Még néhol lehet kapni sütőtököt, de már nem sokáig, így érdemes kihasználni. Ha babánk szereti a sült sütőtökpürét, akkor végképp! Nagyobb tök sütése esetén, ami marad, azt üvegben befőzve teszem el, fagyasztás nélkül.

A frissen készült étel jobb a babának, azonban a sütőtök sütése nem tartozik a leggyorsabb konyhai műveletek közé, nem mindig szánja rá magát az ember és nem is mindig fogy el-legalább is nálunk. Ilyenkor elteszem, ne vesszen kárba, hiszen rendkívül egészséges zöldség. A befőzés előnye- a fagyasztó mérettől való függetlenség mellett- hogy rögtön bevethető a kis üveg, nem kell olvasztani.

ELKÉSZÍTÉSE

Ami kell hozzá: 1 nagy sütőtök, hozzá kb. negyed annyi alma (kisebbeknek) vagy 1 citrom (nagyobbaknak), befőttes üvegek fedővel (kisebb, 220 ml-es).

 1. A tököt alaposan megmosom, felvágom, kikaparom a magját és megsütöm.
 2. Közben a befőttes üvegeket alaposan elmosom, majd lobogó vízben 5-10 perc alatt kifőzöm, lecsepegtetem.
 3. Az almát meghámozom, felkockázom és megfőzöm, hogy pürésíthető legyen. Ha citrommal készül, kifacsarom.
  Ez a lépés az eltarthatóság miatt szükséges, gyümölccsel kombinálva annak savassága révén jobban eláll.
 4. Ha már puhára sült a tök, kiveszem és még melegében, gyorsan a héjából egy tálba kikanalazom, hozzáadom a főtt almát vagy a citromlé egy részét.
 5. Botmixerrel turmixolom. Citrom esetén kóstolom, fokozatosan adagolom. A cél az, hogy egy kis savasságot lehessen érezni, mint a gyümölcsöknél, de azért az édes íz domináljon, finom legyen.
 6. Kanállal az üvegekbe szedem, amíg még forró. Ha esetleg kihűlt közben, rottyantok egyet rajta. Ügyelek, hogy az üvegbe töltve ne legyen levegős. Az üveg nyakáig érjen legfeljebb a sütőtökpüré, majd rácsavarom szorosan a tetőt.
 7. Ha kész mind, jöhet a nedves dunszt. Egy vastagaljú lábasba állítom őket, aminek az aljára összehajtott konyharuhát teszek. Felöntöm vízzel az üvegek 2/3-áig, majd alágyújtok és lefedem.
 8. Ha elkezdett gyöngyözni a víz, onnantól kb. fél óráig főzöm alacsony lángon, majd elzárom és hagyom benne kihűlni a püréket.
 9. Ha kihűltek, kiveszem és felcímkézem őket. Mint minden konzervet, befőttet, száraz, hűvös helyen kell tárolom, felbontás után hűtőben, és legkésőbb másnapig elfogyasztjuk.
 10. Gyönyörködöm babám édes pofijában, miközben jóízűen falatozza munkám gyümölcsét! 🙂

Sütőtökpüré elkészítése, befőzése

Megjegyzés: Extra nagy tökök esetén elő szoktam venni a befőzőautomatát, amiben 90 fokon 30 percig dunsztolom őket. Kisebb mennyiségnél feleslegesnek tartom beüzemelni a gépezetet, ilyenkor a lábas is tökéletesen megfelel.

Tapasztalatom szerint egy tisztítva kb. 3 kg-os tökből 9-10 kis üveggel készül. A legtöbb eddig 15 üveg volt. Nálunk egy ilyen befőzés eredménye pár hétig kitart.

Persze lehet kapni a boltban is sütőtökpürét, de én imádok (be)főzni és jobban szeretem, ha ezt eszi a babám. Arról nem beszélve, hogy ő is sokkal jobban szereti. 🙂 Mellesleg a boltok polcain sorakozó bébiételek árának kb. ötödéből készül el otthon egy üvegcse, és nem csupán 50%-os sütőtök tartalmú sütőtökpüré.

Mi őszintén szólva nem vagyunk nagy sütőtök evők, de időnként jól esik egy szelet, kicsink pedig imádja, így nem is vész kárba. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: