Babakönyv/címkekönyv varrása újrahasznosítással, hulladékokból

Pár tenyérnyi méretű textildarab, kevés szalag, néhány vastagabb műanyag zacskó, minimális varrástudás és kész az érdekes babakönyv.

Még mielőtt anyuka lettem gyakran hallottam szülőktől, hogy sokszor a legjobb játék, nem is kifejezetten játék, hanem a legegyszerűbb dolgok: üres PET palack, kavics, ruhák címkéje, stb. Aztán magam is megtapasztaltam ezt kisfiamnál, különösen a címkék bűvös erejét. Készült is neki egy babakönyv, válogatott színes, izgalmas címkékkel teletűzdelve.
A sikerén felbuzdulva rögtön készült egy másik darab is, majd később ajándékba is, egészen belejöttem. Egy pár hónapos babának, aki épp kezdi felfedezni a világot a kis kezével (meg szájával), igazán érdekfeszítő darab, főleg, ha még a vizuális élmény mellett az audiálisról is gondoskodunk egy jól csörgő zacskó formájában.

Egyszer, amikor kreatív hobbi kellékek után kutakodtam a neten, belefutottam kimondottan babajátékba varrható csörgő fóliába… Na ekkor jöttem rá, hogy kreatív hobbi címszóval bármit el lehet adni.
Nem kell hozzá semmi extra, csak mezei zacskó, (szerintem még a hardcore zerowaste-esek is belefutnak időnként olyan termékbe, amit más csomagolásban nem lehet kapni) ezt újra lehet hasznosítani ilyen formában is. Én eddig a szabásmintákhoz használt zsírpapír, valamint chips zacskójával készítettem, tök jól zörögnek, ideálisak „hangoskönyvnek”.

Ezenkívül pár mintás anyag darab kell, meg szalagok. Nekem mindkettőből van itthon rengeteg maradék (sokat varrok), így könnyű dolgom volt. De kiselejtezett ruhák egy darabja, plusz azok szatén akasztója, vagy akár a bevarrt mosási útmutatós címke is érdekes nézegetnivaló lehet.

Nem mondom azt, hogy hű, de egyszerű, se azt, hogy gyors, de nem is lehetetlen. Ha valaki szeret elszöszmötölni, vagy csak valami egyedi és tuti ajándékot szeretne babának, akkor érdemes megpróbálkozni vele. 🙂

Babakönyv varrása
Hozzávalók:
 • 10 db 12×12 cm-es anyagdarab (oldalak)
 • 1 db 22×12 cm-es anyagdarab (borítólap)
 • ha zárhatóra szeretnénk, akkor beütős patent/tépőzár
 • különböző hosszúságú és vastagságú szalagok
 • 3 db 22×12 cm jól csörgő zacskódarab (pl. chipses)
Elkészítés:
 1. Tervezzük meg, hogy hogyan szeretnénk az egyes textildarabokon a szalagokat elrendezni és varrjuk fel őket.
 2. Az így kapott oldalakat rendezzük párokba, színt színre fordítva varrjuk össze középen 1 cm ráhagyással.
 3. Most az összevarrt oldalpárokat rendezzük párba. Minden pár alá illesszünk egy zacskódarabot, tűzzük össze.
 4. Varrjuk össze az oldalakat 1 cm ráhagyással, de az egyik rövidebb oldalon hagyjunk egy rést a kifordításhoz.
 5. Fordítsuk ki, a rést igazítsuk el befelé és varrjuk körbe a színén is, a szélétől kb. fél cm-re.
 6. Az utolsó páros egyik felét a borító adja. Ha zárhatóra szeretnénk, akkor egy kb. 4×5 cm-es anyagdarabot hosszában hajtsunk félbe, egyik rövidebb oldala kivételével varrjuk össze, fordítsuk ki. Ne felejtsük a borító és a hozzátartozó oldalpáros közé illeszteni a megfelelő rövidebb oldalon varrás előtt.
 7. Ha készen vannak a párosok, igazítsuk őket egymásra a megfelelő sorrendben és cikk-cakk öltéssel középen varrjuk össze a rétegeket. Menjünk át rajta többször.
 8. Ha zárhatóra terveztük, üssük be a patentot vagy varrjuk fel tépőzárat a borítóra és a kis kilógó anyagdarabunkra. Kész! 🙂
Pár tenyérnyi méretű textildarab, kevés szalag, néhány vastagabb műanyag zacskó, minimális varrástudás és kész az érdekes babakönyv.

Nyugodtan lehet mosni mosógépben, kisfiamé mindig csupa nyál volt, gyakran bedobtam a gépbe. Nemrég előkerült a padlásról, még egész jó, nyúzható állapotban van. Hamarosan a kistesó nyálazza át a babakönyv lapjait. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: