Cékla-alma rostoslé készítése házilag

Ha szeretjük a cékla ízét, -vagy ha nem, de jól jönne egy kis vaspótlás,- készítsünk céklalevet almával kombinálva!

Második várandósságom eleje óta vérszegény vagyok, rendszeresen szedem a vastablettát. Az utolsó hetekben azonban már ez is kevésnek bizonyult, egyre többet szédültem. Akárkivel találkoztam, mindenki megjegyezte, hogy sápadt vagyok – egyek céklát, igyak céklalevet!

A gond csak az, hogy nem szeretem az ízét. Hiába tudom, hogy egészséges, tele van vassal és mostanában különösen jól jönne a szervezetemnek, eddig nem sikerült ráfanyalodni. Párom erősködött, hogy csináljunk céklalevet, segít nekem elkészíteni, hátha lecsúszna így a torkomon. Belementem, arra gondoltam, egy kis almával kombinálva még talán jól is elsülhet. És tényleg! Pedig ugyancsak érezni lehet a cékla ízét, de az alma savanykásságával párosítva még nekem is bejön, nem is gondoltam volna, hogy ennyire…

Párom gyors kezeinek köszönhetően ráadásul össz-vissz 2 óra alatt megvolt az egész, mosogatással együtt.

Hozzávalók:
  • 1 kg cékla
  • 1 kg alma
  • 25-30 dkg cukor
  • 1-2 teáskanál citromsav
  • 5 l víz
Elkészítése:
  1. Hámozzuk meg a céklát, vágjuk minél apróbb kockákra, hogy gyorsabban meg tudjuk főzni.
  2. Tegyük egy nagy fazékba, öntsünk rá a vízből annyit, amennyi éppen ellepi és kezdjük el fedő alatt főzni.
  3. Mielőtt teljesen puhára főne, adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott almát.
  4. Ha mindkettő puhára főtt, botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, közben fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet is.
  5. Tegyük vissza főni és kóstolás mellett adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat.
  6. Forraljuk fel, pár perc forralás után tölcsér, szűrő és merőkanál segítségével szedjük steril üvegekbe.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nekem ebből a mennyiségből összesen 6 liter lett.
Ahhoz képest, hogy nem szeretem a céklát, egész gyorsan fogy… 🙂

Azóta megszületett apróságunk, de a szoptatás miatt továbbra is rám fér egy kis extra vas, ráadásul nem csak én járok rá, hanem párom is, így szerintem fog még készülni következő adag is. 🙂

Oszd meg másokkal:

Ez is érdekelhet még:

Fahéjas szilvadzsem készítése tartósítószer nélkül... Itt a szilvadzsem ideje! Az egész nem vesz több időt igénybe egy óránál, még csak nem is bonyolult, így bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a szil...
Rostos almalé készítése házilag, tartósítószer nél... Ha a nyári gyümölcslevekből kifogytunk, jöhet az almalé, amihez az alapanyag télen is kéznél van, ráadásul baráti áron és még hazai is. Elkészíteni pe...
Birsalmalekvár készítése tartósítószer nélkül... A birsalma igazi őszi vitaminbomba, ám keménysége és fanyar íze miatt nyersen nem igazán fogyasztjuk. Lekvárnak viszont egy kis fűszerrel a szezon leg...
Epres jégkrém házilag Az igazi kánikula ugyan még nem érkezett meg, de egy hűsítő epres jégkrém így is jól esik, és akár be is tárazhatunk belőle az igazán forró napokra. :...

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, kérlek, oszd meg másokkal is! :)