Tudatos szülők vagyunk, de mikor lesz ennek része a környezettudatosság? Mikor lesz végre alapvető, hogy gyermekeink érdekében vigyázzunk a környezetünkre?

Onnantól kezdve, hogy megszületik a gyermekünk és szülővé válunk, életünk legfontosabb feladata a róluk való gondoskodás. Pici babakoruktól dédelgetjük őket, fogjuk a kezüket, törődünk velük, amíg fel nem nőnek, de talán majd még azután is, amíg csak élünk.

Az első perctől kezdve tervezgetjük a jövőjüket és igyekszünk gondoskodni is róla, hogy mindenük meglegyen majd a boldoguláshoz, a boldogsághoz. Születésüktől kezdve bújjuk az internetet és a könyveket, kutatva a legjobb gyermeknevelési tippeket, hogy a lehető legjobb legyen nekik. Körültekintően kiválasztjuk a legjobb óvodát, majd iskolát, hogy megfelelő alapot kapjanak a felnőtté váláshoz. És aki csak teheti, még kicsi korukban elkezd félretenni, hogy legyen egy kis induló majd az élethez.

Tudatos szülők vagyunk, de mikor leszünk környezettudatosak? Mikor lesz végre az is alapvető, hogy a gyermekeink érdekében vigyázzunk a környezetünkre?

Már gyerekkoromban szerettem és tiszteltem a természetet, a környezettudatosság mindig is az életem része volt. Mégis leginkább akkor nyert értelmet, és kaptam újabb lendületet, hogy még jobban odafigyeljek, amikor anya lettem. Ha valakinek a természet szépsége önmagában nem lenne elegendő a változáshoz, gondoljon a gyermekére.

Tonnaszámra termeljük a szemetet, elárasztunk mindent műanyaggal, szennyezzük a vizeinket, a levegőt, amit beszívunk, kizsigereljük a természetet. Évente többször leváltjuk a ruhatárunkat, tartósított készételeket veszünk és eszünk, ételt dobunk ki, miközben mások éheznek és fajok halnak ki körülöttünk.

Én szeretném, ha a gyerekeim nem szeméthegyeket másznának, ha nekik is rendelkezésükre állna tiszta ivóvíz, tiszta levegőt lélegezhetnének be és nem csak az utolsó példányokat látnák az állatkertben a jegesmedvékből.

Mindenki a legjobbat szeretné a gyerekének, de be kell látnunk, hogy a jövőjükről való gondoskodás nem merülhet ki a körültekintő nevelésben és az anyagiakban, nem elég hozzájárulni az első lakás vásárlásához, élhető környezetet kell nekik hátrahagynunk.

Nem kell rögtön tökéletesnek lenni, de legalább törekedjünk!

Tegyünk lépéseket, hozzunk apró változásokat a mindennapjainkba, amik ezt a célt szolgálják. Igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni, környezetbarát mosószereket, tisztítószereket használni, szezonális, helyi élelmiszereket előnyben részesíteni, ne pazaroljunk és még sorolhatnám…

A kisgyerekek ráadásul nagyon fogékonyak még minderre, ha ebben nőnek fel, számukra természetes lesz, hogy nem szemetelünk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot és az is, hogy télen nem veszünk paradicsomot. Nekik már nem biztos, hogy lesz választásuk, hogy környezettudatosan éljenek-e. Megkönnyíthetjük a dolgukat, ha már eleve ebbe születnek, így nőnek fel, természetes lesz számukra odafigyelni a környezetükre.

A környezettudatosság kifizetődik!

Arról nem is beszélve, hogy a környezettudatosság mindig kifizetődik. Hiszen ami káros a környezetre, az jó eséllyel a mi egészségünkre is. Ha pedig kicsit tudatosabban vásárolunk és kicsit egyszerűsítünk az életünkön, sokkal több marad végül a pénztárcánkban is. Amit persze fordíthatunk ugyanúgy kis csemetéink jövőjének megalapozására.

Cseppek vagyunk a tengerben, de minél többen érezzük szülői kötelességünknek környezetünk megóvását, annál nagyobb eséllyel hagyunk hátra gyermekeinknek egy élhető bolygót, annak minden szépségével együtt. 🙂

A kiemelt kép Blanka Šejdová képe a Pixabay -en.

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: