A gyümölcslé készítés egyszerű dolog, ha van hozzá alapanyag és némi időnk, bátran essünk neki! Nekünk is, és a környezetnek is jó: tartósítószer- és hulladékmentes.
Már jó ideje a csapvíz az elsődleges szomjoltóm, csak ritkán veszek rostoslevet, abból is már csak olyat, ami minőségi, nem műízű és üveges kiszerelésű -igyekszem a műanyag hulladékot csökkenteni. Igazából azt is inkább a csomagolása, mint beltartalma miatt… Szörpöknek, házi ivóleveknek tökéletes az ilyen üveg. Mostanában kiürült jó pár üveg, gondoltam ideje megtölteni valami házi nedűvel.
A piacon puha, érett barackot és körtét találtam, pont gyümölcslének valót. Örömmel pakoltam meg vele a szatyrom, tökéletes alapanyag.
Amikor neki láttam, nem tudtam konkrét arányokat, receptet, de feljegyeztem mindent iránymutatónak. A lényeg, hogy kóstolni kell. Lehet kevesebb cukorral, ha olyan az alapanyag és szükséges, akkor picit többel. A hígításon is lehet változtatni, de hígabbra talán kár lenne, akkor már inkább sűrűbbre, ha úgy jobban szeretjük.
Hozzávalók:
- 2,5-3 kg őszibarack/körte (tisztítva kb. 1,6-1,8 kg)
- 20 dkg cukor (elhagyható, ízlés szerint változtatható)
- 1 teáskanál étkezési citromsav
- víz
Elkészítése:
- A gyümölcsöt meghámoztam, a magokat eltávolítottam és a gyümölcshúst felkockáztam.
- 1 liter vízben feloldottam a citromsavat és ráöntöttem a gyümölcsre.
- Botmixerrel alaposan összeturmixoltam és átöntöttem egy nagy fazékba. (Ha találunk benne darabokat, szűrőt is használjunk.)
- Literenként adtam hozzá vizet, minden liter után kóstoltam. Végül 5 literre hígítottam fel mindkét gyümölcslé esetén (kb. 1,5 liter rost+ 1 liter citromsavas víz + 2,5 liter víz), a sűrűsége nekem így volt kellemes.
- Adagonként, kóstolgatva hozzáadtam a cukrot és jól elkevertem.
- Miután az ízével megelégedtem elkezdtem főzni. 5 percig forraltam.
- Ezután steril (alaposan elmosott és sütőben szárított) üvegekbe töltöttem tölcsér és merőkanál segítségével.
- Ezután jött a száraz dunszt: az üvegeket a konyhapult félre eső részén egy konyharuhán szorosan egy kupacba állítottam és körbebugyoláltam őket törölközőkkel. Minél több, annál jobb. Ha kicsi a konyhapult, ágyneműtartóban vagy nagyobb ládában is megvalósítható, a lényeg, hogy minél lassabban hűljön ki. Nekem most olyan jól sikerült a hőszigetelés, hogy 24 óra elteltével is kézmelegek voltak! 🙂
Felcímkézve száraz, hűvös helyen tároljuk, és próbáljuk meg beosztani…:)
Finom, tartósítószermentes, helyi alapanyagból készült és nem jár vele (csak bio) hulladék, kell ennél zöldebb rostoslé télire? 🙂