Kertünk dísze nem csak a szemünket, ízlelőbimbóinkat is gyönyörködteti, ha rózsaszörp készül belőle! 🙂

Köztudott, hogy a rózsák nyári metszésével, meghosszabbíthatjuk virágzásukat. Az elnyíló virágok lemetszésével megakadályozzuk, hogy termést képezzenek, így a megspórolt energiát és tápanyagokat újabb virágzásba fordítják nagy örömünkre.

A lemetszett elnyílt, de még nem száraz rózsafejeket azonban kár lenne a komposztra dobni…Ha szép egészségesek és nem permeteztük, finom rózsaszörpöt is készíthetünk belőle.

Ha rózsabokrunk egy metszéssel nem ad elég nagy mennyiséget, akkor sincs baj. Pár nap múlva is gyűjthetünk még hozzá, addig pedig tároljuk a szirmokat lefedve a hűtőben.

Az én mércém szerint akkor érett meg a lemetszésre egy rózsafej, ha a szirmait erőbefektetés nélkül le tudom szedni, azaz kb. másnap már hullana magától. Ilyenkor már nem is olyan mutatós, a virágnak is kár pazarolni rá az energiát és még van benne bőven íz, illat és aroma, ami a szörphöz elengedhetetlen. Ha esetleg a szirmok széle kezd száradni, akkor pedig végképp itt az ideje.

Hozzávalók:
  • 15-17 dkg rózsaszirom (ez bizony sok-sok rózsa)
  • 1 kg cukor
  • 1 l víz
  • 2-3 db citrom
Elkészítés:
  1. A rózsaszirmokat átmossuk, átválogatjuk, nehogy rovar vagy szennyeződés maradjon rajta.
  2. A cukrot és a vizet egy edényben felforraljuk.
  3. A rózsaszirmokat apróra vagdaljuk és belekeverjük a szirupba.
  4. 1-2 órán át állni hagyjuk, majd kb. 10 percig forraljuk.
  5. Forralás után gyorsan hozzáadjuk a kifacsart citromlevet és elkeverjük.
  6. Még forrón, tölcsér segítségével steril üvegekbe szűrjük, lezárjuk. (Szűrésnél a szirmokat alaposan nyomkodjuk ki!)
  7. 5 percre fejre állítjuk az üvegeket, majd vissza és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

rózsaszörp készítése

Száraz, hűvös helyen, felcímkézve tároljuk.

Ebből a mennyiségből kb. 1,8 liter rózsaszörp készül. Hígítási arány ízlés szerint 1:4 vagy 1:5.

Szerintem mennyei, egészségünkre! 🙂

Oszd meg másokkal:

Ez is érdekelhet még: