Mosható úszópelenka

Kevesen ismerik és használják, pedig a mosható úszópelenka több szempontból is lekörözi eldobható társát.

Bár nehezen viselem a kánikulát, örülök, hogy végre visszatért a nyár a sok eső után, lehet újra strandolni, már vártuk. A nagy már szobatiszta, a pici még nem, így ahhoz, hogy ő is tudjon kicsit pancsolni a medencében, neki úszópelenka kell.

Ilyenkor mindig elszomorít, hogy a többi pelenkáson eldobható úszópelenka van, és nem nagyon látok olyanokat, akik hozzánk hasonlóan moshatót használnának. Persze magával a mosható pelenkával is így vagyok (bár nagy örömömre mostanában pár ismerős anyukáról is kiderült, hogy mosiznak, végre nem vagyunk egyedül). Viszont az úszópelusok esetén talán még nagyobb pazarlás és feleslegesen termelt szemét az eldobható változat, hiszen csak az esetek töredékében tölti be valós szerepét.

Egyetlen egy feladatot hivatott ugyanis ellátni: bent tartani a kakit. Ennyi, se több, se kevesebb, legyen az mosható vagy eldobható úszópelenka. Előbbieknél szinte mindig, de a legtöbb eldobható változat leírásában is felhívják a figyelmet arra, hogy a folyadékot azok sem képesek visszatartani.

Mosható úszópelenka

A mosható úszópelusok legtöbbször egy PUL (vékony poliuretán réteggel laminált poliészter) külső, és egy poliészter belső rétegből állnak. Előbbi -amellett, hogy légáteresztő – vízzáró tulajdonságú, így megakadályozza például a még híg anyatejes széklet kijutását, utóbbi pedig a babapopsi kényelmes érzetét biztosítja. A műszál előnye továbbá a gyors száradás.

Használata

Mivel gyorsan szárad, amíg elmegyünk homokozni, vagy enni egy lángost, a napon már meg is szikkad. Így elég belőle 2-3 darab összesen és máris van váltás nagy dolog esetére, illetve száradás ideje alatt is, ha nem akarjuk vizesen visszaadni. (Például szobatisztuló gyereknél jól jöhet a parton is gyakorolni, de én ha közvetlen a vízbe megyünk vissza, akár vizesen is visszaadom, fél percet ki lehet bírni nedvesség érzettel.)

A fürdőzés végeztével, ha nem lett kakis, egyszerűen berakjuk a saját fürdőruháinkkal együtt egy vízhatlan zsákba (esetleg szatyorba) és otthon a mosógépbe. Ha „termel” a baba pancsi közben, akkor a tartalma megy a WC-be (persze még ott helyben a strandon), aztán egy kis előzetes kézi mosást követően szintén mehet a mosógépbe. A gyors száradás mellett azért is műszálas a belső rétegük, mert ebből nagyon könnyen, sikálás nélkül kijönnek a foltok.

Ha valaki (tapasztalat híján) magát a mosható pelenkázást macerásnak találja, annak is bátran ajánlom a mosható úszópelenkát, hiszen ezzel tényleg csak annyi teendőnk van, mint a saját fürdőruhánkkal.

Választásnál általában súlyhatárok segítenek a döntésben. Vannak amik szűkebb tartományban használhatók, vannak amelyek nagyobban és valamennyire állíthatóak gumival vagy patentokkal.

Mosható úszópelenka fajtái

Amikor anno keresgéltem, én ezeket a típusokat találtam:

Bugyifazon

Kb. úgy fest, mint egy kis úszógatya/bugyi. Van olyan is, ami még egy mérethatáron belül is állítható, a comb és derékgumi segítségével. Illetve van olyan is, ami oldalt patentos, így kaki esetén könnyebben kivitelezhető a manőver.

Úszópelenka - Bálna
Fotó: 3ME
Száras

Ez is kis bugyira hasonlít, de van egy kis szára és a dereka is magasabb. Ennél a méretet a comb és derékbőség alapján lehet választani, ezeken a részeken egy extra vízzáró réteg is van a nagyobb biztonság kedvéért.

Pelus alakúak

Ezek a hagyományos pelenka fazonra hasonlítanak – főleg a moshatókra. Gyakran patenttal/tépőzárral állíthatóak derékban és combban, hogy jól passzoljon.

Fotó: Zöldbaba Webáruház

Ezt a típust egyébként ki lehet váltani akár lestrapált mosható zsebes pelenkával is, vagy PUL külsővel, de ebben az esetben kell hozzá egy úszópelenka betét is, hogy ne tapadjon a baba bőrére. Ha mosható pelenkázunk, vagy van ismerős, valószínűleg akad idővel 1-2 ázós darab, amit erre be lehet fogni. De például a Mosható pelenka piac és csevegő Facebook csoportban ilyeneket pár száz forintért, sokszor akár ingyen is (postaköltség fejében) lehet találni. Szóval ha szeretnénk olcsón megúszni 🙂 , ebben érdemes gondolkozni.

Költség

Az eldobható ára igaz, mindössze 100 Ft körül mozog darabonként, míg a moshatóé 3000-5000 Ft-ra tehető. De ha gyakran járunk strandra, vagy kistesó is ezt használja majd, illetve ha szobatisztulás után eladjuk, akkor akár többszörösen megtérül egy drágább mosható úszópelenka is. Ha pedig sokkaljuk az árát, kereshetünk használtat is. Igazából nem nagyon használódnak el, jó vételhez lehet jutni. Adás-vételre megint csak a fenti csoportot javaslom. 🙂

Környezet

Szerintem ezt nem kell túlragoznom, egy strandolás alatt, még ha nincs nagy dolog a pelusban, akkor is szükség lehet több eldobhatóra, hiszen nem feltétlen vagyunk egyfolytában a vízben, kint pedig érdemes száraz, valódi pelusra váltani, visszamenetelkor pedig egy újabb úszópelust kell befogni. Egy eldobható darab akár pár perces használat után is a kukába kerülhet. Ezzel szemben egy mosható úszópelus akár több gyereket kiszolgál szobatisztulásig.

Praktikum

A mosható pelusból elég akár 2 darab is, de ha 3 van, az se foglal sok helyet. Nyaralásnál különösen jól jön, ha nem kell még egy nagy csomag úszópelenkát is begyömöszölni az utazótáskába. De ha csak a közeli strandra sétálunk el, akkor is jól jön a helytakaráskosság. Plusz, ha egyszer beszereztük, nem kell azon gondolkozni, van-e elég, kell-e venni mielőtt indulunk…

Saját tapasztalat:

Mivel már nagyobbik fiamnál is 3 hetes kora óta mosható pelenkát használtunk, így az első nyáron nem volt kérdéses számomra, hogy úszópelenkából is moshatót választok. Eldobhatót soha nem vettem, nincs tapasztalatom vele, és nem is bánom. 🙂

Annak idején a közel féléves kisfiamra 2 db úszónadrág formájú, derékban és combnál állítható úszópelust választottam, egy kisebb és egy nagyobb méretűt. Eleinte a kisebbet adtam rá és a nagyobb volt a tartalék, később fordítva. Igazából a méret különbség nem jelentős a kettő között, az állítható méretekkel végképp, így nálunk ez jól működött végig.

Ez a 2 darab a 4. nyaralást és strandszezont szolgálja ki, immár a második kisfiamon. Illetve van egy már ázós zsebes pelusunk, amit egész napos strandolásnál néha odateszek plusz váltásnak.

Próbálok visszaemlékezni, de nem dereng, hogy hányszor volt, (vagy volt-e egyáltalán??) kaki strandoláskor. Szerintem van abban valami, hogy a babák a vízben eleve ritkábban végeznek nagy dolgot, annyira le vannak foglalva a pancsolással. Így aztán végképp kár lett volna minden vízbe menetelkor egy eldobható úszópelussal a szeméthegyeket nagyobbá, a pénztárcámat meg kisebbé tenni… 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: