A szotyi nem pusztán finom nassolnivaló, tápanyagtartalmát tekintve egészséges is: telítetlen zsírsavakban, B- és E-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag. Ha jó árban találunk nyers napraforgómagot,  használjuk ki, egyszerű elkészíteni és megéri betárazni belőle.

Nemrég a piacon az egyik zöldségesnél egy nagy zacskó napraforgómagra lettem figyelmes vásárlás közben. Mivel párom nagyon szereti és ha boltban jár gyakran a kosárban landol pár csomag szotyi, gondoltam meglepem vele. A zacskóban 1 kg napraforgómag volt mindössze 500 Ft-ért. Szerintem árban is jól jártam és ha a kiszerelést nézzük, bizony sok műanyag csomagolást váltott ki ez az egy zacskó.

Persze az csak itthon esett le, hogy ez még nyers, amit meg mi nasizni szoktunk az pörkölt, sós változat, de azért ez nem szegte kedvem. Körülnéztem neten, mi a legegyszerűbb menete az elkészítésnek és szerencsére találtam is alapötletet, amit aztán saját elképzelésemmel vegyítve kipróbáltam.

Igazából kétszer is nekifutottam. Először úgy gondoltam csak ezért nem indítom be a sütőt, inkább gázon próbálkoztam a pörköléssel edényben. Félóra kitartó kavarás után egész jónak tűnt, de nem volt tökéletes. Kicsit nyersek maradtak a magok, de mivel már majd’ leszakadt a karom, inkább elnapoltam a dolgot. Másnap amúgy is terveztem egy adag pizzás csigát, végül az alá raktam be a szotyit, ami így már nem hagyott kívánnivalót maga után! 🙂

Hozzávalók-arányok:

  • 1 bögre nyers, hántolatlan napraforgómag
  • 1 bögre víz
  • 1 teáskanál só

Ennyi sóval csak enyhén, éppen sós lesz, ha a sósabb változatot szeretjük, mehet a duplája. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább kezdjük kevesebbel, az javítható.

Elkészítés:

  1. Bögrével kimérjük egy edényben a szotyit, majd vele arányosan a vizet és a sót. Alaposan elkeverjük.
  2. Feltesszük főni és forrástól számítva 5 percig főzzük és közben párszor megkavarjuk, hogy a víz tetején úszó magok is megmártózzanak, majd elzárjuk. Itt érdemes megkóstolni, ha nem elég sós, adjunk még hozzá sót és főzzük még pár percig.
  3. Leszűrjük a napraforgómagokat.
  4. Egy tepsin szétterítjük, lehetőleg úgy, hogy ne fedjék egymást.
  5. 180 fokon (attól függően, hogy előmelegítettük-e a sütőt) 15-20 percig sütjük, időnként megrázogatva a tepsit, amíg a szotyi héja szépen kivilágosodik. A vége felé érdemes pár szemet kivenni kóstolni, már a roppanásán lehet hallani ha kész.

 Sós, pörkölt szotyi készítése

Ha sótlan változatot szeretnénk:

Egyszerűen öblítsük át és rögtön mehet a sütőbe, viszont arra figyeljünk, hogy mivel nem ázik annyira el, rövidebb időre!

Így a sütőben pörkölve igazán nem nagy fáradtság elkészíteni, szerintem megéri minden szempontból. Azt hiszem nekünk egy évre elegendő az a mennyiség, amit most elspájzoltunk…:)

 

 

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: