét) kevés olyan helyzet van, amikor valóban szükség van szívószálra, nem feltétlenül kell beruházni rá. A megoldás egyszerű: mondjunk rá nemet! A legtöbb helyen kérés nélkül pottyan az innivalónkban, érdemes rendeléskor jelezni, hogy nem tartunk rá igényt és elfogyasztani nélküle.

1️⃣1️⃣ Kerüld a műanyag eldobható poharakat!

Az expandált polisztirolból készült elviteles italos poharak is tiltólistára kerültek kupakostól, fedelestől.

De természetesen már ezek helyett is kaphatók tartós, többször használatos megoldások: hordozható pohár és egyben akár termosz, ami jól jön útközben kávéhoz/teához vagy épp egy thermo bögre fesztiválra, kempingezni. Csak ne felejtsük otthon!

Költséghatékony tipp: Ezt is ki lehet váltani filléres megoldással: keressünk egy kisebb, 2-3 dl-es befőttes üveget, aminek a teteje hibátlanul zár és már vihetjük is benne az italunkat. Mi is gyakran bevetjük, ha szűkös az ebédidő és nincs tiszta hordozható pohár a kéznél.

1️⃣2️⃣ Kerüld a műanyag elviteles ételtartó dobozokat!

Az elviteles ételtartó dobozok esetében az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó korlátozás csak az expandált polisztirolra, vagyis a habdobozokra vonatkozik – sajnos még ezekkel is lehet találkozni.
Az egyéb műanyagok pedig ugyanúgy maradtak forgalomban.
Ha nem spontán dologról van szó, akár magunkkal is vihetünk dobozt a maradék elcsomagoltatására. Illetve ha egy az egyben elvitelre kérnénk a menüt, érdemes tudni, hogy a Nébih tájékoztatása szerint nem tilos kiadni hozott ételtárolóba az ételt, amennyiben azt higiénikusan meg lehet oldani. Viszont az étterem felelőssége, ha esetleg a hozott tároló szennyezettsége miatt ételmérgezés fordul elő, emiatt sok helyen elzárkóznak ettől.

Ha olyan helyről hordjátok az ételt, ahol kiadják saját tárolóba, akkor viszont jól jöhetnek strapabíró, jól tisztítható üvegedények vagy akár komplett rozsdamentes ételhordók is, amelyeknek ráadásul minden szintjük magában is használható, külön tetejük van.

Költséghatékony tipp: Természetesen ha van otthon meglévő ételhordónk, ételes dobozunk, ami alkalmas erre a célra, (akár műanyag is) akkor az is tökéletes, nyugodtan használjuk, amíg csak bírja!

Illetve mindenképp szeretnénk megemlíteni a Rakun dobozközösséget, amely egy szuper megoldást jelent a hulladék és a higiénia problémájára is. Ez egy csekély összegű havi előfizetést jelent, amellyel a Dobozközösség részese lehetsz és korlátlan alkalommal használhatod az általuk biztosított, illetve a vendéglátóhely által tisztított tartós acéldobozokat.
Így hulladékmentesen viheted haza vagy rendelheted házhoz az ételt a rendszerhez csatlakozott vendéglátóhelyekről. Ha rendszeresen használod a dobozokat, nem csak a havidíj térül meg, hanem azontúl is spórolhatsz vele, hiszen megúszod a csomagolási költséget, amit szinte minden alkalommal a vendégre terhelnek.
Nekünk egy gondunk van vele: még nincs a közelünkben elfogadóhely. De bízunk benne, hogy idővel lesz! Ti is említsétek meg a kedvenc vendéglátóhelyeiteken, hátha…

1️⃣3️⃣ Mosogass műanyag hulladék nélkül!

Bizony, ez is kivitelezhető! Íme a legkézenfekvőbb eszközök hozzá:

-Fa kefék növényi rostokkal, amelyeket sokáig használhatunk, ha pedig már bevégezték feladatukat, mehetnek a szerves hulladék közé a komposztra.

-Luffa szivacs, ami gyakorlatilag a luffatök kiszáradt termése. Szárazon merev ugyan, de vízben megpuhul. Szintén komposztálható.

-A makacs lerakódásokhoz jól jöhet a kókuszhéj/kókuszrost súroló, ami kíméletes az edényekhez. És persze végül ez is komposztálható.

-Aki pedig ragaszkodik a hagyományos szivacshoz, annak jó megoldás lehet az újrahasznosított verzió, ami poliuretán gyártási hulladékból készült, és amelynek dörzsi része tartalmaz természetes rostokat és PET palackot is!

-Üvegekhez, magas poharakhoz is tökéletes választás a növényi rost/állati szőr sörtéjű drótkefe.

-Kézi és gépi mosogatószert is lehet vásárolni kimérősen csomagolásmentes boltban, de ha nincs erre lehetőség, akár mosogatószappant is be lehet szerezni.

Költséghatékony tipp: A mosogatószivacsot és a nagyobb luffa szivacsokat is fel lehet akár darabolni, így jobban kézre is esik és gazdaságosabb is. Ha a luffa szivacs, illetve a kefék még bírnák a strapát, csak higiéniai szempontból szorulnának cserére, főzzük ki őket, így még nyugodtan használhatjuk, amíg el nem roncsolódnak. Luffa tököt egyébként akár ültethetünk is magunknak – mi ugyan nem jártunk még vele szerencsével, de elvileg nem lehetetlen.

1️⃣4️⃣ Csomagolj ételt műanyagmentesen!

Ha eddig folpackba csomagoltunk, akkor méhviaszos kendő használatával is csökkenthetjük a termelt műanyag hulladékot!

(A folpack egyébként még csak nem is újrahasznosítható, ne dobjuk a szelektívbe!)

A méhviaszos kendő alkalmas élelmiszer csomagolására (zöldség, gyümölcs, pékáru) és edények, tányérok lefedésére is. Élettartama használattól függően körülbelül egy év, majd teljes egészében komposztálható.
A legtöbb méhviaszos csomagoló öko text tanúsítvánnyal rendelkező 100% pamutvászonból készül, méhviasszal, növényi gyantával és organikus olíva olajjal. 

Amit a használatukról tudni kell:

-nem szabad forró vízzel mosni, sem mosógépben,
-használat után hideg vizes konyharuhával el kell törölni, esetleg lágyabb szappannal mosni csap alatt,
-nyilván olyan ételt, ami amúgy jelentős fertőzésveszéllyel jár, pl. nyers húst, ne csomagoljunk bele.

Szendvicsek csomagolásához emellett még szuper megoldás a textil újraszalvéta/tasak, vagy a fedő nélküli tálak lefedéséhez a hűtősapka!

Költséghatékony tipp: Akár saját magunk is készíthetünk méhviaszos kendőt, illetve ugyanezen a módon meg is hosszabbíthatjuk az élettartamát.

1️⃣5️⃣Nassolj műanyag hulladék nélkül!

Rengeteg műanyag hulladékot megspórolhatunk, ha a szokásos bolti agyoncsomagolt nasik helyett csomagolásmentesen vásárolunk finomságokat! Kekszeket, chipseket és csokis finomságokat is találtok lédig formában, műanyag csomagolás, valamint tartósítószerek és adalékok nélkül!

Költséghatékony tipp: Pénzt is spórolhatunk azzal, ha sütünk a gyerekeknek (meg persze magunknak) kekszet, ropogtatnivalót. Ha ritkán jut ilyesmire idő, érdemes dupla adagot készíteni és olyan receptet választani, amely dobozban sokáig eláll, vagy fagyasztható. 

A legtöbb hozzávaló is beszerezhető csomagolásmentes boltban műanyagmentesen, legyen szó sós, magvas, vagy akár édes kekszről. Amióta van étcsoki csepp csomagolásmentesen, azóta nálunk egy amerikai csokis keksz recept a kedvenc!

1️⃣6️⃣ Hűsölj műanyag hulladék nélkül!

Így nyáron az édességek közül a jégkrém fogy a legjobban. Ezt már nehezebb beszerezni csomagolás nélkül, de ez a hűsítő finomság is könnyen elkészíthető otthon. Ráadásul jóval egészségesebb kivitelben: csak annyi cukorral, amennyi tényleg szükséges és valódi gyümölccsel, továbbá színezékek, aromák, tartósítók és egyéb adalékok, no meg ami ebben a hónapban különösen fontos műanyag hulladék nélkül.

Ilyenkor rengeteg gyümölcsből válogathatunk, turmixolhatjuk, vagy nagyobb darabokat is tehetünk bele, édesíthetjük mézzel, cukorral vagy édesítővel, de egy mézédes gyümölcsnél ez sem szükséges. Feldobhatjuk joghurttal, tejszínnel, de szimplán kevés vízzel is finom lesz.

Ha nincs otthon jégkrém forma, akkor kisebb joghurtos pohár és elmosott jégkrém pálcika is megteszi, de ha ráérzünk a házi változat ízére, érdemes beruházni rá. Ha pedig habtejszínnel készítjük a jégkrémet, akár egy ételtartó dobozban is tehetjük a fagyasztóba, ha kb. félóránként kivesszük kicsit átkeverni, a végén kanalazható állagú lesz és pohárban is tálalhatjuk.

Költséghatékony tipp: A legegyszerűbb és legtakarékosabb házi jégkrém: készíts egy kancsó szörpöt (nem árt a szokásosnál kicsit édesebbre) és öntsd „calippo” alakú jégkrém formákba.

Próbáljatok ki több házi változatot, de bátran neki lehet kezdeni konkrét recept nélkül is, (egy ideje nálunk is csak hasraütésszerűen készül) elrontani kb. nem lehet.

1️⃣7️⃣ Használj eldobható helyett mosható pelenkát!

Ha baba van a családban, akkor a legnagyobb mennyiségű műanyag hulladékot talán a mosható pelenka használatával spórolhatjuk meg. Egy gyerek szobatisztulásig  kb. 5000 eldobható pelenkát használ el. 

A legtöbb mosható pelenka is tartalmaz egy vékony laminált műanyag réteget (PUL), de akár teljesen műanyagmentes, természetes anyagot is használhatunk, mint amilyen például a gyapjú.

Költséghatékony tipp: A mosható pelenka ára elsőre soknak tűnhet, de egy ilyen pelenka akár több gyereket is kiszolgál, jól jöhet pl. a kistesónak. Emellett ha nem idegenkedünk tőle, használtan is be lehet szerezni, illetve ha már nincs rá szükség, el is lehet adni. Alapvetően is sokkal inkább pénztárcakímélő az eldobhatónál, de ha utóbbi szempontokat is figyelembe vesszük, végképp. 

1️⃣8️⃣ Strandolj babával is műanyag hulladék nélkül!

Kevesen ismerik és használják, pedig a mosható úszópelenka több szempontból is lekörözi eldobható társát: praktikus, környezetbarát és pénztárcakímélő.

Az úszópelusok esetén talán még nagyobb pazarlás és feleslegesen termelt szemét az eldobható változat, hiszen csak az esetek töredékében tölti be valós szerepét.

Egyetlen egy feladatot hivatott ugyanis ellátni: bent tartani a kakit. Ennyi, se több, se kevesebb, legyen az mosható vagy eldobható úszópelenka. Előbbieknél szinte mindig, de a legtöbb eldobható változat leírásában is felhívják a figyelmet arra, hogy a folyadékot azok sem képesek visszatartani.

Ha valaki (tapasztalat híján) magát a mosható pelenkázást macerásnak találja, annak is bátran ajánlom a mosható úszópelenkát, hiszen ezzel tényleg csak annyi teendőnk van körülbelül, mint a saját fürdőruhánkkal.

Költséghatékony tipp: Ezt is meg lehet próbálni használtan beszerezni, ha pedig vigyázunk rá, el is tudjuk később adni. Illetve ki lehet váltani akár lestrapált mosható zsebes pelenkával is.

1️⃣9️⃣ Tisztálkodj műanyag hulladék nélkül!

A tisztálkodás, testápolás során is megspórolhatjuk a műanyag flakonokat – legyen az tusfürdő, sampon, testápoló, hajbalzsam, deo stb. – szinte minden megtalálható

-csomagolásmentesen, kimérős formában, újratöltve így a kiürült flakonokat,

-vagy más, újrafelhasználható csomagolásban (pl. üveg, fém tégelyek), amelyeket ha visszahoztok nekünk, visszajuttatjuk a gyártóknak újratöltésre

-vagy akár szilárd formában, minimális papírcsomagolásban.

Rááadásul nem csak a csomagolásuk, az összetevőik is ártalmatlanok – a bőrödre és a környezetre egyaránt!

Költséghatékony tipp: A kimérős termékek esetében pontosan annyit lehet vásárolni, amennyire valóban szükségünk van, nem kell egy egész flakonnal megvenni. Ez különösen akkor jó. ha még csak ismerkedünk velük. A szilárd termékek esetében (szappan, szilárd tusfürdő, vagy sampon) a kis darabkákat, végeket, amiket már nem lehet használni, mert kihullik a kezünk közül, gyűjtsük össze és tegyük szappanzsákba. Használjuk el így őket az utolsó morzsáig!

2️⃣0️⃣ Bőrradírozz mikroműanyagok nélkül!

A kozmetikumokban található műanyag mikrogyöngyök sem elhanyagolhatóak a környezet szempontjából. Eredendően apró méretüknél fogva (<2 mm) a szennyvíztisztító telepeken könnyen keresztül jutnak a tisztított vízzel együtt a természetes vizekbe. Onnan pedig -szintén a kisméretnek köszönhetően- egyenes az út a táplálékláncba. Ez egy olyan műanyag szennyezés, ami ellen könnyen tehetünk.

Ha egy drogériában végignézzük a vezető márkák bőrradírjainak összetételét, láthatjuk, hogy sajnos a legtöbb polietilén gyöngyöket tartalmaz a mechanikus radírozáshoz, vagy egyéb műanyagot. Ha nem szeretünk kencét keverni, és inkább vásárolunk ilyen termékeket, mindig nézzük meg az összetételét. A műanyag gyöngyök helyett számos természetes anyag is betöltheti a radírozó szerepet, szerencsére a natúrkozmetikumok gyártói élnek is ezekkel. A tengeri só, cukor, kávé, ásványok, habkő, szőlőmag, egyéb magvak stb. őrleményei tökéletesen betöltik ezt a funkciót és nem szennyezik a környezetet.

Néhány országban már betiltották az ilyen mikrogyöngyök kozmetikumokban való alkalmazását, néhány márka önként áttért természetes megoldásokra. Viszont a legtöbb amíg csak lehet, és amíg a vásárlók leveszik a polcról, nem fog váltani hiszen olcsó, könnyű beszerezni. Ráadásul kerek formájának, sima felszínének köszönhetően nagyon gyengéden radíroz, így akár napi használatra tervezett termékeket is meg lehet tömni vele egy kis extraként eladva, fogyjon csak még több.

Költséghatékony tipp: Bőrradírt könnyen készíthetünk saját magunk is, az alapanyagok többsége ott leledzik konyhánkban: só, cukor, kávézacc stb. Önmagukban is jók, de ha egy kicsit felturbózzuk még nagyobb élmény használni őket, és még így is nagyon egyszerű összedobni.

2️⃣1️⃣ Ápold fogaidat műanyag hulladék nélkül!

A fogkefénket 3 havonta cserélni kell(ene). Ez évente 4 darab, 10 év alatt 40 db, ha egy 4 fős családot tekintünk máris 160 darab szemetesben landolt műanyag fogkefét jelent.
Ezt a mennyiséget viszont többféleképpen is csökkenthetjük:

-Ha van lehetőség komposztálásra/bio hulladék szelektív gyűjtésére, akkor érdemes természetes, lebomló alapanyagból -fából vagy bambuszból- készült fogkefét választani. Ezeknek a sörtéje a legtöbb esetben megújuló alapanyagú, BPA-mentes műanyag. Ha leselejtezzük, törjük le a fejét és dobjuk azt a kommunális hulladékba, a nyél pedig mehet a komposztra!

-Ha nincs lehetőség komposztálásra, akkor szuper megoldás a cserélhető fejű fogkefe! Ezeknek elég csak a fejét lecserélni, ugyanazon műanyag nyél pedig használható jó pár évig.

-Ezek mellett találtok még műanyagmentes alternatívát fogselyemre, fogköztisztítóra, fogkrémre és szájvízre is, ha tovább szeretnétek csökkenteni a műanyag hulladékot!

Költséghatékony tipp: Betegség után is javasolt a fogkefe cseréje, de ha egyébként még nem következne, fertőtlenítéssel ezt kiküszöbölhetjük. Ha pedig már cserére szorul, szuperül lehet még hasznosítani takarításnál a nehezen elérhető kis zugokhoz!

2️⃣2️⃣ Kerüld a műanyag fültisztítókat!

Megoszlanak a vélemények a fültisztító pálcikák használatáról, de ha abba a táborba tartozol, akik használják, legközelebb válts műanyagmentes változatra! Ugyan ez is betiltásra került, de még helyenként bele lehet botlani.

-Válassz műanyagmentes változatot, amelynek a pálcikája bambuszból vagy papírból készült, így ez is mehet a komposztra.

-Van teljesen hulladékmentes megoldás is, igaz, műanyag a pálcika, szilikon végekkel, viszont éveken keresztül kiszolgál, használat után el kell mosni. Akár takarításhoz vagy kreatív célokra is bevetheted a hagyományos helyett.

Költséghatékony tipp: Használd egyszerűen a törölköző csücskét!

2️⃣3️⃣ Kerüld a műanyag tisztálkodó eszközöket!

-Műanyag fürdőpamacs helyett legközelebb válassz luffa szivacsot! Egyúttal gyengéden radírozza a bőrt, sokáig bírja, ha pedig elhasználódott, mehet a komposztra!

-Fa sarokreszelőt is lehet kapni – meghosszabbítható az élettartama, ha használat után elöblítjük és szellős helyen hagyjuk megszáradni.

-Körömkeféből is van már fából készült változat. Tapasztalatom szerint bírja addig, amíg egy műanyag kefe, mivel természetes sörtéi nem göndörödnek be, talán még tovább is. Sőt, szerintem a használata is sokkal kellemesebb! Ha pedig szét/tönkremenne, mehet a komposztra!

Költséghatékony tipp: Külön takarítási célra mi nem is szoktunk kefét venni, a lestrapált, de még használható körömkefék tökéletesek akár a kád, mosdókagyló, cipők vagy bármi egyéb súrolására, takarításra.

2️⃣4️⃣ Kerüld a műanyag eldobható borotvát!

A biztonsági borotva elsőre talán „félelmetesnek” tűnhet, de igazából semmivel sem veszélyesebb vagy bonyolultabb használni, mint eldobható társait.
Kicsivel másabb a fogása, tartása, de nagyon hamar meg lehet szokni. Ráadásul a borotválkozás egyéb kellékeire is vannak műanyagmentes megoldások: borotválkozó szappan, tálka, pamacs!

Költséghatékony tipp: Maga a biztonsági borotva persze az eldobhatóhoz képest nagyobb beruházást jelent, de ha vigyázunk rá, hosszú éveken át kiszolgál. A későbbiekben egyedül a pengére kell költeni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek is sokkal tovább használhatóak az eldobható borotvák pengéihez képest.

2️⃣5️⃣ Kerüld az eldobható intimhigiéniai eszközöket!

Ha egy nő átlagosan 35 éven keresztül, minden ciklusban 5 napot menstruál és ezalatt 6 óránként cserél tampont/betétet, akkor ez 8400 darab szemetesbe dobott menstruációs eszközt jelent élete során. 
Legyen szó akár tamponról, akár betétről, alapanyaguk és csomagolásuk révén bőven szolgálnak műanyag hulladékkal.

Ezeknek azonban van környezetbarát, újrahasználható és hulladékmentes alternatívája: a mosható egészségügyi betét, a menstruációs bugyi és az intimkehely. Nem csak kevesebb műanyag hulladékkal jár használatuk, sokkal kényelmesebbek is!

Költséghatékony tipp: Hosszútávon mind megtérül, de leghamarabb az intimkehely. Érdemes alaposan utána olvasni, hogy a megfelelőt válasszuk ki, amit akár 10 éven keresztül is használhatunk!

2️⃣6️⃣ Takaríts környezetbarát vegyszerekkel, műanyag hulladék nélkül!

Ha egy átlagos drogériában szerezzük be takarítószereinket -és még ki is használjuk a takarítószerek széles választékát -akkor bizony rengeteg műanyag hulladékkal tud járni a takarítás.

Ez kiküszöbölhető, ha csomagolásmenetsen, azaz kimérve vásároljuk meg, illetve ha a flakon visszagyűjtésre, majd a gyártó által újratöltésre kerül – egy csomagolásmentes boltban mindkét megoldással találkoztok.

Költséghatékony tipp: A környezetbarát tisztítószerek jellemzője, hogy koncentráltabbak, így kevesebb is elég belőlük, tovább tartanak, azaz takarékosabbak. Ha minimalista módon szeretnénk kivitelezni a környezettudatos takarítást, akkor elég ecetre, citromsavra, szódabikarbónára, mosószódára, nátrium-perkarbonátra beruházni, ezekkel szinte minden tisztítószer kiváltható a háztartásban. Így a ház tiszta minimális hulladék (+környezeti teher és persze költség) árán.

2️⃣7️⃣ Kerüld a műanyag háztartási és takarító eszközöket!

Legyen szó partvisfejről, wc keféről, portalanítóról, légycsapóról vagy csipeszekről, mind megtalálhatóak természetes alapanyagú változatban. Ugyanolyan jól elvégzik feladatukat, ha pedig idővel tönkre mennek, mehetnek a komposztra!

Költséghatékony tipp: Bár elsőre költségesnek tűnhetnek, saját tapasztalat, hogy megfelelő használat mellett sokkal tartósabbak, mint műanyag társaik, hosszú távon megtérülnek.

2️⃣8️⃣ Használj fóliamentes higiéniai papírtermékeket!

Szerencsére már ezekből is elérhető műanyag csomagolástól mentes termék!

Papírzsebkendőt és szalvétát beszerezhettek papírdobozban, aminek egyébként olyan a kialakítása, hogy szuperül újra lehet használni tárolásra. Emellett a papírtörlő és a wc papír is beszerezhető fóliamentesen ráadásul ömlesztve, akár darabra is lehet kérni csomagolásmentes boltokban.

Költséghatékony tipp: Ha szeretnénk hosszútávon spórolni, érdemes a zsebkendőnek, szalvétának és a papírtörlőnek is újrahasználható, textil változatára beruházni, amiket éveken keresztül használhatunk!

2️⃣9️⃣ Használj műanyagmentes íróeszközöket!

Sajnos ma már leginkább olyan tollakat lehet kapni, amiben nem lehet a betétet cserélni, így ha kikoptak, kukába kerülnek. Ha tehetitek, válasszatok olyat, amiben cserélhető a betét, még jobb, ha olyan alapanyagból készül, ami műanyagmentes pl. fa vagy újrahasznosított papír.

Persze vannak olyan eszközök, amiket hiába keresünk műanyagmentes formában, ilyenkor viszont érdemes előnyben részesíteni azt, ami újrahasznosított műanyagból készült!

Költséghatékony tipp: A fa toll előnye még szerintem a műanyaggal szemben, hogy egyszerűségének köszönhetően nem igazán tud elromlani, így ha vigyázunk rá, akkor éveken keresztül kiszolgál minket és csak a tollbetétet kell időnként megvenni a toll árának a töredékéért.

3️⃣0️⃣ Kerüld a műszálas ruhákat!

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a műszálas ruhák is jelentősen hozzájárulnak a műanyag szennyezéshez. Mosás során ugyanis akár több ezernyi műanyag mikroszál hasadhat le a ruhákról a súrlódás következtében. Ezek az apró rostok ráadásul könnyedén továbbjuthatnak a szennyvíztisztító rendszereken keresztül egyenesen az élővizekbe, és egyúttal bekerülhetnek a táplálékláncba.

Ha tehetjük, válasszunk inkább természetes alapanyagú ruhadarabokat, illetve a műszálas holmikat lehetőleg mossuk kímélő programmal!

Költséghatékony tipp: Használtan olcsóbban hozzá lehet jutni a természetes, minőségi alapanyagú ruhákhoz (is)!

3️⃣1️⃣ Használj újrahasznosított szemeteszsákot!

Most kivételesen arra buzdítunk, hogy válaszd a műanyagot, DE nem akármilyet, hanem az újrahasznosított műanyagból készült szemeteszsákot!
Egyrészt azért, mert a szelektív gyűjtésnek csak akkor van értelme, ha hasznos termékek készülnek a begyűjtött műanyagból és mi vásárlóként mellettük voksolunk.

Másrészt a biológiailag lebomló műanyagok a hulladéklerakóba kerülve nem igazán jelentenek környezeti előnyt, hiszen az ottani anaerob körülmények között nem feltétlenül bomlanak le, vagy ha mégis, akkor metán is keletkezhet, amit sajnos a legtöbb esetben még nem hasznosítanak energetikailag, üvegházhatása pedig sokszorosa a szén-dioxidénak.

Költséghatékony tipp: A legnagyobb igyekezet ellenére is becsúszhat néha egy-két műanyag zacskó vagy szatyor a bevásárlások során – vagy ha nem, akkor más úton bekeveredik valahogy a háztartásba… Szemeteszsák helyett használjátok ezeket, kisebb kukába tökéletesek!

(Ha nincs ilyen, gratula!)

Sok sikert a műanyagmentes július kihíváshoz!

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: