A legtöbben egy ilyen állapotú széket valószínűleg kiraknának a következő lomtalanításnál, pedig még sokáig szolgálhat minket ha új életet lehelünk bele, csak egy kis felújítás kell.

Szeretek felújítani dolgokat, jó érzés megmenteni őket a kidobástól. Amellett, hogy sokszor pénztárcabarát az ilyen tevékenység egy új darab beszerzésével összevetve, környezetbarát is. Kevesebb a hulladék, kevesebbet kell gyártani.

Ez a szék is ilyen, már gyermekkoromban is régebbi darabnak számított, de azért szerettem, mostanra pedig teljesen leamortizálódott. Most, hogy fiatalodott kicsit, talán még az én gyermekemet is kiszolgálja. 🙂

Egy ilyen felújítás nem bonyolult, ha van egy kis ideje az embernek és az ember lányának (jól jöhet egy erős férfi kéz) érdemes bele fogni. Az adott szék szerkezetétől függően lehetnek különbségek az egyes műveletekben, de irányadónak leírom, hogy mi hogyan csináltuk.

Amit felhasználtunk:
 • Csiszolóvászon (80-as)
 • Faragasztó
 • Festék
 • Szivacs (2 cm vastag), flíz
 • Tűzőgép, kapocs
 • Csavarok
 • Csavarhúzó
 • Textil

(A flíz vagy másnéven vatelin egy laza szerkezetű töltőanyag, méteráru boltokban beszerezhető.)

Felújítás menete:
 1. Szét szereltük darabjaira a széket, amennyire csak tudtuk.Szék szétszedése
 2. Lecsiszoltuk minden darabját.
 3. Lefestettük és hagytuk több napig száradni.
 4. Ahol kellett ragasztottuk és csavarok segítségével összeszereltük a széket.

Ezután kárpitoztam:

 1. Szivacslapból kiszabtam az ülőkét fél cm, flízből 5 cm, textilből 8 cm ráhagyással.
 2. Az ülőkének a közepén van egy mélyedés, ebbe a részbe tettem egy (az ülőke méreténél kisebb) réteg flízt. (Csak azért darabokban, mert így találtam itthon… ) 
 3. Erre ment az előzőleg kiszabott szivacs réteg. 
 4. Ezt beborítottam flízzel és a hátoldalán néhány ponton megtűztem.
 5. Végül a textillel fedtem az ülőkét. Szorosan, de nem túlságosan feszülve és a szélét behajtva tűztem először az oldalak közepén, majd a sarkoknál eligazgatva.

 

Ezután csak rögzíteni kell az ülőkét a szék szerkezetéhez.

Ha nem lett tökéletes a kárpitozás, nem kell kétségbe esni. A kapocs alá nyúlunk csavarhúzóval, meglazítjuk és harapófogóval könnyen ki lehet húzni, aztán újratűzni. Nekem nem sikerült elsőre, így visszabontottam, nem bántam meg. Persze egy kárpitos bőven látna benne hibát még így is, de nekem tetszik. És ami a legfontosabb, kisfiamnak is! 🙂

Felújított szék

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: