Az élelmiszerhulladék teljeskörű újrahasznosítását oldja meg ez a készülék anélkül, hogy kitennénk a konyhából a lábunkat. Nézzük meg közelebbről is, miről van szó.

A háztartási hulladékunk közel 20%-át teszi ki a biohulladék, ami legnagyobbrészt a konyhánkból származó élelmiszerhulladék.

Mi ezzel a probléma?

A hulladéklerakóra kerülve a kedvezőtlen (anaerob) körülmények között bomlása során üvegházhatású gáz, főleg metán keletkezik, amelynek energetikai hasznosítása sajnos még csak kevés helyen megoldott. Amennyiben pedig a hulladék a begyűjtés után égetésre kerül, ez az organikus része- magas víztartalma miatt- jelentősen csökkenti az égés hatásfokát. Ebből következik, hogy a legjobb ami az élelmiszerhulladékkal történhet, ha külön gyűjtik és hasznosítják.

A biohulladék bevett hasznosítási módja a komposztálás, amit könnyen megvalósíthatunk a kertünkben is. A nagyon eltökéltek kert nélkül is komposztálhatnak, gilisztákkal a lakásban. Szerintem ez kevés embernek jelent valódi opciót.

A Zera Food Recycler megoldást kínál az élelmiszerhulladék hasznosítására ott, ahol nincs kert, vagy hely (esetleg kedv) a kerti hagyományos  komposztáláshoz. A berendezést a konyhában kell elhelyezni és a tartályában gyűjteni a hulladékot. Ha az megtelt, egyszerűen csak egy gombot kell megnyomni, 24 óra múlva használatra kész komposztot kapunk.

Hogy lehetséges ez?
A készülék egy automata rendszerrel szolgál, ami a lebomlási folyamatok lehető legoptimálisabb körülményeit biztosítja oxigénellátás, nedvesség és hő tekintetében, továbbá folyamatos keverést és aprítást. Mindezek következtében, valamint a készülékhez szükséges adalékkal, a lebomlási folyamat felgyorsul és másnap friss komposzt áll rendelkezésünkre.

Fontos megjegyezni, hogy ez a friss komposzt a talaj felső rétegére kell, hogy kerüljön. A növények gyökerével, szárával nem érintkezhet. Ez azért van,  mert a friss komposzt még nem stabil, káros anyagot tartalmazhat a növények számára, további érésre van szüksége. A kapott komposzt száraz, hűvös helyen akár fél évig is tárolható.

Ahogy fentebb említettem, a működéséhez szükséges egy adalék és egyéb tartozék is. Az adalék a mikroorganizmusok megfelelő szén:nitrogén arányát biztosító barna hulladékot, konkrétan kókuszrostot, valamint szódabikarbónát tartalmaz.
Szükséges továbbá egy aktív szén/HEPA szűrő is. Az adalékot ciklusonként kell hozzá adni, mielőtt elkezdjük a hulladék gyűjtését. A szűrőt kb. 2 havonta kell cserélni.

A hagyományos komposztálással összevetve, hihetetlen gyors, akár hús- és tejtermék is kerülhet bele és minimális emberi közreműködést igényel. Mindez abszolút pozitív első olvasásra, de mint mindig, most is van másik oldal.

A termék adatai szerint heti 3,5 kg élelmiszerhulladékkal számolva 7 nap a kapacitása, ekkora terhelésnél 2 havonta kell szűrőt cserélni, minden ciklusnál- vagyis hetente -az adalékot hozzáadni és évente kb. 300 kWh áramot fogyaszt (hasonlításképp: egy hűtő évi fogyasztása is ennyi).

Ha ezt figyelembe vesszük, akkor sem költséghatékonyságban, sem környezettudatosságban nem ér a kerti komposztálás nyomába, hiszen az ingyen van és áramot sem fogyaszt, speciális adalékokat sem igényel, eredménye pedig ugyanaz, csak lassabban megy végbe a folyamat.

A 2017-es CES innovációs díjat nyert kütyü még csak az USA-ban elérhető, jobban mondva ott is még csak előrendelhető, de nyilván idővel szélesebb körben is beszerezhető lesz. Az automata rendszere és innovációja végett az ára is borsos még.

Azt gondolom, hogy leginkább azoknak lehet majd rá szüksége, akik kert hiányában nem tudják megoldani a komposztálást, vagy nincs lakóhelyükön biztosítva a biohulladék szelektív gyűjtése és hasznosítása. Ellenkező esetben, ha mindezekre van lehetőség szigorú zöld szemmel nézve, a komposztálás és szelektív gyűjtés sokkal jobb megoldásnak bizonyulnak. Bár megújuló energia használata zöldíthet rajta, de az adalékok, szűrők szükségessége, folyamatos pótlása, cseréje, na meg szállítása miatt egy ökolábnyom számítást talán megérne a dolog.

Azt viszont le kell szögeznem, hogy mérnöki szemmel nézve jó találmány, de leginkább az irány tetszik, amit mutat. A kevésbé elkötelezett, de környezettudatos embereknek is olyan lehetőséget kínál, ami kényelmesebbé, rokonszenvesebbé teszi ezt az életmódot, és azon belül konkrétan az élelmiszerhulladék környezetbarát kezelését. És ugyan mi lehetne fontosabb egy ökoinnováció esetén, minthogy minél szélesebb körben érje el a környezettudatosság szele az embereket?! 🙂

Ha érdeklődsz a Zera iránt, itt sok hasznos infót találsz:
https://www.indiegogo.com/projects/zera-food-recycler-recycling–2#/

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: