Eperlekvár és eperszörp készítése

Lassan itt az eperszezon vége, ha még kapunk nagyobb mennyiséget belőle, raktározzuk el: készüljön eperlekvár és eperszörp egyszerre!

Tavaly csak egy mini adag eperdzsem készült, (nem is tartott sokáig,) idén pedig az eperszezon eleje óta rágja a fülem párom, hogy csináljak ismét. Tett az ügy érdekében, még epret is ültetett a mama kertjében, de arról még csak pár maroknyi jött le, azt meg befalatoztuk. 🙂

Hétvégén viszont a zöldségesnél megakadt a szemem egy láda akciós, már kimondottan lekvárnak való epren, még engedtek is belőle, csak vigye már el valaki…Nem tudtam ott hagyni, hazahoztuk, átválogattuk, nem sok hulló volt benne, jól jártunk. 4 kg lett a kiindulás befőzéshez, ekkora mennyiségben még nem dolgoztam fel epret. Tavaly azt a pici mennyiséget is egészen sokáig főztem, hogy besűrűsödjön, így most taktikát váltottam: az eperlevet kinyertem, hogy gyorsabban besűrűsödjön a lekvár és azt is feldolgoztam. Eperszörp még úgyse készült a konyhámban, legalább ezt is kipróbáltuk.

(Persze tudom, hogy létezik befőzőcukor meg pektin, stb., amik lerövidítik a főzési időt, amikor elkezdtem a lekvárfőzést alkalmaztam is őket. De egy ideje jobban esik inkább ezek nélkül, egyszerű, hagyományos módon főzni. Plusz bónuszként így még az a minimális hulladék és pálmaolaj is elkerülhető, ami ezekkel jár. Ha valaki mégis inkább azzal főzi, kövesse az adott termékhez megadott utasításokat.)

Eperlekvár

Hozzávalók:
 • eper
 • kilogrammonként 100-200 g cukor (ízléstől függően)
 • kilogrammonként 1 mokkáskanál citromsav

Én 4 kg eperből készítettem, összesen 700 g cukorral, 4 mokkáskanál citromsavval.

Elkészítése:
 1. Az epret megmostam, kicsumáztam, lemértem.
 2. Hozzáadtam a cukrot, először csak keveset (400g-ot) és krumplinyomóval összetörtem az epret. Egy éjszakát hagytam állni.
 3. Másnap egy szűrőn keresztül, kinyomkodva leöntöttem a levet, amit félretettem a szörpnek.
 4. A visszamaradt eperpüréhez kóstolgatva adtam még cukrot (összesen 300 g-ot).
 5. Botmixerrel átturmixoltam a pürét, hogy krémesebb legyen az állaga, de ha darabosan szeretjük, akkor ez kihagyható.
 6. Egy duplaaljú fazékban feltettem főni, időnként megkavartam és forrástól számítva kb. 20-25 percig hagytam rotyogni, vigyázva, hogy le ne égjen.
 7. Ekkor már elég sűrű volt, elzártam és merőkanál, valamint tölcsér segítségével kifőzött üvegekbe szedtem. Tetejüket gyorsan rácsavartam, 5 percre fejre állítottam őket, majd vissza.
 8. Száraz dunsztban hagytam őket kihűlni. (Én egy vesszőkosarat szoktam kibélelni törölközőkkel, belepakolom az üvegeket és a tetejét is letakarom.)

Eperszörp

Hozzávalók:
 • szűrt eperlé
 • literenként 250-500 g cukor (ízléstől függően)

Nekem 1,5 liter lé jött le az eperről, ebből kb. fél liter elment jégkrémnek és kb. 1 literből készült a szörp, 500 g cukor hozzáadásával.

Elkészítése:
 1. A már eleve kicsit cukros leszűrt eperléhez kóstolgatás és hígítás mellett adtam még cukrot (összesen 500 g-ot).
 2. Feltettem a tűzhelyre, elkezdtem főzni és kb. 10 percig forraltam.
 3. Merőkanál és tölcsér segítségével steril üvekegbe szedtem. 5 percre ezeket is a fejükre állítottam.
 4. Száraz dunsztban hagytam őket kihűlni.

Összesen kb. 1 liter eperszörp lett, ízlésem szerint 1:4 hígítású.

Eper jégkrém:

Szerettem volna a levéből főzés nélkül is menteni kicsit, így a lé egy részét még a cukrozás előtt nemesegyszerűséggel jégkrém formákba öntöttem és betettem a fagyóba. Kisfiam a frissen szűrt eperlevet megkóstolta, de nem akarta meginni, a jégkrémből meg repetázott. Ezen igazodjon el az ember… 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: