A héten debütált az első műanyagmentes csomagolást jelző címke, amely segít a környezettudatos vásárlóknak elkerülni a műanyagokat tartalmazó termék csomagolásokat és egyúttal előnyben részesíteni a környezet szempontjából kedvezőbb csomagolókat.

A műanyag hulladék napjainkban hatalmas környezeti problémát jelent, hiszen mivel nem bomlik le, egyre csak nő a műanyag szeméthalom a természetben és ezáltal a táplálékláncba is bekerül.
Ha az ember igyekszik környezettudatosan élni, hamar rájön, hogy a műanyag hulladék csökkentéséért tennie kell és a legtöbbet a vásárlás pillanatában teheti, mivel a csomagolóanyagok jelentős része műanyag. A műanyag hulladék jelentős része pedig csomagolóanyag…

Sajnos nem mindent és nem mindenhol lehet vásárolni eleve csomagolásmentesen. Ilyenkor a legtöbb amit tehetünk, hogy a műanyag csomagolású termék helyett az üveg, papír, fém csomagolásúakat részesítjük előnyben.

Persze ez nem mindig egyszerű, a csomagolások sokszor összetettek, többrétegűek. Ami például ránézésre szimpla papírnak tűnik (pl. fűszeres tasakok, teafilter) sokszor bizony tartalmaz műanyagot is. Persze környezettudatos vásárlóként alap, hogy átböngésszük a terméken a címkéket, kutatva a csomagolás mivoltát, de sajnos nincs rá garancia, hogy meg is találjuk. Egy szó, mint száz: nagyon nehéz kikerülni a műanyagokat.

Műanyagmentes csomagolás

Ennek a problémának orvoslásaként került bevezetésre a „Plastic Free Trust Mark”, vagyis a műanyagmentes csomagolás védjegy a héten, ami végre segít eligazodni a környezettudatos vásárlók számára a csomagolások útvesztőjében.

Műanyagmentes csomagolás címke

A címke a Plastic Planet környezetvédelmi csoport jóvoltából indult útjára, aminek egyik társalapítója szerint most, hogy már tudjuk milyen károkat okoz a műanyag és tapasztaljuk, hogy milyen nehéz elkerülni, igazán szükség volt egy ilyen egyértelmű jelzésre.

Ez a címke egyetlen dolgot jelöl, de az igen nagy segítség: a csomagolás teljesen műanyagmentes. Az ilyen termék választásával a vásárlók vásárlásaikkal a megoldás, és nem a probléma részévé válnak.

A Packaging Europe szerint az akkreditált csomagolás kartont, üveget, fémeket, cellulózt és bizonyítottan komposztálható biocsomagolóanyagokat foglal magába.

Az első csatlakozók

A műanyagmentes csomagolás védjeggyel ellátott termékeket első körben a brit Iceland Foods és a holland Ekoplaza szupermarkethálózat, valamint a szintén brit teapigs tea márka sorakoztatja fel.

Az Iceland Foods egy korábbi ígérete szerint 2023-ig végleg száműzi a műanyag csomagolást a sajátmárkás termékeinél. A műanyagmentes címkével egyelőre csak bizonyos termékeik rendelkeznek, de elmondásuk szerint már ezzel is évente több, mint 600 tonna műanyag hulladékot spórolnak meg. Emellett tervezik számos más terméküknél is a váltást. A műanyag csomagolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektorban több, mint 40%-ot tesz ki az Egyesült Királyságban, így úgy vélik itt az ideje, hogy a brit szupermarketek vezető szerepet töltsenek be a kérdésben.

A holland Ekoplaza szupermarketlánc volt az, amely Amszterdamban megnyitotta a világ első műanyagmentes áruházi folyosóját februárban.  A továbbiakban szeretnék mind a 74 üzletükben elterjeszteni a ‘Plastic Free’ védjegyet Hollandia-szerte. Céljuk, hogy az év végére a kijelölt Ekoplaza termékek minden üzletben el legyenek látva a jelzéssel.

A teapigs is örömmel adja a címkét a csomagolásához. Elmondásuk szerint sok tea fogyasztó meglepődik azon, hogy a teafilterek többsége tartalmaz műanyagot, de az övéik tavaly óta műanyagmentesek.

Igaz, hogy még így az elején kevesen csatlakoztak a címke használatához, de remélhetőleg a műanyagmentes csomagolásokkal párhuzamosan egyre elterjedtebb lesz maga a jelölés is. Így a kevésbé lelkiismeretes vásárlóknak sem jelent majd nehézséget a csomagolás anyagának kiderítése, ez egyértelműen jelzi és segíti az eligazodást. Szerintem így jóval nagyobb esély lesz rá, hogy a zöldebb csomagolású termék landoljon a kosárban.

Így zöldnek lenni nem csak jó, hanem könnyebb is lesz! 😛

Forrás: EcoWatch

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: