Már javában virágzik a bodza, kár lenne kihagyni a lehetőséget, hogy mennyei bodzaszörp készüljön belőle. Ha szeretjük a bodza ízesítésű (!) üdítőket, akkor azokat most egy időre gyorsan felejtsük el, és kényeztessük magunkat igazi bodzával. Hálásak leszünk magunknak a fáradtságért.

Szerencsére az elkészítése nem bonyolult különösebben, hasonlóan készül, mint a gyömbérszörp. Először is keresni kell egy bodzabokrot, tele virággal. Lehetőleg eldugott helyen keressünk, ahol a kipufogógázok és egyéb szennyezések nem érik. Ezt követően szedjünk annyi virágot, amennyit csak tudunk, úgysem lehet annyit,hogy elég legyen. 😀

Hazaérve érdemes kis időre egy plédre kiteríteni a virágokat, hogy élőviláguk önként távozhasson. Ezután pedig egy ollóval nekiesünk átválogatni, a pókhálós, lakott részeket levágjuk. Ha ezzel készen vagyunk, irány a konyha, készülhet a bodzaszörp.

Bodzavirág

Hozzávalók:

 • 30-35 kb. tenyérnyi bodzavirág
 • 3 kg cukor
 • 6 db citrom
 • 3 l víz

Elkészítés:

 1. A cukrot és a vizet egy nagy fazékba összeöntjük és felforraljuk.
 2. A citromot kifacsarjuk vagy meghámozzuk, felkarikázzuk. (Ha biocitrommal van dolgunk, akkor egy alapos mosás is elegendő,nem kell hámozni.)
 3. Ha felforrt a szirup, hozzáadjuk a citromot, a virágokat és jól belenyomkodjuk, elkeverjük.Bodzaszörp
 4. Lefedve állni hagyjuk 3-4 napig, közben időnként megkeverjük.
 5. A virágokat, citromot szedjük ki szűrőbe az edény fölött, alaposan nyomkodjuk ki. Érdemes megkóstolni, ha keveselnénk a citromot, kevés citromsavval még javíthatunk rajta.
 6. Ezután jön a dunszt, ami nem nagy kunszt. 😀
  Választhatunk, hogy nedves vagy száraz dunsztot alkalmazunk. Ha szárazat, akkor az érlelést követően felforraljuk az egészet, és még forrón, szűrőn keresztül üvegekbe merjük, lezárjuk. A fedők csírátlanítása végett 5 percre fejre állítjuk őket. Ezután szorosan egymás mellé pakolva (akár be is tekerhetjük plédbe, konyharuhába) hagyjuk lassan kihűlni.
  Ha nedves dunsztot alkalmazunk, akkor az érlelés után üvegekbe szűrjük (ne legyen teljesen tele, 1-2 ujjnyi maradjon a nyakától) és egy nagy, konyharuhával bélelt fazékba állítjuk őket. Azonos hőmérsékletű vizet engedünk rájuk úgy, hogy az üveg magasságának kb. 2/3-áig érjen és főzni kezdjük. Gyöngyöző vízben hagyjuk kb. 20 percig, majd elzárjuk és hagyjuk kihűlni.
  Ha esetleg olyannyira a befőzés szerelmesei vagyunk, hogy befőzőautomata is van otthon, akkor abban 80 fokon, 20 percig automatázzuk.

Ha már kihűltek, száraz és hűvös helyen, lehetőleg fénytől védve tároljuk.

Ebből a mennyiségből kb. 5 liter bodzaszörp készül. Hígítási aránya ízlés szerint 1:4, vagy 1:5.

bodzaszörp

Ezután már csak egy kis önfegyelem kell, hogy be tudjuk osztani. Egészségünkre! 🙂

Zárójelben megjegyezném, hogy a fekete bodza az, amiből a bodzaszörp készül. Van gyalog bodza is, ami enyhén mérgező, ennek virágai felfelé állnak és pirosas szín is megjelenik a virágján. Utóbbival igaz én még nem is találkoztam, gyanítom, hogy ritkább, de erre figyeljünk, ne tévesszük össze.

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: