Sárgabarack szörp és lekvár készítése egyszerre

Érdemes kihasználni a sárgabarack szezont, a klasszikus lekvár és a mennyei szörp belőle megéri a (nem is olyan nagy) fáradozást!

A baracklekvár igazi klasszikus. Őszibarackból készítettem már, a sárgabarack viszont valahogy kimaradt a sorból, ezidáig. Férjem pár éve ültetett egy kajszibarackfát, tavaly még csak pár szemet hozott, idén viszont 10 kg felett volt a termés. Hiába kajszi, hatalmas barackok, nem hiába ceglédi óriás a neve…Így most végre ez is ki lett pipálva.

Ha nincs saját termésünk, akkor is megéri nekifogni a lekvárfőzésnek. Nem csak anyagilag, vagy a környezet szempontjából, a házi lekvártól egészen más ízeket kapunk, mint a nagyüzemi társaitól. Ráadásul olyan állagú és csak annyira lesz édes, amennyire mi szeretnénk.

A lekvárfőzés -és úgy általában a befőzés- talán bonyolultnak és fárasztónak tűnhet, de ha egyszer kipróbálja az ember, rájön, hogy nem az. A lényeg mindig ugyanaz, de nincsenek kőbe vésett szabályok/arányok, kísérletezni lehet. Így jött most nekem a kajszi szörp, eddig még barackból nem csináltam, de meglepően finom lett. Biztos, hogy jövőre is így fogom elkészíteni. 🙂 Idén 10,5 kg baracknak estünk neki.

Előkészületek:
 1. A sárgabarackot fél percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját, kimagozzuk.
 2. A gyümölcshúst egy nagy tálba tesszük és krumplinyomóval összetörjük.
 3. Egy éjjelen át állni hagyjuk.
 4. Másnap egy másik edénybe kislyukú szűrőn keresztül leszűrjük a levet, ezzel különválasztjuk a gyümölcshústól.

Sárgabarack szörp

Hozzávalók:
 • sárgabaracklé
 • literenként 300-500 g cukor ízlés szerint
 • literenként 1 mokkáskanál citromsav
Elkészítése:
 1. Mérjük le, mennyi sárgabaracklevet szűrtünk le. Öntsük egy fazékba és kezdjük el főzni.
  (Én eleve egy nagy mérőpohárba szűrtem literenként, és onnan öntöttem át egy nagy fazékba.)
 2. Közben adjuk hozzá a szükséges citromsav mennyiséget és a cukrot is. Utóbbit érdemes fokozatosan és közben hígítva kóstolgatni, hogy tényleg csak annyit adjunk hozzá, ami az ízlésünknek megfelel és szükséges.
 3. Forrástól számítva főzzük 5-10 percig.
 4. Ezután tölcsér és merőkanál segítségével szedjük steril (vagy legalábbis alaposan elmosott) üvegekbe.
 5. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  (Én egy vesszőkosarat szoktam kibélelni törölközővel, ebbe belepakolom az üvegeket és betakarom még egy törcsivel, így nagyobb mennyiségnél kb. egy nap alatt hűl ki teljesen.)

Én a 4 liter sárgabarackléhez a 4 mokkáskanál citromsav mellé összesen 2 kg cukrot adtam, végül kb. 4,5 liter szörp lett (plusz valamennyit megittunk frissen, jégkrémnek is tettem el). Ízlés szerint 1:3 vagy 1:4 arányban hígítható.

Sárgabarack lekvár

Hozzávalók:
 • sárgabarack gyümölcshús
 • kilogrammonként 250-500 g cukor
 • kilogrammonként 1 mokkáskanál citromsav
Elkészítése:
 1. Mérjük le mérlegen a gyümölcshús mennyiségét.
 2. Egy duplaaljú (vagy legalábbis vastag, nem könnyen odakozmáló) fazékban kezdjük el főzni.
 3. Közben adjuk hozzá a szükséges citromsav mennyiséget és a cukrot is. Utóbbit érdemes fokozatosan és közben kóstolgatni, hogy tényleg csak annyit adjunk hozzá, ami az ízlésünknek megfelel és szükséges.
 4. Forrástól főzzük egészen addig, amíg elég sűrű nem lesz.
  (Én kb. 25-30 percig főztem, de ez sok mindentől függ: milyen alaposan szűrtük le, a gyümölcs és a cukor mennyiségétől is, illetve, hogy mennyire sűrűn szeretjük.)
 5. Végezzünk zselépróbát: szedjünk egy kiskanálnyit egy hideg tányérra, hagyjuk megdermedni, majd döntsük meg a tányért, a folyásából láthatjuk, hogy elég sűrű-e. Ha igen, zárjuk el, ha nem, akkor főzzük tovább és ismételjük meg ezt, amíg jó nem lesz.
 6. Tölcsér és merőkanál segítségével szedjük steril (vagy legalábbis alaposan elmosott) üvegekbe.
 7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  (Lásd a szörpnél.)

Én a 3,3 kg gyümölcshúshoz 3 mokkáskanál citromsavat és összesen 500 g cukrot adtam. 12 (vegyesen 2-3 decis) üveg lekvár lett belőle.

Érdemes kihasználni a sárgabarack szezont, a klasszikus lekvár és a mennyei szörp belőle megéri a (nem is olyan nagy) fáradozást!

+Sárgabarack jégkrém

A sárgabarckléből mielőtt hozzáadtam volna a cukrot és a citromsavat, félretettem 3 decit, ehhez pedig a szörp habjából szedtem pár kanállal és jégkrém formákba öntve betettem a fagyóba. Így édes is és krémes is. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: