Pár perces napi rutinnal mindig friss bébiételt adhatunk a babának a hozzátáplálás során, különösebb megerőltetés (és hulladék) nélkül.

Már javában elkezdődött a hozzátáplálás picurkámmal, és még mindig jól működik az a praktika, amit még nagyobbik fiam hozzátáplálásánál vetettem be azért, hogy mindig friss étel kerüljön elé, de ugyanakkor ez lehetőleg ne járjon túl sok többlet munkával.

Manapság az anyukák vállán rengeteg teher van, kevés a segítség, így igyekszünk spórolni az idővel, amin csak lehet. Szerintem mégis érdemes rászánni erre azt a kevés időt, amikor tehetjük. Arról nem is beszélve, hogy ha beépítjük a napi rutinba, mindössze pár plusz percet jelent.

Üveges bébiételek

Először is leszögezném, hogy az üveges bébiételeket nem tartom ördögtől valónak. Vannak helyzetek, amikor nagyon is áldásos a létezésük, legyen szó egy váratlan kórházba kerülésről, utazásról, vagy ha egyszerűen csak másképp alakul a nap, mintahogy terveztük és az a pár perc főzés is többnek bizonyul a megoldhatónál. Engem is többször mentett már meg.

Alapvetően biztonságosnak is mondható, hiszen szigorú határértékeknek kell megfelelniük és ellenőrzik az összetételüket. Bár nem lehet elmenni a rémisztő hírek és termék visszahívások mellett sem, amik időnként felröppenek. Például a legutóbbi, az amerikai bébiételek vizsgálatainak siralmas eredményei a nehézfém szennyezettségről, nekem nem hozta meg a kedvem a nagy bevásárláshoz belőlük…

A leírhatatlan egyenízük, szaguk és bennük található fel nem ismerhető ételdarabkákon túl, engem kicsit az összetételük aránya is szemöldök felvonásra sarkall, de nem akarok okoskodni, legyen ez az én bajom.

Friss, házi püré egyszerűen

Jómagam sem vagyok a bolti készételek híve, úgy vagyok vele, ha nekünk jár a friss, főtt étel, akkor a kicsinek is, így amikor csak tehetem, inkább főzök neki is.

A gyümölcsöknél legegyszerűbb és legegészségesebb, ha frissen hámozzuk, majd törjük/reszeljük/turmixoljuk őket. De ha például van saját termés, püré formájában le is fagyaszthatjuk, vagy a savasabb gyümölcsöket kellő körültekintéssel be is főzhetjük.

A zöldséges, husis főzelékeknél is lehet előre dolgozni. A frissen vásárolt zöldségből és a húsból is fajtánként külön-külön főzök egy nagyobb adagot, majd leturmixolom egy kis főzőlével. Ezután jégkocka formákba öntöm és beteszem a fagyasztóba. Ha megfagytak, minden zöldségfajta, hús kap egy külön ételes dobozt, és abban pihennek felcímkézve a fagyasztóban.

A főzelék sűrítőjeként a rizset/ krumplit frissen szoktam főzni, utóbbit nem is érdemes fagyasztani. Etetés előtt 1-2 órával kis tányérba pakolom az aktuális püré variációt (egy kis husi plusz két-háromféle zöldség kocka a fagyasztóból). Hagyom kiolvadni, majd étkezés előtt 20 perccel felkockázok egy kisebb krumplit vagy rizset/más sűrítőt főzök és ha megfőtt összetöröm, elkeverem/turmixolom a kiolvadt pürével.

Ezzel a pár perces plusz munkával minden nap van friss, változatos babaétel és úgy látom, a babapocaknak is jobban esik így.

Egészségesebb is, hiszen egy frissen készült étel mindig sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a tartósított. A hosszas és magas hőmérsékleten történő hőkezelés révén a hőre érzékeny tápanyagok nagy része elbomlik. Másrészt a házias ízekhez nincs fogható (bár a bolti bébiételekkel nem is nehéz versenyre kelni), és nem is hátrány, ha ezt szokja meg a baba. Valószínűleg könnyebb lesz váltani a nagyok menüjére.

Ez a „kockázás” szerintem a hozzátáplálás elején a legpraktikusabb, amikor fokozatosan vezetjük be az új zöldségeket. Később, amikor már több mindent ehet a baba, akkor már könnyebb lehet szimplán a családi menüből kiválogatni amit lehet és szeret. 🙂

Költség

Gyakran látom drogériák kasszájánál a bébiételes üvegekkel telepakolt kosarakat és a borsos összegeket, amiket ezekért ott hagynak. Ehhez képest, ha az ember egyébként is főz a családnak, nem jelent szinte semmi plusz kiadást az otthoni változat. Mi egyébként is a bio zöldséget, gyümölcsöt preferáljuk, így tényleg nem jelent többletet.

Környezet

Egyrészt nem keletkezik milliónyi kis bébiételes üveg hulladék, amit még a legkreatívabbak sem győznek felhasználni. Másrészt válogathatunk a helyi, szezonális -és még jobb, ha bio- zöldségekből, gyümölcsökből, ami a környezettudatos étkezés alappillére, támogatva ezzel a helyi termelőket és megspórolva a rengeteg utaztatást.

Ráadásul a mini adag ellenére sincs pazarlás, hiszen idővel mind elfogy, de minden nap csak annyit veszek elő, amennyi szükséges és nem kell minden nap 2-3 féle zöldséget hámozni, főzni és a maradékra megoldást találni.

Óvatosan!

A nem kívánatos kemikáliák elkerülése végett mindenképp érdemes bio zöldségeket és gyümölcsöket választani, különösen a gyökérzöldségek esetén a nitrát tartalom miatt. A sárgarépa, cékla (de a spenót, sóska is ide sorolható) műtrágyázás esetén felhalmozzák a nitrátot. A magas nitrát tartalom pedig „kék csecsemő” szindrómához vezethet. Ugyanezen okból ezeket a püréket (legyen az frissen főtt vagy kiolvasztott) nem szabad napokig tárolni, hűtőben sem. Legyünk óvatosak!

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: