környezettudatos születésnapi zsúr ökoszülinap

Felesleges vásárlások és hátrahagyott hulladékhegyek nélkül is tarthatunk szülinapi bulit, íme néhány tipp hozzá!

Az első születésnapon még fogalma sincs gyermekünknek miért ez a nagy felhajtás, pár évvel később pedig már azon kapjuk magunkat, hogy születésnapi bulit szeretne az ovis barátaival, saját elképzeléseivel…

Téli születésűek a srácok és bár ez a járványos időszak nem kedvezett az ilyen összejöveteleknek, mivel úgyis találkoznak minden nap az oviban és csak egy kis szűk baráti körről volt szó, így engedtünk a kérésnek.

Mivel a hétköznapokban is igyekszünk környezettudatosan élni, így igyekeztünk arra törekedni, hogy lehetőleg felesleges vásárlások és hátrahagyott hulladékhegyek nélkül valósítsuk meg. Így utólag úgy gondolom, hogy a küldetés teljesült, megérte gondolkodni és ötletelni, hogyan kivitelezhető egy „ökoszülinap”. És ha jobban belegondolok, összességében nem került nagyobb erőfeszítésbe (de még csak több pénzbe sem), mint egy „átlagos”, és a srácok sem érezték a hiányát semminek.

Ha ti is szeretnétek minél kisebb ökológiai lábnyommal ünnepelni, íme néhány tipp:

Meghívó:

Ha tudjuk a szülők e-mail címét, akkor elküldhetjük elektronikusan. Ha ragaszkodunk a papír formátumhoz, nyomtassuk vagy írjuk újrahasznosított papírra! (A barkácsolásból kimaradt színes kartonokat félre szoktuk tenni, nálunk ezekből készültek végül.)

Torta:

A legzöldebb, ha magunk készítjük szezonális hozzávalókból, ha csomagolásmentesen be tudjuk őket szerezni, akkor kihoztuk a maximumot! 🙂 Ha erre nincs lehetőség és inkább rendelünk, vigyünk magunkkal tortahordót, amikor érte megyünk.
Én legtöbbször azt tapasztalom, hogy a tetején a marcipán figura túl édes és a végén senki sem bírja megenni. Ha nem rajong érte különösebben senki és csak a díszítés funkcióját látja el, válasszuk ki az ünnepelt valamelyik erre alkalmas játékfiguráját, kicsit dekoráljuk ki és tegyük azt a torta tetejére. Például műanyag dínó figurák a fejük tetején sajátkészítésű, bojtos szülinapi papírkalappal a gyertyák körül hihetetlen jópofák!


Ha olyan receptet találunk, amelynél marad ki tojásfehérje, abból habcsókot sütve szintén sokféle dekorációt készíthetünk a tortára (nálunk habcsók szellemek készültek például).

Gyertya:

Paraffin helyett válasszunk méhviasz- vagy repcegyertyákat. Igaz, számos kivitelben még nem találkoztam velük (csak kimondottan születésnapi tortára való méretben), de a gyerekeknél még könnyen kivitelezhető az is, hogy annyi gyertya ég a torta tetején, ahány évesek. Lehet, hogy borsosabb az áruk, de ha vigyázunk rájuk (le is vághatjuk a kanóc égett részét), legközelebb is használhatjuk.

Nasik:

Ha tehetjük vásároljunk csomagolásmentesen, vagy süssünk magunk kekszet, ropogtatnivalót!

Innivaló:

Főzzünk nagyobb adag gyümölcsteát, vagy készítsünk kancsóban limonádét, szörpöt.

Szalvéta:

Ma már nagyon menő gyerekmintás textilszalvétákból lehet válogatni, ráadásul saját tapasztalat, hogy a gyerekek sokkal könnyebben teszik magukévá az újrahasználható eszközöket, mint a felnőttek. Ha ez nem jöhet szóba, nagy kiszerelésű, papírdobozos papírszalvétát is választhatunk.

Tányérok, evőeszközök:

Kisebb létszám esetén végképp kár lenne eldobható változatot használni belőlük, inkább mosogassunk, vagy tegye meg a gép helyettünk!

Poharak:

Szerencsésebb, ha van otthon több strapabíró műanyag pohár, amit be lehet fogni az eseményre, de ha nincs, akkor is kár lenne eldobhatóra váltani. Jelöljünk ki egy nyugis sarkot, ahol inni lehet, ne szaladgáljanak az üveggel. A poharakra pedig írjuk fel filccel a neveket, vagy rajzoljuk az ovisjeleket. Etikettre vagy szimpla papírra is megtehetjük, ha vannak pici fa csipeszeink, amivel a pohár széléhez csiptethetjük.

Szívószál:

Igazából nem feltétlenül szükséges, de ha a gyerekek ragaszkodnak hozzá, akkor válasszunk papír-, bambusz-, vagy szalmaszívószálat, amit a buli után komposztálhatunk. Ha elég nagy a családi fémszívószál készlet, azt is befoghatjuk.

Dekoráció:

Lufik helyett dekoráljunk pl. papírból készült girlandokkal, pom-pomokkal, lampionokkal. Ezeket később újrahasználhatjuk a kistesó születésnapi zsúrján vagy elajándékozhatjuk rokon gyerekeknek, pajtásoknak.

Ajándékok:

Ha nincs konkrét (és megvalósítható) vágy, inkább ne is kérjünk. Minden gyerekszobában akad elég felesleges játék. Ha egy kedves rajzot kérünk, vagy egy sajátkezűleg készült kisebb alkotást, többet ér.

Játék ötletek:

Ha nem elég a gyerekszoba tartalma, akkor jól jöhet pár ötlet. Gyűjtsünk pár üres PET palackot (akár ismerősöktől is), dekorálhatjuk is a külsejét. Egy kisebb labdával a folyosón kész a bowling pálya. De akár kiürült konzerves dobozokból is rögtönözhetünk célbadobóst!

Jó szervezést és szórakozást! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: