Nem csak a virágból lehet szörpöt készíteni, a bodzabogyó is jó alapanyagként szolgál, a gyümölcshúsból pedig teát készíthetünk- így semmi sem megy veszendőbe.

Már évek óta bevett szokás nálunk, hogy tavasszal a bodza virágából szörpöt készítünk télire. Az is hagyomány már, hogy elhatározzuk, nyár végén a bogyójából is kipróbáljuk, és végül nem lesz belőle semmi.

Ha rajtam múlik, valószínűleg még most is csak vágyálom lenne, de párom tettek mezejére lépett, és pár napja elindult leszedni a titkos lelőhelyére. Tudta jól, ha egyszer már ott van a konyhában, nem hagyom megromlani, megcsinálom, így is lett. 🙂

Ez sem nagy ördöngősség, egyedül annyit jegyeznék meg, hogy érdemes odafigyelni, ne fröcsköljön/cseppenjen, mert nagyon erős festékanyag van a bodzabogyóban. Ha mégis a pultra vagy a ruhánkra fröccsen, ecettel orvosolhatjuk.

Egyébként nagyon finom és szerintem egészen más íze van,mint a virágnak.

Leszedni viszont csak akkor szabad, amikor már fekete, éretlenül mérgező!

Bodzabogyó szörp

Hozzávalók:
 • bodzabogyó
 • literenként 1 kg cukor (vagy ízlés szerint)
 • literenként 2 mokkáskanál citromsav
Elkészítése:
 1. A bodzabogyót lecsipegetjük egy tálba és átöblítjük.
 2. Egy krumplinyomóval nagyából összetörjük és pár órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
 3. Botmixerrel összeturmixoljuk és leszűrjük, a gyümölcsből alaposan kinyomkodva a levet.
 4. A felfogott lé űrtartalmát lemérjük, érdemes eleve mércés edénybe szűrni.
 5. Hozzáadjuk az űrtartalmának megfelelő mennyiségű cukrot és citromsavat.
 6. Elkeverjük és forrástól számítva kb. negyedóráig főzzük, vagy amíg nem sűrűsödik kicsit.
 7. Tölcsér és merőkanál segítségével steril (vagy legalábbis alaposan elmosott) üvegekbe merjük.
 8. Gyorsan rácsavarjuk a kupakot, pár percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztban (pl. törölközőkkel bélelt kosárban) hagyjuk kihűlni.
Nem csak a virágból lehet szörpöt készíteni, a bodzabogyó is jó alapanyagként szolgál, a gyümölcshúsból pedig teát készíthetünk- így semmi sem megy veszendőbe.

Nekem 1 kg bogyóból 0,5 liter lé lett, ehhez adtam 0,5 kg cukrot és 1 mokkáskanál citromsavat. Végül kb. 7 dl szörp lett belőle. Ízlés szerint 1:4 vagy 1:5 arányban hígítható.

Bodzabogyó tea

A szűrőn visszamaradt gyümölcs hús+héj+mag keveréket egy üvegtálban szétterítettem. Kerítettem egy organza textildarabot, de más is megteszi, lefedtem vele és a napon hagytam csörgősre száradni. Ha teljesen kiszáradt, mehet zárható edénybe, ha nem vagyunk biztosak benne, akkor inkább vászonzsákba, hogy szellőzön és be ne penészedjen. Télen finom bodza teát készthetünk belőle teatojásba téve. 🙂

Bodzabogyó szörp és tea készítése házilag
Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: