Amellett, hogy ultravékony, egyben mosható, rugalmas és így akár textilbe szőhető, azaz hordható szerves napelemről számoltak be nemrég japán kutatók.

Mindig lenyűgöz mikre képes a tudomány. Jelen esetben a megújuló energiák, azon belül is a napenergia területén akadtam érdekességre. Ultravékony napelemekről már olvastam, de úgy látszik, az csak a kezdet volt. Amellett, hogy ultravékony, egyben mosható, rugalmas és így akár textilbe szőhető, azaz hordható szerves napelemről számoltak be a Nature Energy folyóiratban japán kutatók, akik már számos ilyen cellát gyártottak és teszteltek.

Egy energiatermelő textilnek rugalmasnak és vízzel, levegővel szemben is stabilnak kell lennie. Mind a három tulajdonság megvalósítása egyszerre nehéz feladat. Az ultravékony rugalmas anyagok, amit a kutatók ilyen módon felhasználhatnak az energia begyűjtésére könnyen átjárhatóak ezek számára. A Riken Kutatóintézet és a Tokyo-i Egyetem kutatói az ultravékony cellák mindkét oldalát egy akril alapú elasztomerrel vonták be, ami a fény átjutását nem akadályozza, de a vízét, oxigénét igen.

Forrás: inhabitat

A Samoya és társai által fejlesztett nyújtható, rugalmas organikus napelem energiakonverziós hatékonysága 7,9 %-nak bizonyult. A kísérletek során ez a hatékonyság csak 5,4%-kal csökkent miután a ruhát 2 órán keresztül vízben áztatták, ráadásul a napelemek hatékonysága az eredeti 80%-a maradt 20 (egyenként 100 perces)mosási ciklust követően is.

A Takao Someya által vezetett kutatócsoport szerint ezek a cellák ruhába szőve akár egészségünk monitorozásához is felhasználhatók: analizálni a szívverést, testhőmérsekletet, és jelezni a kialakulóban lévő orvosi problémák figyelmeztető jeleit. Az ilyen hordozható monitorozó eszközöknek folyamatos energiaellátásra van szükségük, amelyet egy ilyen textilbe szőhető napelem biztosíthat.

A kifejlesztett mosható, hordható napelem új utakat nyithat meg a hordható elektronikus textilek és más szenzorok számára. Én személy szerint kíváncsian várom a további felhasználási ötleteket, hiszen a megújuló energia számtalan lehetőséget rejtegethet még! 🙂

(forrás: inhabitat.com)

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: