Cékla-alma rostoslé készítése házilag

Ha szeretjük a cékla ízét, -vagy ha nem, de jól jönne egy kis vaspótlás,- készítsünk céklalevet almával kombinálva!

Második várandósságom eleje óta vérszegény vagyok, rendszeresen szedem a vastablettát. Az utolsó hetekben azonban már ez is kevésnek bizonyult, egyre többet szédültem. Akárkivel találkoztam, mindenki megjegyezte, hogy sápadt vagyok – egyek céklát, igyak céklalevet!

A gond csak az, hogy nem szeretem az ízét. Hiába tudom, hogy egészséges, tele van vassal és mostanában különösen jól jönne a szervezetemnek, eddig nem sikerült ráfanyalodni. Párom erősködött, hogy csináljunk céklalevet, segít nekem elkészíteni, hátha lecsúszna így a torkomon. Belementem, arra gondoltam, egy kis almával kombinálva még talán jól is elsülhet. És tényleg! Pedig ugyancsak érezni lehet a cékla ízét, de az alma savanykásságával párosítva még nekem is bejön, nem is gondoltam volna, hogy ennyire…

Párom gyors kezeinek köszönhetően ráadásul össz-vissz 2 óra alatt megvolt az egész, mosogatással együtt.

Hozzávalók:
  • 1 kg cékla
  • 1 kg alma
  • 25-30 dkg cukor
  • 1-2 teáskanál citromsav
  • 5 l víz
Elkészítése:
  1. Hámozzuk meg a céklát, vágjuk minél apróbb kockákra, hogy gyorsabban meg tudjuk főzni.
  2. Tegyük egy nagy fazékba, öntsünk rá a vízből annyit, amennyi éppen ellepi és kezdjük el fedő alatt főzni.
  3. Mielőtt teljesen puhára főne, adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott almát.
  4. Ha mindkettő puhára főtt, botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, közben fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet is.
  5. Tegyük vissza főni és kóstolás mellett adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat.
  6. Forraljuk fel, pár perc forralás után tölcsér, szűrő és merőkanál segítségével szedjük steril üvegekbe.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nekem ebből a mennyiségből összesen 6 liter lett.
Ahhoz képest, hogy nem szeretem a céklát, egész gyorsan fogy… 🙂

Azóta megszületett apróságunk, de a szoptatás miatt továbbra is rám fér egy kis extra vas, ráadásul nem csak én járok rá, hanem párom is, így szerintem fog még készülni következő adag is. 🙂

Oszd meg másokkal:

Ez is érdekelhet még:

Sárgabarack szörp és lekvár készítése egyszerre... Érdemes kihasználni a sárgabarack szezont, a klasszikus lekvár és a mennyei szörp belőle megéri a (nem is olyan nagy) fáradozást! A barack...
Rózsatea – különlegesség a kertből A rózsák ideje lassan lejár, ha nyáron nem szárítottunk ki, az utolsó nyíló virágok szirmait is felhasználhatjuk, hogy rózsatea készüljön belőle és ki...
Egyszerű őszibarackos jégkrém kétféleképpen Nem vagyok nagy jégkrém zabáló, inkább készítem, mint eszem. A napokban azonban úgy felkúszott a hőmérő higanyszála, hogy már én se nagyon kívánok más...
Almás-zabpelyhes babatorta az első szülinapra Almás-zabpelyhes babatorta recept az első szülinapra, tejtermékek és tojásfehérje nélkül, így a szülinapos is nyugodtan eheti. Az első szülinapi ...