A szennyezett alufólia újrahasznosítása ma még elég nehézkes, de egy kutatás eredményeként a jövőben ez változhat. Ráadásul egy másik környezeti problémát is kedvezően érint: olcsóbb és zöldebb bioüzemanyag állítható elő vele, két legyet ütve egy csapásra.

Nagyon kevés alufóliát használok, szinte, csak sütéshez, de ahhoz is csak végszükség esetén. Egy tekercs van itthon, de az is évek óta. Viszont gyakran tapasztalom, hogy vannak akik napi rendszerességgel használják, nem csak sütéshez, hanem szalvéta helyettesítőként még a szendvicset is ebbe csomagolják. Pedig nem a legjobb választás, egyrészt költséges, másrészt a savas, sós ételek a felületén oxidációs folyamatokat indítanak be, amelyek hatására a fém kiválhat az ételbe, ezt pedig a magas hőmérséklet fokozza. Az alumínium feldúsulása a szervezetben számos betegséggel összefüggésbe hozható.

A zsíros szennyeződések megnehezítik az alufólia újrahasznosítását, de ettől függetlenül szelektíven kell gyűjteni és a fémek közé tenni. Alapvetően az alumínium hulladék újrahasznosítás nagyon hatékony, 95 %-os energiamegtakarítást jelent az újonnan való előállításhoz képest, ami egyébként rendkívül környezetszennyező folyamat. A bauxit kibányászása után kilúgzással nyerik a timföldet (alumínium-oxid) -ennek során keletkezik a vörösiszap-, amiből pedig redukálással állítják elő az alumíniumot. Mindez jelentős energia és nyersanyag ráfordítással, valamint környezetszennyező melléktermékkel jár.

A  belfasti Queen’s University kutatója azonban megtalálta a szennyezett alufólia hatékony újrahasznosításának módját, amelynek köszönhetően katalizátorként felhasználva olcsóbb és zöldebb bioüzemanyag állítható elő.

A kutató, Ahmed Osman technikájával a szennyezett alufóliából 100 %-os tisztaságú alumíniumsók nyerhetők ki, káros anyag keletkezése nélkül. Ezekből pedig alumínium-oxid katalizátorok állíthatók elő, melyek dimetil-éter gyártásához használhatók fel. A dimetil-éter tiszta égésű, növényi alapú biomasszából gyártott megújuló üzemanyag.

Ezzel ráadásul nem csak a több tonnányi szennyezett alufólia hasznosul és kerülheti el a lerakást, vagy elégetést, hanem az alumínium környezetterhelő termelése is visszaszorulhat, hiszen az így nyert timföld jóval tisztább, mint a bauxitból előállított.

A kutatáson még van mit finomítani és keresik a módszer kereskedelmi forgalomba hozatalának lehetőségeit. Remélhetőleg minél hamarabb sikerrel járnak. 🙂 (Forrás)

Addig is csökkentsük az alufólia használatát:

  • csomagolásra használjuk textil- vagy papírszalvétát, műanyag dobozt
  • sütésnél használjunk inkább fedőt.

Ha pedig elkerülhetetlen a használata, használjuk újra az ép darabokat, ha lehet. Ami pedig menthetetlen, kerüljön a szelektívbe! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: