Itt a szilvadzsem ideje! Az egész nem vesz több időt igénybe egy óránál, még csak nem is bonyolult, így bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a szilvát. 🙂

A hivatalos befőzési szezon vége felé közelítünk, de még ne dőljünk hátra, kár lenne kihagyni a szilvát a sorból!
A házi szilvadzsem nem csak finomabb (szerintem sokkal, de sokkal), de ha helyi alapanyagból készül, környezettudatosabb választás is, a nem helyben termett, vagy akár import (és nem feltétlen legjobb minőségű) gyümölcsből készülő vagy eleve külföldi gyártású, sokszor tartósítószeres bolti változatnál.

Én személy szerint a hagyományos értelemben vett szilvalekvárt nem igazán szeretem, de ez a tavalyi fahéjas kísérlet az egyik kedvencemmé vált, így megismételtem idén is.

Hozzávalók:
  • 1 kg szilva
  • 0,5-0,75 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 tasak Quittin zselésítő
  • 1 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
Elkészítése:
  1. A szilvát megmossuk, kimagvaljuk, negyedekbe vágjuk.
  2. Botmixerrel pürésítjük, amennyire krémesre-darabosra szeretnénk.
  3. Belekeverjük a zselésítőt és feltesszük főni.
  4. Ha felforrt, hozzáadjuk a cukrot ízlés szerinti mennyiségben és megvárjuk, hogy újra felforrjon, majd 5 percig forraljuk.
  5. Ha ez letelt, elzárjuk alatta a tüzet és alaposan elmosott (még jobb, ha sterilizált) üvegekbe szedjük merőkanál és tölcsér segítségével.
  6. Az üvegeket teljesen, vagy legalábbis a csavaros rész kezdetéig töltsük meg. Ezután gyorsan csavarjuk rájuk a kupakot szorosan és 5 percre állítsuk az üvegeket fejre, majd vissza.
  7. Tegyük őket száraz dunsztba: pakoljuk egy kupacba az üvegeket és konyharuhával, törölközővel csavarjuk be őket, hogy minél lassabban hűljenek ki. Hűtőtáska is megfelel a célra.
  8. Ha már kihűltek, felcímkézve tegyük a helyükre a lekvárokat a helyükre és tartsuk hűvös helyen.

Fahéjas szilvalekvár készítése

Én 2 kg szilvából készítettem és 9 üveggel lett belőle, összesen majdnem 3 liter az űrtartalmukat tekintve. Viszont ennek elkészültével én tartok egy kis szünetet a befőzésben, míg a piacot el nem lepik a sütőtökök… 🙂

Oszd meg másokkal:

Ez is érdekelhet még: