Nem vagyok nagy jégkrém zabáló, inkább készítem, mint eszem. A napokban azonban úgy felkúszott a hőmérő higanyszála, hogy már én se nagyon kívánok mást, csak jeges finomságot. És ha már ilyen nyalánkságokon élünk még napokig, legalább legyen egészséges, készüljön valódi gyümölcsből!
Igazából ugyanazok az egyszerű lépések következnek, mint az epres és a tejszínes málna jégkrém esetén. Most viszont őszibarackból elkészítettem a tejszínes és a tejmentes változatot is. Pofonegyszerű mindkettő, az arányok ugyanazok, az elkészítés picit eltér. Bátran próbáljuk ki!
Hozzávalók:
- kb. 0,5 kg őszibarack (5-6 db)
- 2 evőkanál cukor
- 2 dl víz vagy tejszín (+ha a tejszínt választjuk, a felveréséhez 1 teáskanál keményítő kell)
Elkészítés:
Vízzel:
- A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hagyjuk kihűlni.
- A barackot meghámozzuk, feldaraboljuk és botmixerrel pépesítjük.
- A szirupot és a barackot alaposan elkeverjük.
- Jégkrémformákba öntjük, pár óra fagyasztás után fogyasztjuk.
Tejszínnel:
- A barackot meghámozzuk, feldaraboljuk és 1 evőkanál cukorral turmixoljuk.
- A tejszínt 1 evőkanál cukorral és 1 teáskanál keményítővel felverjük. (Az sem baj, ha nem lesz teljesen kemény hab.)
- Összekeverjük a tejszínt és a barack pépet. (Ízléstől függ, hogy mennyire keverjük össze.)
- Jégkrémformákba öntjük, pár óra fagyasztás után fogyasztjuk.
Mindkét változatból kb. 8 db jégkrém lesz.
Nekem személy szerint a tejszínes jobban ízlik, krémesebb, de ha épp nincs otthon, vagy kerülni kell a tejtermékeket, nem csalódunk a vizes változatban sem .
Ha környezetbarát módon szeretnénk eljárni, használjunk fel hozzá maradék tejszínt, vagy vegyünk nagyobb kiszerelést és készítsünk nagyobb adagot, minél kevesebb legyen a velejáró hulladék. Én eleve kimérve veszem a tejet, erről szedem le a tejszínt. Ha tudom, hogy jégkrém készül majd belőle, a cukorral forralom fel és majd csak hidegen verem habbá. Így hulladékkal sem jár. 🙂