Túlérett banánból banándzsem

Ha már barnuló banán kupacot találunk a zöldségesnél, vagy akár csak pár darabot otthon a gyümölcsös tál alján, ne hagyjuk veszni, mennyei finomság készülhet belőle.

Nálunk mindenki nagyon imádja a banánt, így még sose volt arra példa, hogy ránk romlott volna. Viszont zöldségeseknél szoktam látni, hogy időnként rájuk barnul és nem győzik akciózni.
A pazarlásnak nem örülök, a jó árnak viszont igen, egyrészt én leginkább ilyenkor szeretem ezt a gyümölcsöt, amikor már barna és édes, másrészt attól függően, hogy mennyit veszek (és hagyok meg) belőle, ilyenkor betárazok banándzsemből vagy banános kekszből.

A dzsemet nagyobb mennyiségből szoktam készíteni. Mivel nem egy lédús alapanyagról van szó, roppant hamar elkészül, nagyon finom,és passzol a vajas kenyértől kezdve, a fánkon és palacsintán át mindenhez. Nem sokan ismerik, így akár gasztroajándéknak is különleges.
Ha csak pár darab banán áll rendelkezésre, olyankor kekszet készítek. Az is egyszerű és gyors, hátránya, hogy mennyiségtől függetlenül nem tart ki sokáig, egyszerűen megeteti magát az emberrel.

Egy szóval, mindkettő gyors, ronda és finom. Ha bebarnult banánt találunk, valamelyiknek essünk neki!

Banándzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg banán (héja nélkül kb. 75 dkg)
  • 1 mokkáskanál citromsav
  • 10 dkg cukor

Elkészítése:

  1. A héjától megfosztott banánt egy edényben krumplitörővel pépesre törjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, újra átnyomkodjuk.
  3. Folyamatos kevergetés közben, forrástól számítva kb. 10-15 percig főzzük (nagyobb mennyiségnél tovább tarthat, értelemszerűen, amíg jó sűrű lesz).
  4. Merőkanál és tölcsér segítségével alaposan elmosott/kifőzött üvegekbe merjük, gyorsan rácsavarjuk a tetőt és 5 percre fejre állítjuk őket, majd vissza.
  5. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Pokrócba, konyharuhába bepólyázzuk, minél lassabban hűljön ki.)
Banándzsem készítése

Ebből a mennyiségből nem sok banándzsem lesz (kb. 7 dl), de első kóstolásnak pont elég, aztán legközelebb, ha bejön, érdemes nagyobb adagért mosatlanítani. 🙂

Banános keksz

Ezt a receptet anno egy receptes magazinban találtam, itt neten is megtalálható a Mindmegette oldalán. A hozzávalókhoz nem nyúltam, de az elkészítést az évek során kicsit egyszerűsítettem, hogy még gyorsabb legyen, a végeredmény ugyanaz.

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 15 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 banán

Elkészítése:

  1. Egy tálban elkeverem a cukrot a tojással.
  2. Hozzáadom a villával összetört banánokat, elkeverem.
  3. Ezután hozzáadom a lisztet és a szegfűszeget, elkeverem.
  4. Végül hozzákeverem a mikróban alacsony fokozaton egészen puhára, de nem folyékonyra megolvasztott margarint.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom, kb. diónyi halmokat, pár centire egymástól.
  6. 180 fokon, légkeveréssel kb. 15 perc alatt barnára sütöm.

Fém dobozban sokáig eláll(na).

Ha már annyit utazott a banán, terhelve a környezetet, legalább ne hagyjuk megromlani, ne pazaroljunk… 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: