Textilzsák varrása - műanyag zacskók helyett

A műanyagmentes július egyik legfontosabb kelléke a textilzsák, amit akár te magad is megvarrhatsz! Akár használt ruhából is készülhet, így a legzöldebb. Mutatom, hogyan varrd meg!

A műanyagmentes július kapcsán adtam tippeket tavaly és tavaly előtt is, most viszont egy kis kreatív segédlettel készültem. Sok látványos pontja van a műanyagmentességre való törekvésnek a keletkező szemét mennyiségében, az egyik legjelentősebb a műanyag zacskók mellőzése.

Ráadásul ehhez igazán nincs szükség különösebb erőfeszítésre, csak be kell szereznünk pár textilzsákot és magunkkal vinni vásárláskor. Kis ételes dobozok is jól jöhetnek, illetve a nagyobb zöldségeket én szimplán a kosárba teszem, de a kisebb, nem törékeny zöldséghez, gyümölcshöz tényleg a textilzsák a legjobb választás.

Ha nem tudjuk hol keressük, vagy sokkaljuk az árát, ezen ne múljon a zöldülésünk, varrjunk magunknak!

Mi már rég ilyet használunk műanyag zacsik helyett és mostanában azt vettem észre, hogy végre beérik a példamutatásom a tágabb családban is. Tudni kell rólam, hogy nem szoktam tukmálni a környezettudatos szokásaimat és gondolataimat senkire, még testvéreimre sem. De azért igyekszem megmutatni, hogy így is lehet és el-elejtek pár szót az előnyeiről és arról, hogy miért is ennyire fontos ez. Nos, úgy néz ki, hogy ez hosszú távon nagyon jól működik, mert egyre inkább tapasztalom, főleg hugaimon, hogy kezdenek környezettudatosak lenni és nagyon büszke vagyok rájuk. Nemrég kérték és megígértem, hogy varrok nekik pár textilzsákot. Most végre akadt egy kis időm és gondoltam dokumentálom a folyamatot, hátha más is kedvet kap hozzá, ezen ne múljon a hulladékcsökkentés. 🙂 Nem kell különösebb varró tudás hozzá, ha türelmesek vagyunk akár kézzel is el lehet készíteni. Mutatom!

Textilzsák varrása

Alapanyag

Igazából bármilyen textil jó, de könnyebb varrni, ha nem elasztikus. A legjobb szerintem a pamutvászon ebből a szempontból. A pamut mellett szól még az is, hogy természetes anyag, így idővel lebomlik és nagyon jól bírja a strapát. Ha vékonyabb vásznat választunk, akkor a súlya sem befolyásolja a használatot, nem kell ráfizetnünk a mérlegelésnél, bár egyébként is grammokról van szó mindössze. Plusz ha egyszínű, világosabb, akkor valamennyire áttetsző is, nagyjából lehet látni, mi van benne.

Gyakran felhozzák az eldobható termékek pamut alapanyagú alternatívái ellen a pamut előállítás környezeti terhelését, amely valóban jelentős. Ahhoz, hogy valóban minden szempontból környezetbarát alternatíva legyen a textil, nagyon sokszor kell újrahasználni, amennyiszer csak lehet. Ha viszont eleve egy használt ruhadarabot/ágyneműt/vagy bármi egyebet használunk fel a varráshoz, akkor ebbe sem tud senki belekötni, ennél zöldebb nem is lehetne.

Sokan szeretik az áttetsző, hálós zsákokat, ez azért jó, mert nem kell kinyitni a zsákot, hogy lássa az eladó, mi van benne. Nekem a piacon a vászonnal sem szokott gond lenni, de mondjuk bevásárlóközpontokban praktikusabb lehet az átlátszó. Ezeknek az anyagoknak többsége műszálas (persze akad kivétel is), ezzel csak annyi a baj, hogy mosásnál mikroműanyag válhat le róluk, amivel megint csak terheljük a környezetet. Szerintem ez abszolút megbocsátható, ha használt anyagból dolgozunk, még mindig jobb egy műszálas anyag újrahasznosítása, mint újabb műanyag zacskók használata. Tökéletes például erre a célra a kiselejtezett függöny, ha nincs a nagyinál, az első turiban biztos, hogy találunk.

Azzal számolni kell, hogy egy hálós anyag felépítéséből fakadóan sosem lesz olyan hosszú életű, mint egy sűrűbben szövött darab. Én pl. mosózsákot varrtam tüllből (esküvői dekoráció újrahasznosítása…) igaz, napi szinten használtam, de kb. 3 hónapot bírt, míg a vászonnak kutyabaja.

Én egy szakadt vászoninget találtam most az anyagaim között, ebből készültek zacskók.

Hozzávalók:
 • textil
 • vasaló, olló
 • varrógép, de kézzel is megvalósítható
 • zsinór
Elkészítése:
 1. Találjuk ki, mekkora zacskót szeretnénk. A kész zacskó rövidebb oldalát vegyük kétszer és adjunk hozzá 1-1 cm-t, ez lesz a varrásráhagyás a textil két oldalán. A hosszabbik oldalhoz adjunk 1 cm-t az alsó oldal varrásráhagyásaként és 2 cm-t a felső zsinórháznak. Ezzel megvan a szükséges téglalap méret, szabjuk ki.
 2. A téglalapunk egyik hosszabbik oldalán hajtsunk és vasaljunk le 0,5 cm-t, majd még 1,5 cm-t. Jelöljük mindkét végén meddig ér a felhajtás, majd hajtsuk ki az egészet-
 3. A másik hosszabbik és a két rövidebb oldalon menjünk végig cikk-cakk öltéssel, hogy később ne bomoljon az anyag.
 4. A hosszabb oldal mentén hajtsuk félbe és a széleket tűzzük össze.
 5. A szélektől kb. 1 cm-re varrjuk össze, a hosszabbik oldalon csak a jelzésig.
 6. A jelzésen túl hajtsuk a széleket az anyag fonákjára és körben hajtsuk le a kétszeres felhajtást.
 7. Tűzzük meg, varrjuk le, fordítsuk ki.
 8. A zsinór kb. 10 cm-rel legyen hosszabb, min a zsák szája. Egyik végét kössük hullámcsatra/biztostűre és bújtassuk át a zsinórházon.
 9. Két végét csomózzuk össze.
 10. Kész a textilzsák! Annyi dolgunk van csak, hogy használjuk, amíg csak lehet, és ne csak júliusban! 🙂
A műanyagmentes július egyik legfontosabb kelléke a textilzsák, amit akár te magad is megvarrhatsz! Akár használt ruhából is készülhet, így a legzöldebb. Mutatom, hogyan varrd meg!
Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: