A rózsák ideje lassan lejár, ha nyáron nem szárítottunk ki, az utolsó nyíló virágok szirmait is felhasználhatjuk, hogy rózsatea készüljön belőle és kipróbáljuk ezt az ízélményt.

A rózsaszörp elkészítése után nem mindig sikerült egyszerre annyi szirmot összegyűjteni, hogy megérje nekifogni a szörpfőzésnek. A szirmokat azonban ennek ellenére is gyűjtöttem, de a friss felhasználás helyett inkább szárítottam.

Begyűjtés után leöblítettem a szirmokat, ne bújjon meg bennük semmi, aztán egy nagy tepsiben szétterítettem őket úgy, hogy minél kevesebb fedje egymást. Mivel házon kívül, egy nem teljesen jól elzárt helyiségben szárítottam őket, így a biztonság kedvéért a tepsit lefedtem egy függönyre hajazó anyaggal, bele ne költözzön valaki…Nekem így napokig száradt, időtől, páratartalomtól  függően akár több, mint egy hétig is. Viszont sütővel, például a maradékhőt felhasználva jelentősen fel lehet gyorsítani a folyamatot. Ha már szikkadt pár napot, utána a sütőben percek alatt csörgősre szárad.

rózsa szárítása

Ha biztosak vagyunk benne, hogy teljesen kiszáradt, tehetjük befőttes üvegbe. Ha nem vennénk mérget rá, akkor inkább vászonzacskóba, hogy még szellőzzön, vagy sütő után menjen üvegbe, be ne penészedjen.

A hűvösebb idő megérkeztével már jól esik a meleg tea, így gondoltam ideje kipróbálni.

Mivel már nagyobb mennyiség felgyűlt (kb. 10 befőttes üvegnyi), elektromos kávédarálóval ledaráltam. De csak pár pillanat erejéig ment a daráló, míg az utolsó nagyobb szirom is eltűnt, nehogy túl apró legyen és kijöjjön a teatojásból. Így kevesebb helyet foglal, mint egészben és a teatojásba is több fér, intenzívebb az íz.

rózsatea

Ugyanúgy készítettem el, mint bármilyen más teafüvet, forráztam, pár percig állni hagytam, ízlésem szerint ízesítettem. Szerintem nagyon kellemes az íze, érezni a rózsa ízét, de egyáltalán nem tolakodóan. A hideg estékre tökéletes lesz kicsit becsempészni a meleget!
Ráadásul sok helyen olvastam, hogy még egészséges is! 😉

Rózsatea készítése

Fontos, hogy csak olyan rózsából készítsünk, ami nem volt permetezve!

 

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: