Télen is akad a piacon bespájzolnivaló! A sütőtökből almával párosítva finom rostoslé készülhet otthon, természetesen tartósítószer nélkül.
Gyerekkoromban nem szerettem a sütőtököt, nem tudom kóstoltam-e egyáltalán, de a sütőből szivárgó illata alapján előítéleteim voltak vele szemben, amiket nem sikerült kinőni egészen tavaly őszig.
Ekkor kisfiammal már javában a hozzátáplálás rögös útján jártunk és terítékre került a sütőtök is. Neki nagyon bejött és sorozatban tettem el neki a sütőtökpüréket. Közben kóstolgatva rájöttem, hogy nem is rossz, sőt egészen finom… 🙂 Volt amikor csak magában, volt amikor pedig almával vegyesen készült belőle püré. Aztán olyan is volt, amikor utóbbit felhígítva ivólé készült, és úgy tettem el.
Mivel a nyári rostoslé készlet a spájzban eléggé megcsappant, gondoltam ideje beújítani egy kis sütőtökös almalével a tavalyi próba után.
Az almával való párosítás azért is előnyös, mert ad egy kis savasságot a töknek, így nagyobb biztonsággal áll el.
Hozzávalók:
- 1,5 kg sütőtök
- 1,5 kg alma
- 3, 5 l víz
- 20-25 dkg cukor (ízlés szerint lehet kevesebb is)
- 1 teáskanál étkezési citromsav
Elkészítése:
- Meghámozzuk a tököt, felkockázzuk és a víz felével feltesszük egy nagy fazékban főni.
- Közben meghámozzuk az almát is, felkockázzuk.
- Ha már kicsit puhult a tök, hozzáadjuk az almát is és együtt puhára főzzük őket.
- Levesszük a tűzről és botmixerrel alaposan összeturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a maradék vizet, a citromsavat és fokozatosan kóstolgatva a cukrot is, így csak a minimálisan szükséges mennyiség kerül bele.
- Újra felforraljuk az egészet és tölcsér, valamint szűrő segítségével sterilizált üvegekbe merjük.
- Az üvegeket egy kupacba rendezzük, pár konyharuhával befedjük és így, a száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ebből a mennyiségből nekem 5,5 l lett. Nyilván kisebb-nagyobb mennyiségben is készülhet, csak az arányokra kell figyelni.
Száraz, hűvös helyen tároljuk!