Meggymagpárna készítéseLassan vége a meggy szezonnak, de még egy-két kisebb párnára össze lehet gyűjteni a magjából. A meggymag jól tartja a hőt, ezáltal hűtve és melegítve is kitűnő természetes megoldás fájdalom csillapítására.

Ez az első szezon, amikor a meggymag nem került nálunk a bio hulladék közé, hanem ezt is hasznosítom.
Még kisfiam születésekor kaptunk egy meggymag párnát egyik legkedvesebb barátnőmtől, azelőtt nem is hallottam ilyenről. Igaz, hogy kisfiamnál csak játékként funkcionált eddig (béka alakot öltő huzata révén), de nekem már sokszor segített a kis breki.

Melegítve a menzesz alatti alhasi görcsöknél jóformán életet ment, de hűtve is bevált fejfájásra. Ezek mellett persze mindenféle fájdalomra jó, ami esetében jól esik a hideg, illetve a meleg borogatás (fülfájás, zúzódás stb.). A gélpárna, melegvizes palack és egyéb szintetikus társaikhoz képest nem csak teljesen természetes és ezáltal környezetbarát megoldás, de jóformán semmibe sem kerül.

(+Játékok, babzsákok töltésére is nagyon jó!)

Meggymagpárnát készíteni nagyon egyszerű, nem kell hozzá kézügyesség sem, csak némi türelem, az is inkább a meggymagok tisztításához. De igazából az sem annyira macerás, mint amilyennek tűnik a húsos meggymagok láttán.
Cseresznyemagból is készülhet, meg persze vegyesen is.

Meggymagok tisztítása:
 1. Magvalás után áztassuk be vízbe a magokat pár órára egy edényben.
 2. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál szódabikarbónát (2-3 literes edénynél, de igazából nincs meghatározott arány) és forraljuk kb. 5 percig. Habzik, figyeljünk!
  Én próbáltam szódabikarbóna nélkül is, de sokkal nehezebb nélküle tisztítani a magokat, ne hagyjuk el.
 3. Ha kihűlt, 2 tenyerünk között dörzsöljünk át alaposan maréknyi adagokat, közben szűrő segítségével cseréljünk többször vizet.
 4. Mindezt addig kell csinálni, míg a magok nem lesznek teljesen tiszták. Ezután leszűrjük és egy tálcán 2-3 napig (napon hamarabb kész) hagyjuk egészen világosra száradni.
  Meggymag tisztítása
Meggymagpárna varrása

Akár kézzel is megvarrható, nem kell feltétlenül varrógép hozzá! A könnyebb tisztítás végett érdemes a párnához huzatot is varrni.

Hozzávalók (egy 15×15 cm-es párnához):
 • egy 16×16 cm-es pamutvászon (100% pamut) darab a párnához
 • a huzathoz egy 16×16 cm-es, és két 16×13 cm-es színes textil darab
 • kb. 15 dkg meggymag/cseresznyemag
Elkészítése:
 1. Kiszabjuk a darabokat. A párna lapjait egymásra tesszük, egyik oldalán rést hagyva a kifordításhoz, a szélüktől fél cm-re összevarrjuk őket.
 2. Kifordítjuk, megtöltjük meggymaggal és bevarrjuk a rést.
 3. A két keskenyebb textil darab egy-egy hosszabbik szélét felhajtjuk és beszegjük.
 4. Színt színre téve elkészítjük a huzatot: a négyzet alakú lapra felhelyezzük a fél lapokat, úgy, hogy azok ne lógjanak túl a négyzetlap szélein, hanem egymást fedjék középen. Beszegett széleik nézzenek befelé.
 5. A szélétől fél cm-re összevarrjuk az elejét és a hátlapokat, kifordítjuk.
 6. Belehelyezzük a huzatba a párnát. Ha szükségesnek érezzük, varrhatunk a hátoldalára tépőzárat, de szerintem felesleges.
  Meggymag párna varrása

Melegíteni lehet sütőben, illetve mikróban (én fél-egy percre szoktam betenni), hűteni hűtőben és fagyasztóban is lehet.
Ez a huzatos megoldás tisztítás szempontjából nagyon előnyös, elég ezt mosni, ha koszolódik. Ha szükséges lenne, magát a párnát is lehet akár mosógépben mosni, akár kifőzni, de alaposan szárítsuk ki. (2-3 nap kell neki)

Én személy szerint imádom, és többé nem hagyom veszendőbe menni a meggymagokat! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: