Ha szeretnénk házi szaloncukorral készülni Karácsonyra, de idő szűkében vagyunk, ez a legegyszerűbb választás!
Tavaly háromféle szaloncukorral is készültem az ünnepekre, nem bántam meg, nekem személyes kedvencem a kávés-diós volt. 🙂
Még szilveszterkor is falatoztunk belőle (nyugodt szívvel mondhatom, hogy
2-3 hétig eláll), no de nem azért, mert ne lett volna finom, csak ha valami nem tömegcikk, hanem házilag készült és érezni lehet a hozzáadott értéket, valahogy nagyobb az önkontroll és jobban megbecsülünk minden falatot… 😀
Idén sem akartam lemondani a házi változatról, megéreztem a varázsát, és bár ezek sem voltak bonyolultak, most, hogy már 30 hetesek vagyunk pocaklakómmal, és én ismét egyre fáradékonyabb, szerettem volna valami még inkább „energiatakarékos” megoldást találni.
Még december elején vettem kimérve fehér- és tejcsokis aszalt finomságokat: vörös és fekete áfonyát, szilvát, narancsot -mind mennyei finom volt. Ez adta az ötletet, hogy veszek nagyobb méretű aszalt gyümölcsöt kimérve és egyszerűen csokiba mártom, ez lesz az idei szaloncukor.
Persze ha valaki nem szereti az aszalt gyümölcsöket, akkor ez a megoldás nem lesz nyerő, de ha nincs gond ezen a fronton, akkor telitalálat.
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg aszalt gyümölcs (nagyobb, kb. szaloncukor méretű: sárgabarack, szamóca, szilva stb.)
- 1 tábla (10 dkg) tortabevonó csoki
- 1-2 evőkanál olaj
Elkészítése:
- Vízgőz felett felolvasztjuk a csokit az olajjal.
- Egy villa segítségével megforgatjuk az aszalt gyümölcsöket egyenként a csokiban (a nagyobb sárgabarackokat félbevágtam ne legyen túl nagy), majd tálcára téve hagyjuk megdermedni.
- Selyempapírdarabokba csomagoljuk.
Ennyi, kész is van! A spájzban, hűvös helyen, dobozban várja sorát.
Az egész folyamat megvolt kb. félóra alatt… Nem mondom, hogy feltétlenül olcsóbb megoldás, hiszen az aszalt gyümölcsök nem filléres finomságok, de attól függően milyen gyümölcsöt választunk, árban a silányabb és minőségibb bolti szaloncukrokkal egyezik.
Ez az aszalt gyümölcsös változat ráadásul kifejezetten egészséges is, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal rostokkal.
Na meg finom és zöldebb is: hiszen nincsenek mesterséges aromák és műanyag hulladék sem! 🙂