AIR-INK: levegőszennyezésből tintaSzerencsére nem csak az emberi szennyezés határtalan, hanem a kreativitás és találékonyság is: a légszennyezés újrahasznosítható művészeti alkotás formájában, ugyanis a kipufogógázból akár tinta is készülhet.

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokat lehetett olvasni Magyaroszág légszenyezettségéről és az ebből következő szankciókról az EU részéről. Talán ezért is akadt meg a szemem pont egy ilyen cikken, ami egy olyan tinta feltalálóit és felhasználóit szólaltatja meg, amely konkrétan a levegőszennyezésből készül. Igen, elég furán hangzik, de annál inkább klassz!
Utána olvasva kiderült, hogy nem teljesen új dolog, 2013-ban indult a kísérletezés, azóta egyre több országban terjed. Ami a legjobb az egészben, hogy nem csak kiküszöböli a légszennyezést, hanem újra is hasznosítja azt!

Szálló por

A légszennyezés szinte mindenkit érint a fűtés, lakossági hulladék- és avarégetés, de főként a közlekedés következményeként – az ipari területekről nem is beszélve. Sajnos sokak életét rövidíti meg az állandó kitettség a szennyezésnek. Az egyik legjelentősebb szennyező a szálló por, amely apró méreténél fogva (10 μm alatti részecskeátmérőjű) nem ülepedik le a levegőben és belélegezve bejut a tüdőbe, onnan pedig nehezen, vagy ki sem ürül, egészségügyi károkat idézve elő hosszú távon.

A szálló por (particulate matter, PM) jelentős részét a fosszilis tüzelőanyagok tökéletlen égése során keletkező korom teszi ki. A fosszilis tüzelőkkel való fűtés és a fosszilis üzemanyagokkal hajtott járművek élen járnak a kibocsátásban. A korom leginkább szén részecskéket tartalmaz, amik főként a még inkább egészségre káros, 2,5  μm alatti részecskeátmérőjű tartományba esnek és még mélyebbre eljutnak a tüdőben, egészen a tüdőhólyagokig, terhelve szervezetünket.

Ennek a szennyezésnek a kiküszöbölésére nyújt egy alternatívát ez az innováció, ötvözve a környezetvédelmet a művészettel.

AIR-INK

A szuper ötletet a Graviky Labs dobta piacra AIR-INK néven. Ezt a tintát koromból állítják elő, a korom kipufogógázból való kinyerésére pedig egy henger alakú szerkezetet készítettek, ez a KAALINK. Ezt a kipufogóra vagy kisebb kéményekre lehet felhelyezni és a benne lezajló különböző szűrési folyamatok eredményeként a szennyezés 95%-át megfogja, anélkül, hogy visszajutna a motorba.

A begyűjtött kormot különböző eljárásokkal megtisztítják a nehézfémektől és más káros anyagoktól. A megtisztított kormot pedig őrlik, hogy egyenletes szemcseméretet kapjanak. Utolsó lépésként kémiai műveletekkel a szénből különböző típusú tintákat és festékeket állítanak elő, amik ebben a formában már nem jelentenek veszélyt az egészségünkre.

A végeredmény jó minőségű, vízálló és -plusz pirospont!- újratölthető filc, tinta, szitanyomó festék.

Egy 30 ml-es adag kb. egy autó 45 perc alatt kibocsátott szennyezésével egyenértékű. A tinta, ha úgy vesszük, többszörös haszon a környezet számára: előállításával nem jutnak a levegőbe a szennyezőanyagok, azokat ráadásul nem csupán ártalmatlanítják, hanem újrahasznosítják, azaz nem vesznek kárba, és a hagyományos festékanyagok előállításához szükséges többlet fosszilis anyag elégetését is meg lehet spórolni.

Remélhetőleg a jövőben sikerül csökkenteniük a költségeiket, hogy kedvezőbb árral, szélesebb körben elérhető legyen a felhasználók részére. 🙂

Képek forrása: kickstarter.com

Még több infó: https://www.graviky.com/

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: