Cékla-alma rostoslé készítése házilag

Ha szeretjük a cékla ízét, -vagy ha nem, de jól jönne egy kis vaspótlás,- készítsünk céklalevet almával kombinálva!

Második várandósságom eleje óta vérszegény vagyok, rendszeresen szedem a vastablettát. Az utolsó hetekben azonban már ez is kevésnek bizonyult, egyre többet szédültem. Akárkivel találkoztam, mindenki megjegyezte, hogy sápadt vagyok – egyek céklát, igyak céklalevet!

A gond csak az, hogy nem szeretem az ízét. Hiába tudom, hogy egészséges, tele van vassal és mostanában különösen jól jönne a szervezetemnek, eddig nem sikerült ráfanyalodni. Párom erősködött, hogy csináljunk céklalevet, segít nekem elkészíteni, hátha lecsúszna így a torkomon. Belementem, arra gondoltam, egy kis almával kombinálva még talán jól is elsülhet. És tényleg! Pedig ugyancsak érezni lehet a cékla ízét, de az alma savanykásságával párosítva még nekem is bejön, nem is gondoltam volna, hogy ennyire…

Párom gyors kezeinek köszönhetően ráadásul össz-vissz 2 óra alatt megvolt az egész, mosogatással együtt.

Hozzávalók:
  • 1 kg cékla
  • 1 kg alma
  • 25-30 dkg cukor
  • 1-2 teáskanál citromsav
  • 5 l víz
Elkészítése:
  1. Hámozzuk meg a céklát, vágjuk minél apróbb kockákra, hogy gyorsabban meg tudjuk főzni.
  2. Tegyük egy nagy fazékba, öntsünk rá a vízből annyit, amennyi éppen ellepi és kezdjük el fedő alatt főzni.
  3. Mielőtt teljesen puhára főne, adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott almát.
  4. Ha mindkettő puhára főtt, botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, közben fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet is.
  5. Tegyük vissza főni és kóstolás mellett adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat.
  6. Forraljuk fel, pár perc forralás után tölcsér, szűrő és merőkanál segítségével szedjük steril üvegekbe.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nekem ebből a mennyiségből összesen 6 liter lett.
Ahhoz képest, hogy nem szeretem a céklát, egész gyorsan fogy… 🙂

Azóta megszületett apróságunk, de a szoptatás miatt továbbra is rám fér egy kis extra vas, ráadásul nem csak én járok rá, hanem párom is, így szerintem fog még készülni következő adag is. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: