A levendula virágából mennyei szörpöt lehet készíteni, tartósítószer nélkül is. Ha szereted az illatát, az ízét is imádni fogod.

Nagyon szeretem a levendula illatát és azt, hogy olyan sokféleképpen fel lehet használni a virágait. Teának, szörpnek, illatosításra, de még sütemény ízesítésére is remek választás. Éppen ezért régóta kísérletezünk saját levendulával, de sok más sikeres próbálkozás ellenére, ez valahogy nem tud szépen fejlődni cserépben. Mivel a kert átrendezés előtt áll, így még egy darabig szabadföldbe sem lesz ültetve (pedig ez lehet a kulcsa a termesztésnek), így már le is tettem róla idén. Nemrég azonban rokonoknál voltunk, ahol szebbnél szebb levendula bokrok sorakoztak a kertben és mivel tudják, hogy szeretek mindenfélét befőzni, kooperáltunk egy kicsit… 🙂 Szörpért cserébe kaptam 2 kosár levendulát és később még 1 kosárnyi világosabb virágút.

A sötétebb virágú levendulából ilyen gyönyörű lila szörp lett, a halványabból sárgás színű. Ezt csak azért írom, hogy senki ne lepődjön meg, ha nem ilyen lesz, mint a képen.

Hozzávalók:

 • 100 g levendula virág (~kb. egy nagy csokor)
 • 1 kg cukor
 • 1 l víz
 • 1 citrom
 • 1 teáskanál citromsav

Elkészítése:

 1. A cukrot egy fazékban elkeverjük a vízzel és szirupot főzünk belőle.
 2. A levágott levendula virágokat a szirupba tesszük a citrom kifacsart levével és a citromsavval együtt és egy napig hagyjuk ázni.
 3. Másnap a virágok nagyját szűrővel kihalásszuk, kinyomkodjuk belőle a szirupot. Ennél a pontnál érdemes megkóstolni, szükség esetén még adhatunk hozzá citromsavat.
 4. Kb. 10 percig forraljuk a szirupot.
 5. A forralást követően még forrón, szűrő és merőkanál segítségével steril üvegekbe szedjük.
 6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Én egy nagy törölközővel kibélelt kosárba szoktam a forró üvegeket tenni és letakarni, kb. egy nap alatt hűlnek ki.)


Mi 6-7szeres hígítással fogyasztjuk, így nem is túl édes és a levendula íze sem tolakodó.

Arra azért érdemes figyelni, hogy a méhek rendkívül szeretik a levendulát. Gyűjtésnél érdemes megelőzni őket és a virágok vagdosásánál is jönnek rá. Az egyik adagot napközben főztem, ment közben a páraelszívó és az illatára begyűltek a teraszra, így legközelebb inkább estére időzítettem. A szűrés után visszamaradt virágot is ellepték a komposzton, sajnos elfelejtettem beleforgatni, így késő estig meg se lehetett közelíteni. Szóval csak óvatosan és tanuljon mindenki az én hibámból…. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: