Szájmaszk - maszk varrása házilag

A maszk is hiánycikk jelenleg, de varrhatunk újrahasználható, környezetbarát textilmaszkot magunknak és családunknak. Viszont nem árt róla tudni pár dolgot!

Akárcsak a kézfertőtlenítő, (meg az élesztő) a maszk is hiánycikk lett a koronavírus járvány hatására. Ha sikerült is betárazni az eldobható sebészeti maszkokból, nem sokáig tarthat ki, hiszen ezeket 2-3 óránként cserélni kell(ene). Nem csoda, hogy egyre többen fognak neki a mosható textilmaszkok varrásának, ezek legalább tartós megoldást kínálnak újrafelhasználhatóságuk révén. Jómagam is varrtam a családtagoknak, de mielőtt belevágnánk az elkészítésébe, nem árt pár dologgal tisztában lenni.

Mikor kell maszkot viselni?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint azoknak kell maszkot viselni akik betegek, illetve akik beteget ápolnak. Meg kell jegyezni, hogy a maszk csak annak helyes használata és ártalmatlanítása, valamint a megfelelő kézhigiénia mellett lehet hatékony.

Hogyan kell a szájmaszkot viselni?

Felhelyezés előtt alaposan kezet kell mosni szappannal, ha erre nincs lehetőség, akkor fertőtleníteni. Úgy kell feltenni a maszkot az arcunkra, hogy az takarja az orrunkat és a szánkat is, valamint ellenőrizni kell, nincs-e hézag az arcunk és a maszk között. Használata közben nem szabad hozzányúlni, piszkálni, ha mégis megtennénk, a kézmosásról ne feledkezzünk meg! Ha a maszk már nedves, ideje cserélni. Hátulról kell levenni, ne érjünk az elejéhez. Az egyszerhasználatos maszkot nem szabad újrahasználni, azonnal ki kell dobni és alaposan kezet mosni.

A mosható változatnál az egyetlen különbség, hogy nem a kukába, hanem elkülönítve a szennyesbe tesszük, majd mossuk, vasaljuk.

A maszkok hatékonysága

Felmerül a kérdés, hogy ha nem vagyunk betegek, és betegek közelében sem tartózkodunk, van-e értelme maszkot hordani? Erről megoszlanak a vélemények a szakemberek között is. Van, aki feleslegesnek tartja, sőt, kifejezetten hátrányosnak, mivel aki nincs hozzászokva a viseléséhez, többször igazgathatja, ezzel az arcához nyúlva növeli a kockázatot. Mások szerint pont az arcunk érintését akadályozza és a „semminél több” elvet vallják. Ráadásul sokan tünetmentesen hordozhatják a koronavírust és tudtuk nélkül továbbadhatják másoknak, ha nem teszik meg az amúgy betegként kötelező óvintézkedéseket, mint amilyen a maszk viselése is.

A koronavírus mérete 0,06-0,14 mikron között van. A leginkább keresett FFP2, N95 és FFP3 maszkok hivatalosan a 0,3 mikron méretű és ennél nagyobb részecskék 94, 95 illetve 99%-át szűrik ki, amennyiben helyesen viselik és szorosan illeszkedik az arcra. Ez alapján elméletileg önmagában a koronavírust nem szűri, viszont egyes tanulmányok alapján ezek a maszkok ezeknél jóval kisebb részecskéket is hatékonyan szűrnek, másrészt mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, a gyakorlatban a folyadékcseppek (illetve a légszennyező anyagok), amelyekhez tapad, nagyobb méretűek. Ezek a maszkok szorosan az arcra illeszkednek és kétirányú védettséget adnak, azaz a viselőjét és a környezetében lévő embert is védi a levegő szűrésével.

Az eldobható sebészeti maszkok ehhez képest jóval kisebb szűrési hatékonysággal rendelkeznek, ami részben a kevésbé szoros illeszkedés következménye is. Ezek a maszkok egyirányú védelemre hivatottak, a fertőzött személytől véd a folyadékcseppek felfogásával. Egy vizsgálat szerint, amely az általánosan kapható maszkok által nyújtott védelmet tanulmányozta, a sebészeti maszkok mindössze az aeroszol részecskéinek 33 %-át, az arc elé kötött kendő 11%-át, míg az N95 maszk kb. 90%-át szűrte.

Egy másik kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a sebészeti maszkokhoz képest a textilmaszkok használata az egészségügyi dolgozók számára -a nedvességvisszatartás, az újrahasználat és a rossz szűrés révén – fokozott fertőzésveszélyt jelentenek a magas kockázatú helyzetekben.

Házilag készült maszkok

Viszont a semminél mégiscsak jobbak a textil maszkok, még akkor is, ha mi magunk készítjük el őket…Ezt egy másik tanulmány támasztja alá, a házilag készített textilmaszkokat vetették össze a sebészeti maszkokkal. A házi változatnak több lehetséges alapanyagát is megvizsgálták a szűrési hatékonyság tekintetében (konyharuha, porszívó porzsák, párnahuzat, pamut póló, sál stb.).

Ezek közül a porzsák közelítette meg leginkább a sebészeti maszkokat a szűrés szempontjából, azonban merevsége miatt nem volt alkalmas alapanyag. Emellett vastagsága révén túl nagy volt rajta keresztül a nyomásesés, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy nehezítette a légvételt, az erősebb szívás hatására pedig még inkább nőtt a valószínűsége, hogy az esetleges réseken -így teljesen szűretlen- levegő tódul be.

A szűrést és a nyomásesést is figyelembe véve, a legalkalmasabb háztartásban fellelhető alapanyag a pamut bizonyult. Ezen belül is a pamut póló, ami a rugalmasságából fakadó pontos illeszkedésnek tudható be. A folyadékcseppeken „utazó” mikroorganizmusok szűrését tekintve csupán kb. 50%-ukat fogta fel, szemben a sebészeti maszkok közel 90%-os teljesítményével. A vizsgálatok során továbbá arra jutottak, hogy a rétegek növelése nem javítja szignifikánsan a szűrés hatékonyságát, azonban a nyomásesést jelentősen növelték. Vagyis hiába növeljük a rétegek számát, nem szűr jobban, sőt, mivel nehezedik a légvétel, kényelmetlenebb és az erőteljesebb szívás hatására a réseken nagyobb valószínűséggel juthatnak be kórokozók.

Összességében (a témában hozzáférhető anyagok alapján) le kell szögezni, hogy a különféle maszkok csökkenthetik a fertőzés kockázatát, de nem zárják azt ki. Továbbá lehet bármilyen hatékony egy maszk a szűrés szempontjából, ha nem jól viseljük és a többi előírást nem tartjuk be (pl. kézmosás), nem sokat érnek. A házilag készült textilmaszkokra mint utolsó lehetőségre kell tekinteni, mivel az orvosi maszkokhoz képest jóval alacsonyabb védelmet jelentenek, viszont a semmitől többet érnek. Ergo a nehezen beszerezhető orvosi maszkokat hagyjuk meg az egészségügyi dolgozóknak és másoknak, akik a frontvonalban vannak nap, mint nap. Mi pedig ha nem vagyunk különösebb kockázatnak kitéve, de egy minimális védelmet mégis szeretnénk megnyugvásképp, varrjunk textilmaszkot.

Maszk készítése házilag

Többféle szabásminta is kering a neten, van az arc formáját idéző hajtás nélküli, vagy a sebészeti maszkok pontos mása, a 3 hajtásos, 2 hajtásos stb. Kipróbáltam többfélét is, tekintve a varrás egyszerűségét, az archoz igazodást és az alapanyagigényt, nekem az alábbiakban leírt lett a leghatékonyabb szabásminta. A két ráhajtás helyét nem kell méricskélni, egyszerű elnegyedeléssel magkapjuk, kb. 4 tenyérnyi pamutvászonból kitelik egy darab, a dróttal és a két ráhajtással pedig, attól függően, hogy mennyire nyitjuk szét őket, szépen az arcra igazítható.

Hozzávalók:

Felnőtt méret:
 • pamutvászon – 2db 18×18 cm
 • gumi – 2 db 18-20 cm
 • drót – 1 db 10 cm
Gyerek méret:
 • pamutvászon – 2db 15×15 cm
 • gumi – 2 db 15-17 cm
 • drót – 1 db 5 cm

Nem kell rögtön a méteráru boltba szaladni, most egyébként sem tanácsos, maradjunk inkább otthon, biztosan találunk pamutvászon lepedőt, vagy ágyneműt, amire már nincs szükség, bontott gumit és akár kenyeres/teás zacskó drótos zárját, vagy olyan drótot, amivel az elektronikai termékek vezetékeit szokták összefogni vagy a játékokat a csomagolásukhoz rögzíteni.

Elkészítése:


 1. Kiszabjuk a hozzávalókat.
 2. Színt színre fordítva egymásra tesszük a textileket és a felső, illetve alsó szélektől kb. ujjnyira beillesztjük az egyik gumit, majd összevarrjuk oldalt.
 3. Ugyanígy beillesztjük a másik oldalon a másik gumit és összevarrjuk.
 4. Ezután felül is összevarrjuk a két textilt.
 5. Kifordítjuk.
 6. A drótot a maszkon belül a felső oldal varrásához igazítjuk, középre. Ezt le tudjuk ellenőrizni és egyúttal meg is jelöljük a drótok végét az anyagon, ha behajtjuk a két oldalt.
 7. Körrbevarrjuk a drótot, hogy ne mozduljon el a helyéről.
 8. Az alsó oldal széleit behajtjuk.
 9. Összevarjuk.
 10. Elnegyedeljük a maszkot. Először félbehajtjuk.
 11. Az egyik felet ismét félbehajtjuk…
 12. …majd a másikat is.
 13. Alaposan lesimítjuk az éleket, majd kihajtjuk.
 14. Jól láthatóak az élek, amik a hajtáshoz kellenek. A jobb és baloldalon is közrefogjuk a felső és középső hajtáséleket…
 15. …és összehúzzuk.
 16. Alaposan lesimítjuk az így kapott hajtást.
 17. A jobb és baloldalon is közrefogjuk a középső és alsó hajtáséleket…
 18. …és összehúzzuk.
 19. Alaposan lesimítjuk az így kapott hajtást.
 20. Mindkét oldalon levarrjuk a hajtásokat. Kész!
Textilmaszk használata, tisztítása

Fontos, hogy tisztítás nélkül ezeket se használjuk újra, ha átnedvesedik, cseréljük egy tiszta darabra. A használt darabokat lehetőleg gyűjtsük elkülönítve és legalább 60 C° -on mossuk (alacsonyabb hőfok esetén virucid fertőtlenítő mosószeradalékot használjunk), száradást követően magas hőfokon vasaljuk.

Maszk – otthon is hasznos lehet

Az igazat megvallva, télen volt, hogy vettem pár darab eldobható maszkot, amikor valaki épp betegeskedett a családban, de sajnos nem mindig használtuk következetesen és eddig nem jutott eszembe, hogy varrjak magunknak. Pedig egy tanulmány szerint jelentősen csökkentheti a családon belüli megbetegedéseket. A kutatás során olyan háztartásokat vizsgáltak, ahol a szülők influenzaszerű tüneteket mutató gyerekeket ápoltak és arra az eredményre jutottak, hogy ahol a családtagok a kezdetektől rendszeresen használták a maszkokat, ott jelentősen csökkentette a fertőződést háztartáson belül. A maszk típusok hatékonyságának összehasonlítására a tanulmány nem tért ki, mintahogy arra sem, hogy hatásuk a fertőzött folyadékcseppek felfogásával, vagy az arc-kéz kontaktus csökkentésével magyarázható inkább.

Mindenesetre ezek után biztos, hogy mi használni fogjuk őket a megfázásos időszakokban. Viszont fontos, hogy akár otthon, akár azon kívül használjuk, használjuk helyesen! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: