A karácsonyi ajándékozás idején rengeteg hulladék keletkezik a csomagolás miatt, terhelve a környezetet. Ha magáról a csomagolásról nem is szeretnénk lemondani, lehet rajta zöldíteni.

Az ajándék csomagolás funkciója igen rövid életű. Mindössze addig tölti be, míg találkozván az ajándékozottal oda nem adjuk az ajándékot. Ha belegondolunk ezért a pár percért elég nagy pazarlás becsomagolni az ajándékokat. A legzöldebb nyilván az lenne, ha nem is csomagolnánk…

(Vagy még ennél is zöldebb, ha nem is ajándékoznánk, de azt gondolom, hogy ha az ember olyanokat ajándékoz meg, akikhez valóban közel áll és ismeri őket, akkor nem nehéz őket olyan ajándékkal meglepni, ami valóban örömet szerez, van értelme és nem csak egy újabb kacat, ami végül a szemétben köt ki.)

Őszintén szólva, én nem tudnék a csomagolásról lemondani, szeretem „felöltöztetni” az ajándékokat, számomra az ünnepi készülődés része, viszont kompromisszumképes vagyok! Gondolom ezzel nem vagyok egyedül. 🙂

Néhány környezetbarát tipp:
  • Meg lehet úszni a csomagolóanyagot, ha például valamelyik ajándék textília (asztalterítő, konyharuha, sál stb.) és ebbe csomagoljuk a többit,  vagy egyszerűen textildarabba szalaggal átkötve.
  • Érdemes mindig eltenni az ajándéktasakokat és a szép állapotú csomagolópapírokat amikben mi kapjuk a meglepetést, így újrahasználhatjuk őket.
  • A menthetetlen csomagolókat gyűjtsük szelektíven!
  • Kerüljük  a műanyagalapanyagú fémes fényű csomagolókat, válasszunk inkább papírt! Ha szelektívbe kerül könnyen újrahasznosítható, ha esetleg nem oda, akkor legalább hamar lebomlik.
  • A papírcsomagolók közül a natúr csomagolópapír a lehető legzöldebb választás.
  • Ragasztó, ragasztószalag helyett használjunk természetes alapanyagú kötözőt.

A mintás csomagolópapíroknak egyrészt már az előállításuk nagyobb környezetterheléssel jár a fehérítés és festés miatt, mint a natúr papíré. Másrészt az újrahasznosítás során is hátrányt jelent a  színes minta környezeti szempontból, a festékmentesítés vegyszereket igényel. A ragasztóanyagok szintén nehezítik az újrahasznosítás folyamatát.

Idén pár ajándékot még előző években félretett tasakokba tettem, de csomagolás közben kifogytam belőlük. Testvéreim mostanában cukkoltak, hogy engem ismerve, biztos reklám újságpapírban lesznek az ajándékok, csirizzel ragasztva. 😀 Nesze nektek, elhatároztam, hogy karácsonyi csomagolópapírt nem veszek, inkább a natúr papírból hozom ki, amit lehet.

Csomagolás természetes anyagokkal

Először befedtem a papírral az ajándékot, tortacsipkével, illetve maradék csipkeszalaggal díszítettem és kenderzsineggel kötöztem keresztben, így még ragasztószalag sem kellett. Ajándék csomagolás tortacsipkével

A zsineg alá pedig beillesztettem az igazán karácsonyi természetes díszeket: fenyőágat, szárított narancskarikát, fahéjat. A zsineg végeiből masnit kötöttem és a masni szárát a toboz alsó leveleinek tövénél elvezetve odaerősítettem azt is ragasztás nélkül.Karácsonyi ökocsomagolás

Karácsonyi környezetbarát csomagolás

A fenyőt, ha kertből van, érdemes kirázni, mert (reményeimmel ellentétben) lehetnek benne bogarak. Igazából minden díszítőt begyűjthetünk a természetből, de ha erre nincs lehetőségünk, érdemes körülnézni a hobby boltokban, mert a szezon végi leárazás után pár forintért hozzá lehet jutni. (Én 10-20 Ft-ért vettem a termések darabját.)

Papír díszítése festéssel

A múltkor félretettem a 10 kg-os cukor papír csomagolását, egyik oldala tiszta fehér, gondoltam valamire jó lesz, ha más nem, rajzolni a kicsinek. Aztán az egyik előző Praktika számhoz kaptam egy karácsonyi mintás stencilt, akkor bevillant, hogy a nagy cukros papírból bizony csomagolás lesz. Kék festékkel és egy pici szivacsdarabbal (ha időben kimossuk sokszor használható még) kidíszítettem a fehér oldalát. A festéket nem szabad nagyon hígítani, ne folyjon be a sablon alá, és ütögető mozdulatokkal kell felvinni. Száradás után pamut fonallal megkötöztem, két bojttal díszítettem.
Stencil híján lehet nyomdázni is akár, készíthetünk pl. krumpliból is, mint gyerekkorunkban. 🙂

Papír újrafelhasználás csomagoláshoz

Ezen a Pinterest táblán még több környezetbarát karácsonyi csomagolás ötletet találsz!

Ezzel a karácsonyi csomagolást én befejeztem, számolom vissza a napokat.

Jó készülődést és békés, boldog Karácsonyt kívánok! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: