Még néhol lehet kapni sütőtököt, de már nem sokáig, így érdemes kihasználni. Ha babánk szereti a sült sütőtökpürét, akkor végképp! Nagyobb tök sütése esetén, ami marad, azt üvegben befőzve teszem el, fagyasztás nélkül.
A frissen készült étel jobb a babának, azonban a sütőtök sütése nem tartozik a leggyorsabb konyhai műveletek közé, nem mindig szánja rá magát az ember és nem is mindig fogy el-legalább is nálunk. Ilyenkor elteszem, ne vesszen kárba, hiszen rendkívül egészséges zöldség. A befőzés előnye- a fagyasztó mérettől való függetlenség mellett- hogy rögtön bevethető a kis üveg, nem kell olvasztani.
ELKÉSZÍTÉSE
Ami kell hozzá: 1 nagy sütőtök, hozzá kb. negyed annyi alma (kisebbeknek) vagy 1 citrom (nagyobbaknak), befőttes üvegek fedővel (kisebb, 220 ml-es).
- A tököt alaposan megmosom, felvágom, kikaparom a magját és megsütöm.
- Közben a befőttes üvegeket alaposan elmosom, majd lobogó vízben 5-10 perc alatt kifőzöm, lecsepegtetem.
- Az almát meghámozom, felkockázom és megfőzöm, hogy pürésíthető legyen. Ha citrommal készül, kifacsarom.
Ez a lépés az eltarthatóság miatt szükséges, gyümölccsel kombinálva annak savassága révén jobban eláll. - Ha már puhára sült a tök, kiveszem és még melegében, gyorsan a héjából egy tálba kikanalazom, hozzáadom a főtt almát vagy a citromlé egy részét.
- Botmixerrel turmixolom. Citrom esetén kóstolom, fokozatosan adagolom. A cél az, hogy egy kis savasságot lehessen érezni, mint a gyümölcsöknél, de azért az édes íz domináljon, finom legyen.
- Kanállal az üvegekbe szedem, amíg még forró. Ha esetleg kihűlt közben, rottyantok egyet rajta. Ügyelek, hogy az üvegbe töltve ne legyen levegős. Az üveg nyakáig érjen legfeljebb a sütőtökpüré, majd rácsavarom szorosan a tetőt.
- Ha kész mind, jöhet a nedves dunszt. Egy vastagaljú lábasba állítom őket, aminek az aljára összehajtott konyharuhát teszek. Felöntöm vízzel az üvegek 2/3-áig, majd alágyújtok és lefedem.
- Ha elkezdett gyöngyözni a víz, onnantól kb. fél óráig főzöm alacsony lángon, majd elzárom és hagyom benne kihűlni a püréket.
- Ha kihűltek, kiveszem és felcímkézem őket. Mint minden konzervet, befőttet, száraz, hűvös helyen kell tárolom, felbontás után hűtőben, és legkésőbb másnapig elfogyasztjuk.
- Gyönyörködöm babám édes pofijában, miközben jóízűen falatozza munkám gyümölcsét! 🙂
Megjegyzés: Extra nagy tökök esetén elő szoktam venni a befőzőautomatát, amiben 90 fokon 30 percig dunsztolom őket. Kisebb mennyiségnél feleslegesnek tartom beüzemelni a gépezetet, ilyenkor a lábas is tökéletesen megfelel.
Tapasztalatom szerint egy tisztítva kb. 3 kg-os tökből 9-10 kis üveggel készül. A legtöbb eddig 15 üveg volt. Nálunk egy ilyen befőzés eredménye pár hétig kitart.
Persze lehet kapni a boltban is sütőtökpürét, de én imádok (be)főzni és jobban szeretem, ha ezt eszi a babám. Arról nem beszélve, hogy ő is sokkal jobban szereti. 🙂 Mellesleg a boltok polcain sorakozó bébiételek árának kb. ötödéből készül el otthon egy üvegcse, és nem csupán 50%-os sütőtök tartalmú sütőtökpüré.
Mi őszintén szólva nem vagyunk nagy sütőtök evők, de időnként jól esik egy szelet, kicsink pedig imádja, így nem is vész kárba. 🙂