Természetes karácsonyfadíszek citrusokból, fűszerekkel

Szárított narancskarika, fahéjrúd, csillagánizs, kenderzsineg és pár csepp ragasztó kell és gyönyörű természetes karácsonyfadíszek kerülhetnek a fára.

Ahogy telik az idő – és ahogy lassan életünk minden területére belopakodik a környezettudatosság -, azt veszem észre, hogy szinte mindenből leginkább a natúr, természetes változatok tetszenek. Így vagyok ezzel a karácsonyi dekorációk és a karácsonyfadíszek esetében is. A csillámporos gömbök már egy ideje nem hatnak meg és nem is igazán az ünnep jut róluk eszembe. Vagy legalábbis egyáltalán nem úgy, ahogy kellene, ami a valós üzenete lenne. A visszafogott, őszi-téli terméseket és fűszereket idéző színek, alakok és illatok viszont annál inkább ünnepi hangulatba hoznak.

Már pár évvel ezelőtt is szárítottam narancs karikákat, amiket az ajándékok csomagolásához használtam fel és igazából még mindig akad belőle pár darab, amivel ilyenkor télen dekorálom az otthonunkat.

De most csináltam újabb adagot, ezúttal nem csak narancs, hanem citrom és vérnarancs is sorra került és elsősorban a karácsonyfát fogják díszíteni. A citrusok mellett pedig a fahéjrudak és a gyönyörű csillagánizs kapja a főszerepet.

Így készülnek:

  • A citrusokat éles késsel karikázzuk fel (gerezdekre merőlegesen persze) kb. 3-5 mm vastag szeletekre. Tálcán terítsük őket szét és tegyük radiátorra/fűtőtestre. Pár nap alatt kiszáradnak, de időnként fordítsuk meg a szeleteket. Ha a szeletelés után konyharuhával felitatjuk a felületükről a nedvességet, valamennyit gyorsíthatunk a száradási folyamaton.
  • Ha megszáradtak, a héj tövénél, a rostok mentén lyukasszuk ki és fűzzünk bele zsineget. Erre fűzhetünk fa golyót, gyöngyöket, de köthetünk rá szép szalagot is. A zsineggel odakötözhetünk fahéjrudat, ragasztópisztollyal csillagánizst is ragaszthatunk rá.
  • A citrusok héját is felhasználhatjuk: próbáljuk meg úgy kibontani a gyümölcsöt, hogy minél nagyobb darabokban maradjon a héja. Terítsük ki és kisebb sütikiszúróval szaggassunk belőle formákat. Lyukasszuk ki és 1-2 nap szikkadás után fűzhetünk bele zsinórt.
  • Fogjunk össze 2-3 darab fahéjrudat és kender- vagy lenzsineggel kötözzük össze. Odafoghatunk egy kis zöldet is, pl. rozmaringot, a tetejére ragasszunk tujavirágot, galagonyabogyót, vagy bármit, ami jól mutat.
  • A „fahéj fenyőhöz” keressünk egy arasznyi vékony faágat. 5-6 fahéjat daraboljuk fel úgy, hogy egy háromszöget ki lehessen rakni belőlük és ragasztópisztollyal rögzítsük őket az ágra. A tetejére ragasszunk zsinórt és csillagánizst, a fahéj darabokra pedig szegfűborsot dísz gyanánt.

Maguk a díszek pillanatok alatt elkészülnek, de a citrusok száradása végett nem árt időben belevágni. Ha egy héttel előtte elkezdjük őket szárítani, kényelmesen elkészülnek Karácsonyra. 🙂

Ezen a Pinterest táblán pedig további természetes karácsonyfadíszek és dekorációk találhatóak! De biztos találunk otthon alapanyagot újrahasznosított karácsonyfadíszekhez is! 😉

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: