Egy indonéz startup hínárból készült csomagolóanyagot dobott piacra, ami ráadásul nem csupán biológiailag lebomló, akár ehető is!

Már jó ideje vásárlásaim során a származás mellett a csomagolás is döntő szerepet játszik: előnyben részesítem a papír és üveg csomagolást, de még a fémet is, a műanyaggal szemben. Amit csak lehet megveszek kimérve edényben, saját vászonzsákban (gabonafélék, magvak, felvágott, tejtermékek, pékáru, zöldség, gyümölcs stb.), de sajnos még mindig vannak olyan dolgok, amiknél nem lehet elkerülni a csomagolási hulladékot.

Van amiről inkább lemondtam, -igazából saját javunkat is szolgálva-gondolok itt a nasikra többek között, vagy az instant kávéra, amire még egyetemista koromban kattantam rá vizsgaidőszakokban. Utóbbi néha különösen jól esne, de a porciózott kis tasakokat nem bírja már el a lelkiismeretem, inkább főzök egy kotyogóst…Viszont szerintem a legtöbbeket nem tántorítja el a (sokszor falatonként) keletkező rengeteg felesleges csomagolási hulladék problémája. Arról nem is beszélve, hogy hiába szeretném, van amit nem tudok elkerülni, ilyen például a fűszerek csomagolása, és sajnos még sorolhatnám…

Ezért is örülök, amikor olyan vállalkozásról olvasok, mint az Evoware, ami innovatív megoldást kínál a műanyag csomagolási hulladékok elkerülésére. Olyan csomagolóanyagot készítenek hínárból, ami nem csupán biológiailag lebomlik, ezt akár meg is lehet enni.

Rengeteg a műanyag csomagolási hulladék

Indonézia a világ 2. legnagyobb műanyag szennyezője: a műanyag hulladék 90%-a kerül az óceánokba, aminek 70%-a élelmiszer és ital csomagolás. Az indonéz piacokon a halak 25%-a már mikroműanyaggal szenyezett. A hínár csomagolás nem csak a műanyag problémájára kínál megoldást, az ottani helyi gazdaságoknak is kedvez az alapanyaggal.

Az innovatív csomagolás meleg vízben oldódik, így csak száraz áru csomagolására alkalmas. 100%-ig lebomlik biológiai úton, akár természetes növényi műtrágyaként is alkalmazható használatát követően. Készül ehető változatban is, ami a HACCP szabványnak megfelel, és magas rost-, vitamin, valamint ásványi anyag tartalma révén még tápláló is. Száraz, hűvös helyen való tárolás mellett 2 évig is eltartható, anélkül, hogy tartósítószert tartalmazna.

Ehető, lebomló csomagolás hínárból
Forrás: https://www.evoware.id//product/ebp

Alapvetően íztelen és szagtalan, de ezen lehet változtatni, kérésre testreszabják és akár nyomtatják is. Az ehető változat bármilyen száraz élelmiszer csomagolására, a “csupán” biológiailag lebomló változat pedig bármilyen más száraz termék csomagolására alkalmas.

Egyelőre csak kis mennyiségben, főleg tesztelésre értékesítik. Ha az indonéz rúpiát átváltjuk, megkapjuk, hogy egy 10×10 cm-es lap körülbelül 10 Ft-ba kerül. Jóval drágább, mint a műanyag csomagolás, ez tény. De hosszú távon kénytelenek leszünk ilyen és ehhez hasonló megoldásokat keresni, ha nem akarjuk, hogy ellepjen mindent a műanyag hulladék.

Nyilván a legzöldebb megoldás az, ha csomagolás nélkül, kimérve (újrahasználható edényben, zsákban) vásárolunk mindent, amit csak lehet. Hiszen még az ilyen környezetbarát hínárcsomagolás előállítása is csak jár környezetterheléssel. Amit viszont nem lehet csomagolás nélkül megúszni, arra talán pont ez lesz a fenntartható megoldás.

 

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: