Február elején a vizes élőhelyekre emlékezünk. Az emberi beavatkozás végett egyre zsugorodnak, nem egyszer károsodnak a szennyezések révén.  Ha az ipari szennyezések ellen közvetlenül nem is tehetünk, pár dologgal segíthetjük élőviláguk fennmaradását.

2000. február 1-én olyan mértékű cián- és nehézfémszennyezés érte el a Tiszát, amely levonulása alatt hatalmas méretű pusztulást okozott a folyó élővilágában. A halak, vadak és madarak pusztulása volt a legszembetűnőbb, de rengeteg más, ökológiai szempontból pótolhatatlan faj is nagymértékben sérült.

Február 2-án a Ramsarban aláírt nemzetközi egyezményre emlékezünk. Ez a nemzetközi megállapodás elsősorban a vizes élőhelyek madaraiért jött létre.

Persze most azt gondolhatjuk, hogy mindez szép és jó, de a természetes vizek védelme a hivatalokra, törvénykezésre és természetvédőkre tartozik. Mindig olyan kicsi tényezőnek érezzük magunkat, pedig nem kellene. Nyilván egy, az előbbihez hasonló katasztrófát nem tudunk kiküszöbölni, sem egy egyezménnyel előrukkolni, de mégis nagyon sokat tehetünk a természetes vizek élővilágáért egyénileg is.

Íme, a teljesség igénye nélkül a 3 legkézenfekvőbb:

1. Válasszunk foszfátmentes, környezetbarát mosószereket!

A háztartásokból kikerülő mosószerek foszfáttartalma és detergensei szintén károsan befolyásolják a vízi élővilágot. Előbbi eutrofizációt idéz elő, utóbbi habzás révén nehezíti meg az oxigénfelvételt az élőlények számára.

2. Válasszunk bio zöldségeket!

A felszíni vizek jelentős szennyezését okozzák a mezőgazdasági területekről bemosódó vegyszerek. A műtrágya, permetszerek sem a természetes vizeknek, sem nekünk nem fognak hiányozni.

 

3. Tartsuk tiszteletben természetes vizeinket!

A legközvetlenebb és legalapvetőbb pont. Sajnos a vízi sportok és a turizmus fellendülése is negatív hatással van ezekre az élőhelyekre. Ha már a természetben járunk, vigyázzunk környezetünkre, ne szemeteljük, tartsuk be az előírásokat, ne menjünk tiltott helyre.

vizes élőhelyek-Tisza

 

Inkább gyönyörködjünk! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: