Az Újév kiváló lehetőség olyan apró változások bevezetéséhez, amikkel zöldebbé tehetjük mindennapi életünket és ezzel a jövőnket. A legegyszerűbb dolgokkal is sokat tehetünk a környezetért. Nem hiszed?

Újévkor tesszük a legtöbb fogadalmat, nem hiába, az év kezdete kiváló alkalom az átalakuláshoz. Azonban elszántságunk a statisztikák alapján nem túl lelkesítő. Valószínűleg ez annak is betudható, hogy hajlamosak vagyunk e jeles naphoz túl hangzatos fogadalmakat társítani, az egyszerűbb és reális ígéretek helyett, pedig nem kell rögtön megváltani a világot.

A fogadalmak legtöbbször valami jó célt szolgálnak. A zöldebb környezetnél, élhetőbb bolygónál, amit utódainknak hagyunk hátra, nemesebb célt szerintem nehéz lenne találni. A környezettudatosabb életet sem radikális változásokkal kell kezdeni, kezdetnek pont elég ha pár csekélység megszokottá válik a mindennapokban.

Az apró változások erejében viszont kevésbé hiszünk, nincs akkora látszatjuk. Pedig nem szabad őket lebecsülni, mintahogy azt olyan sokan teszik, különösen a környezettudatosságot illetően. Ha az ember vásárláskor visszautasít egy zacskót, a legtöbb helyen értetlenül néznek rá, az indíttatásunkra pedig legyintenek, mondván úgy sincs mit tenni, nem rajtunk múlik. Gyakran tapasztalom, elég lehangoló…

Az emberek tudatába beégett az az elgondolás, hogy csak porszemek a gépezetben, nem lehetnek hatással a világ történéseire, nincs hatalmuk. Pedig ez így nem igaz. Ha jobban belegondolunk, hogy mi, a hétköznapi kisemberek mekkora tömeget teszünk ki, beláthatjuk, hogy fogyasztásunkkal, döntéseinkkel és választott életmódunkkal igazából a mi kezünkben van az irányítás, csak fel kellene végre ismerni.

Özönvíz előtt

Minden apró tettnek, döntésnek van értéke és értelme, amit a környezetért teszünk. Csak elegen kell lennünk, akik így gondolkozunk, ahhoz, hogy valós ereje legyen. Számomra ez a legfontosabb mondanivalója az Özönvíz előtt című dokumentumfilmnek, amit mindenkinek látni kellene, akár kételkedik ebben, akár nem. Nem porszemek vagyunk a gépezetben, hanem épp a mozgatórugói, amit egy nagyon jó politikai példával támaszt alá a film.

Talán közvetlenül nem tehetünk azért, hogy a világ vezetői jelentős előrelépéseket tegyenek a környezetért, de mi eldönthetjük, mit teszünk, eszünk, veszünk, hogyan élünk. Ahhoz, hogy a vezetők véleménye változzon, először az emberek véleményének kell változnia. Ha egy zöldebb világot szeretnénk, meg kell mutatnunk, hogy igényünk van rá, amit mindennapi választásainkkal igazolhatunk.

A National Geographic által és Leonardo DiCaprio közreműködésével készült dokumentumfilmet 2016 őszén mutatták be. Az éghajlatváltozás és környezetszennyezés legfontosabb témáit járja körbe, sok pozitív és negatív példát bemutatva, számos interjúalannyal.
Foglalkozik a fosszilis energia környezeti terhelésével, a légszennyezéssel, a túlzott fogyasztással, a faj- és erdőirtásokkal, az emelkedő tengerszinttel, az áradásokkal és szárazságokkal, a húsfogyasztással, a változó légáramlatokkal és még sorolhatnám. Szerencsére nem rejti véka alá mindezen következmények kiváltó okát, az üzleti érdekeket sem. A lehetséges megoldásokról is szó esik, mint például a megújuló energia használatáról, vagy a szénadó bevezetéséről.

Ha még nem láttad a filmet, itt az ideje!

Bár a helyzet elég elszomorító, mégis reménykedésre és változásra sarkall. Ha elhatározás előtt állsz, ez a film biztos motivációt és lendületet ad ahhoz, hogy az új esztendő zöldebben teljen. (Nem mellesleg érdekes és tanulságos is.) Érdemes megnézni!
Saját tapasztalat, épp ezért írok pont ma, pont erről a dokumentumfilmről.

Anno a filmen felbuzdulva 2016 év végén elhatároztam, hogy ha már főállású anyukaként egy időre kiesek a környezetvédelemből, akkor megpróbálok valahogy máshogy tenni a környezetért.  Ennek következményeként született meg a blog 2017. január 1-én. Ha az olvasók közül csak pár embernek megragad valami, amit becsempészhet a saját életébe, zöldebbé téve azt, nekem már megérte. 🙂
Persze nem kell mindenkinek fanatikus környezetvédőnek lennie ahhoz, hogy szebb és zöldebb legyen a világ, már az is nagy előre lépés ha a legfontosabb dolgokra figyelünk, amik ma már elvárhatóak lennének mindenkitől. Hátha ragadós a példa!

Íme néhány tipp, amit nem nehéz betartani, de nagyon is sokat tehetsz velük a környezetért. Ha még nem tartoznak a napi rutinhoz, az újév jó kezdet lesz ehhez.

Zöld tippek az új esztendőre:
  1. Vásárláskor figyelj, hogy az minél kevesebb csomagolási hulladékkal járjon.
  2. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
  3. Válassz hazai termékeket!
  4. Kerüld a mikrogyöngyöket tartalmazó kozmetikumokat!
  5. Írj a papír mindkét oldalára!
  6. Írj bevásárlólistát, és csak azt vedd meg ami tényleg kell!
  7. Takarékoskodj a vízzel és az energiával!
  8. Válaszd a csapvizet a palackozott vizek helyett!
  9. Használj energiatakarékos izzókat!
  10. Kerüld az eldobható, egyszer használatos használati tárgyakat!

+1: Olvasd a blogot, hátha találsz más környezetbarát ötletet, amit beépíthetsz a mindennapjaidba! 😉

Boldog, és persze zöldebb új évet kívánok! 🙂

 

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: