Kimérős tej vásárlásával csökkenthetjük a csomagolási hulladékunkat plusz lehetőségünk van, hogy saját magunk készítsünk el tejtermékeket házilag. Ezzel ráadásul még több hulladékot spórolhatunk meg. És a minőségről még nem is beszéltünk…

Nem is tudom már, hogy 2 vagy 3 éve veszem kimérve a tejet. Szerencsés vagyok, a mi kis városunkban több helyen is van lehetőség erre. Lehet venni kimérve zöldségesnél, várost járó tejeskocsin és a piacra is hordanak többen házi tejet -csak vinni kell magunkkal saját üveget, esetleg kiürült PET palackot, ha van a házunk táján.

Amellett, hogy nem gyűlik a kukánkban a tejes doboz, azt szeretem nagyon a friss tejben, hogy mindig van otthon a tejjel csatoltan tejszín, tejföl és túró- vagy legalább a lehetőségük. 😀 Elkészítésük pedig egyszerűbb, mint gondolnánk.

Tejtermékek házilag
Tejszín

A tejtermékek közül a tejszínt kapjuk meg legegyszerűbben. A friss tejet öntsük egy edénybe és hagyjuk állni pár órát a hűtőben. Ezalatt a zsíros tejszín kiül a tej tetejére és egyszerűen kanállal leszedjük egy befőttes üvegbe. Könnyen meg lehet különböztetni a tejszínt a tejtől, jóval markánsabb, teltebb fehér színe van.

Tejszín vs tej

1 liter tejről kb. 1-1,5 dl tejszínt szoktam leszedni. Ha azt nézzük, hogy egy liter tejet 130 Ft-ért veszek, akkor ebből az 1 dl tejszín 13 Ft. Árban (is) veri a bolti tejszíneket. Én gyakran főzök tejszínes krémleveseket, elsősorban azokhoz szoktam felhasználni, de tavaly nyáron jégkrém is készült belőle. Forralás után, ha kihűlt, habbá verhető. Ha pár napon belül nem tervezzük felhasználni, le is fagyaszthatjuk.

Tejföl

A másik megoldás ha nincs szükségünk tejszínre, hogy tejfölt készítünk belőle. Vagyis nem is mi, hanem a tejben eredendően jelenlévő tejsavbaktériumok, nekünk nem sok dolgunk van. Van úgy, hogy megfeledkezem a tejszínről a hűtőben és mire legközelebb előveszem az már tejföl…De hűtve csak lassan dolgoznak a tejsavbaktériumok,  a hőmérsékleti optimumok magasabb hőmérsékleten van. Ha gyorsabban szeretnénk tejfölt, akkor a leszedett tejszínt hagyjuk meleg, de legalább szobahőmérsékletű helyen és 2-3 nap alatt tejföl lesz belőle. A tetején jellemzően sűrűbb, az alsóbb rész krémesebb.

Házi tejföl

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű házi tejfölre lenne szükségünk, akkor íme a megoldás: forraljuk fel a tejet és ha már kézmelegre hűlt, keverjünk bele egy kis adag házi tejfölt (sok helyen ezt is lehet kapni kimérve, de előző sajátkészítés is lehet). Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni és 1-2 nap alatt egy nagy adag tejfölt kapunk. Vagy megvesszük eleve kimérve, de ha így elkészítjük, jobban járunk anyagilag.

Túró

Amikor pedig úgy látom, hogy sok tejet vettem és nem fog elfogyni, olyankor túrót készítek belőle. Ez is rém egyszerű, a nyers tejet egy fazékba öntöm, és hagyom megaludni pár nap alatt szobahőmérsékleten. Ha szeretjük az aludtejet, akkor így is fogyaszthatjuk, de ha nem nyerő, akkor lehet továbblépni a túróhoz.

2-3 nap alatt megalszik a tej. Onnan látni, hogy kész, hogy ha megdöntjük a fazekat, a tartalma gyakorlatilag egyben, „tömbként” mozdul el. Ha nem szedtük le róla a tejszínt, akkor az már tejfölként alkot egy felső réteget az aludt tej tetején, azt leszedhetjük. Ezután az aludt tejet legalacsonyabb fokozaton elkezdem melegíteni. Amikor kezd kiválni a savó, olyankor elzárom, és hagyom még a melegen, finoman egy-két kavarást ejtek rajta. Ha kihűlt, egy másik edénybe szűrőt teszek és szűrve beleöntöm. Pár órát hagyom, hogy lecsöpögjön a savó, azután a túrót dobozba teszem és megy a hűtőbe vagy a fagyóba, attól függ, mi a tervem vele.

Túró készítése

Tapasztalataim szerint 1 liter tejből körülbelül 10 dkg (+/- 2 dkg) túró és körülbelül 8-9 dl savó lesz. Persze ez változhat a tej minőségétől függően, nálam itt körül mozog. Tehát ha nagyobb mennyiségű túróra van szükségünk, akkor jó sok tej kell hozzá, vagy megvesszük kimérve. 🙂 Én egyszerre csak kis adagokat készítek és a fagyasztóban összevárják egymást. Vagy már eleve elhasználom azt a kis adagot is, például amerikai palacsinta tésztájába mehet egy kis túró, mennyei reggeli!

Mire jó a tejsavó?

A savót vétek kiönteni! Tele van értékes ásványi anyagokkal, akár meg is ihatjuk. Én 2 dl-es üvegekbe szoktam porciózni és szintén a hűtőbe vagy a fagyasztóba megy a felhasználástól függően. Én legtöbbször a tejet helyettesítem vele, leginkább kelt tésztákban (ebben futtatom fel az élesztőt), de kevert tésztáknál is működik.
Más kelt tésztáknál, például a pizza és kenyérlángos tésztájánál is, ha van itthon savó, akkor víz helyett azzal dagasztok.

Forralni kell!

Az egyetlen hátránya a kimérős tejnek, hogy magát a tejet csak forralás után lehet inni, de szerintem ennyi áldozatot megér már csak a minőségéért is, ha esetleg valakinek a hulladékmentesség nem elég indok. Forralás után pedig hűtőben eláll pár napig, csak úgy, mint a bolti tej a felbontás után.

Egy kis mikrobiológia a tejben

Ha tejfölt, túrót szeretnénk, akkor persze ne forraljunk. A tejben eredendően jelenlévő tejsavbaktériumok anyagcseréje során savanyodik meg a tej. A tejsavas erjedésnek köszönhetően, a tejsav keletkezése révén csökken a pH érték, ami megakadályozza a kórokozók és fehérjebontó baktériumok szaporodását, ezáltal egyfajta tartósító hatással bírnak, a savanyú tejtermékek jóval tovább elállnak. Tehát ha savanyítani szeretnénk, kedveznünk kell a tejsavbaktériumoknak, hogy el tudjanak szaporodni. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha a hőmérsékleti optimumuknak megfelelő hőmérsékletet biztosítunk, azaz nem rakjuk a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten, esetleg attól is kicsit langyosabb helyen hagyjuk őket dolgozni. A tejsav képzés végbemegy aerob és anaerob módon is, azaz mindegy, hogy lefedjük vagy sem az edényt.

Ha alapvetően megbízható forrásból vesszük a tejet, ahol a fejésnél tiszták a körülmények, egészségesek a jószágok, akkor a tejben esetlegesen jelenlévő kórokozók, romlást okozó baktériumok csíraszáma eleve alacsony, hűtőben tartva 1-2 nap alatt nem tudnak úgy elszaporodni, hogy kárt okozzanak a tejben. Ha magas a kezdeti csíraszámuk, akkor viszont akár egy nap alatt is megromolhat, a hűtőben is, hiszen vannak olyan mikroorganizmusok, melyek hideget is jól tűrik, sőt, szeretik…

A pasztörizálás során a 100 Celsius fok alatti hőkezeléssel nem ölik el az összes mikroorganizmust, csak olyan mértékben csökkentik számukat, amely már nem jelent egészségügyi kockázatot.

A tartós UHT tejeknél viszont már magasabb hőmérsékletet alkalmaznak, megközelítve ezzel a teljes mikróba pusztítást.

Amikor én megveszem a tejet, csak annyit forralok fel belőle, amennyi biztosan elfogy a reggeli kávéhoz, azaz amennyit közvetlenül megiszunk a következő tej vásárlásig. A többivel várok,-így nem főzöm fel 2x- elmegy sütibe, pudinghoz, ha pedig nem fogy vagy már kezdene savanyodni, akkor még jó túrónak, így nem vész kárba akkor sem, ha nem tudom mihez elhasználni. Nem úgy, mint ha forralás után nem fogyna el, hiszen úgy már nem alszik meg.
Ezzel senkit sem biztatok arra, hogy felejtse a tejet a hűtőben, vagy vegyen többet, mint amennyi kell, legyünk következetesek és tervezzünk előre. 🙂

Bolti tejek csomagolása

Boltból a tejet már csak vészhelyzetben veszem meg, jellemzően ha valamilyen ünnep előtt későre hagyom a vásárlást és már nem kapni frisset. A tej leggyakoribb csomagolása az italoskarton, ami szelektíven gyűjthető. Alapos öblítés után mehet a papír vagy műanyag konténerbe – területenként eltér, nálunk pl. a papírba kell gyűjteni.
A Tetra-Pak 75%-a papír, 20%-a műanyag és 5%-a alumínium. Nagyarányú papírtartalma jól újrahasznosítható, akár többször is. Ilyen szemszögből előnyösebb a műanyag zacskós és flakonos csomagolásnál.
Egyes vizsgálatok még az üvegnél is zöldebbnek mutatják, leginkább a súlya miatt, ami szállításnál sok szén-dioxid kibocsátást spórol meg az üveggel szemben. Persze ez sok mindentől függ, például a távolságtól, hogy honnan érkezik a tej, és a szelektív gyűjtés, újrahasznosítás tényleges mértéke és lehetősége is befolyásolhatja az összehasonlítás végkimenetelét.

A legjobb az, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor kimérve, csomagolás nélkül vesszük meg, hiszen mindenféle csomagolás előállításnak- a Tetra-Paknak is- van környezeti lábnyoma, amit megspórolhatunk! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: