Ha a nyári gyümölcslevekből kifogytunk, jöhet az almalé, amihez az alapanyag télen is kéznél van, ráadásul baráti áron és még hazai is. Elkészíteni pedig ugyanolyan egyszerű, mint a többit!
Az ünnepek alatt feléltük a nyáron eltett gyümölcsleveket, gondoltam ideje feltölteni az üvegeket. Olyan rossz üresen látni őket a spájzban…:) Szerencsére télen is van mód a rostoslé gyártásra, hiszen van egy aduászunk: az alma. Szeretem benne az ízét, de azt talán még jobban, hogy mindig lehet kapni, ráadásul baráti áron. Na meg annyi mindenre jó: magában nasizni, sütibe, levesbe, vagy akár almalé is lehet belőle.
Az almából válasszunk minél édesebbet, így kevesebb cukor kell, na meg persze mindenképp hazait!
Hozzávalók:
- 2,5 kg alma
- 50 dkg cukor
- 2 teáskanál citromsav
- 5 l víz
Elkészítése:
- A citromsavat elkeverjük 2 liter vízben.
- Az almát meghámozzuk, kicsutkázzuk és apró kockákra vágjuk. Közben a citromsavas vízbe tesszük a darabolt almát, így nem barnul be, amíg a végére érünk.
- Egy nagy fazékban puhára főzzük az almát.
- Botmixerrel egészen simára turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot és a maradék (3 liter) vizet.
- Felforraljuk, pár percig főzzük, majd még forrón, lehetőleg gyorsan steril üvegekbe töltjük tölcsér segítségével, lezárjuk az üvegeket.
- Az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd egy kupacba rendezzük őket, pár konyharuhával letakarjuk-körbetekerjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ebből a mennyiségből kb. 6,2 l almalé lett.
A hozzávalók mennyiségén arányosan lehet változtatni, persze a cukor mennyisége ízlés kérdése, érdemes kóstolni. Vannak, akik hígítatlanul teszik el a gyümölcsleveket, mondván, hogy vizet nem tárolnak. Szerintem egy hajszálnyival finomabb, ha összefőnek a hozzávalók és nem csak utólag hígítjuk. Persze ha kevés az üveg, egy próbát mindenképp megér a sűrűbb változat is. 🙂