Cekker - csomagolásmentes bolt DebrecenbenDebrecenben megnyílt az első csomagolásmentes bolt, ahol saját edénybe kimérve vásárolhatunk a választékból annyit, amennyire szükségünk van, csomagolási hulladék nélkül.

Amikor márciusban olvastam, hogy csomagolásmentes bolt nyílt Budapesten egyrészt örültem, másrészt irigykedtem a helyiekre. Én is sok mindent meg tudok venni kimérve a zöldségesnél és a piacon (gabonafélék, aszalványok, hüvelyesek stb.), de azért nagyon sok olyan élelmiszer van, amit nem tudok így beszerezni. Sőt, nemhogy kimérve, de még papírcsomagolásban sem találtam eddig, ilyen például a só, kókuszreszelék, fűszerek és még sorolhatnám.

Aztán tudomást szereztem arról, hogy Debrecenben is nyílt március végén egy ilyen bolt, és teljesen bezsongtam! Igaz nem vagyunk debreceniek, de időnként megfordulunk megyeszékhelyünkön vizsgálatok/elintéznivalók miatt. Így volt ez tegnap is, és ha már ott jártunk nem lehetett nem útba ejteni a Cekker boltot. Nekem, aki csak a fő csapásirányokat ismeri Debrecenben és tájékozódási készsége nulla, egyedül lehet feladta volna a leckét, hogy megtaláljam, de férjjel és GPS-szel felszerelkezve egész könnyen ment. Helyiek előnyben. 🙂

Cekker bolt

Cekker

A szemeimnek maga volt a gyönyör, ahogy a polcokon egymás mellett sorakoztak a több literes befőttes üvegek megtöltve az élelmiszerekkel, a szokásos zacskó halmok helyett. A vásárlás menete pedig egyszerű, vinni kell saját edényeket vagy vászonzacskót, azt letárázzák nekünk és a kívánt élelmiszerből annyit kapunk, amennyit kérünk.

A termékválaszték nagyon széles: édességek, aszalványok, gabonafélék, fűszerek, teák, kávé, különböző száraztézták, gabonapelyhek sorakoznak a polcokon. Amellett sem lehet elmenni, hogy bizony kedvező áron -én legalábbis ebből a szempontból is elégedetten jöttem el, de ha összehasonlítjuk más boltok áraival, ténylegesen is megbizonyosodhatunk róla.

Cekker- csomagolásmentes bolt Debrecenben

Ezen a linken található egy terméklista árakkal, így előre tudunk tervezni és fel lehet készülni megfelelő számú dobozokkal, üvegekkel is.

Veronika, a bolt tulajdonos elmondása szerint a kezdés miatt még egyes fűszereket 1 kg-os kiszerelésben rendelt a boltba, de a jövőben a többi termékhez hasonlóan 5 kg-os kiszerelésben érkeznek. A termékek jó része, ami megterem itthon, az belföldről származik.
Igaz a nagy kiszerelés is műanyag zacskót takar, de sokszor ezek egy része más személyes célra, tárolásra újrahasználható, másrészt egyes beszállítókkal próbálnak a műanyagnál környezettudatosabb, de legalább olyan praktikus megoldást találni.

Most még nem lehetett bankkártyával fizetni, de ha minden jól megy kb. 2 hét múlva lesz terminál és lehetőség erre is.

A bolt Facebook oldalán pedig nyomon követhetjük az aktuális kedvezményeket és a bővülő termékkínálatot. 🙂 2000 Ft-onként például pont jár, 10 pont kigyűjtése után pedig a következő alkalommal 20% kedvezménnyel vásárolhatunk.

(Környezet)Tudatos vásárlás
Hulladékcsökkentés

Persze nem 100 %-osan hulladékmentes a vásárlásunk így sem, hiszen műanyag zacskóban érkeznek a boltba is a termékek, de a hangsúly a kiszerelésen van! Ha vásárlás során szeretnénk a csomagolási hulladékot csökkenteni, akkor mindig a nagyobb kiszerelésű terméket érdemes választani. Minél nagyobb kiszerelésbe van csomagolva a termék, annál kisebb a fajlagos felület, azaz annál kevesebb csomagolóanyag szükséges egységnyi tömegű termék csomagolásához. Azaz minél több porcióra osztunk valamit, annál több csomagolóra lesz szükség.

Az élelmiszereket azonban hétköznapi boltokban, kiskereskedésekben ilyen formában/kiszerelésben, ahogy ide a boltba is érkezik, nem találjuk meg, persze nem is lenne érdemes magunknak ilyen mennyiségben felhalmozni.

A fűszereknél különösen jól érzékelhető a hulladékcsökkentés lehetősége. Gondoljunk csak bele, hogy a fűszereket 5-10-20 g-os kiszerelésben forgalmazzák leginkább, ráadásul ezek az adagok is jóval nagyobb csomagolást kapnak, mint amennyi igazából szükséges lenne. A csomagolásuk anyaga sokszor műanyag, vagy kombinált aromazáró tasak, azaz ha külsőre papír tapintású is, belül műanyagréteggel van bevonva, ami az újrahasznosítást is nehezíti.

Csomagolásmentes vásárlás
Szerzeményeim- csomagolásmentes vásárlás a Cekkerből
Élelmiszerpazarlás csökkentése

A csomagolási hulladék csökkentése mellett meg kell említeni, hogy ha kimérve vásárolunk élelmiszert, akkor megtehetjük, hogy tényleg csak annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van. Ez egyrészt szűkösebb időkben jól eshet pénztárcánknak, másrészt kisebb az esélye, hogy felhalmozzuk a spájzban és végül a kukában kössön ki az élelmiszer. Azaz elkerülhetjük az élelmiszerpazarlást, ami szintén súlyosan környezetkárosító- akárcsak a rengeteg hulladék.

(Jártam már így, szerintem nem vagyok egyedül vele. Még kevésbé tudatos vásárló koromban hajlamos voltam akciós termékekből bespájzolni, mondván, hogy úgyis elfogy. Aztán jött egyszer egy molycsapás, aminek hála több kilogrammnyi száraz élelmiszer végezte a szemetesben…Azóta nem halmozok fel semmit, csak max. annyit, amennyi 1-2 hétre szükséges lehet és az ég-világon minden száraz élelmiszert jól záródó befőttes üvegben vagy műanyag dobozban tartok.)

A csomagolásmentes vásárlás talán picit több időbe telik a hagyományosnál, hiszen nem csak le kell kapni a terméket a polcról, de ennyi áldozatot megér környezetünk. A másik dolog amit elsőre hajlamos az ember hátrányként megfogalmazni, az a tervezés szükségessége. Hiszen át kell gondolni mire van szükségünk, mit szeretnénk venni és aszerint kell magunkkal vinni tárolókat. De ha jobban belegondolunk, ez is csak előny, hiszen így elkerülhetjük az impulzus vásárlásokat, a felesleges fogyasztást. Tényleg arra ösztönöz minket, hogy csak azt vegyük meg, amire szükségünk van.

Egy szó, mint száz: örülök, hogy útba ejtettem a boltot, és hogy végre a keleti régióban is kezdi megvetni a lábát a környezettudatos vásárlás. Ha legközelebb Debrecenbe visz az utam, ismét betérek! 🙂

Szívből ajánlom mindenkinek!

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: