Almás-zabpelyhes babatorta recept az első szülinapra, tejtermékek és tojásfehérje nélkül, így a szülinapos is nyugodtan eheti.

Az első szülinapi torta esetén az elsődleges szempontom az volt, hogy kisfiam jó ízűen és nyugodtan ehessen belőle. Csak olyan összetevőkben gondolkoztam, amit már nyugodt szívvel adhatok neki. A torta végül tejtermékek és tojásfehérje felhasználása nélkül készült, ízesítésként pedig a télen is frissen kapható hazai almára esett a választásom.

Íme a babapoci-barát torta recept:

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 10 ek liszt
  • 3 ek porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 mk szódabikarbóna

(Ennyi cukor szerintem szülinap esetén megengedhető, de helyettesíthetjük más édesítővel, mint ahogy a liszt fajtáját is szabadon választhatjuk. Margarinból válasszunk olyat, ami nem tartalmaz adalékokat.)

Krémhez:

  • 3 alma
  • 3 ek porcukor
  • 4 ek zabpehely
  • 1 mk fahéj
  • 1 biocitrom héja-ha nem kapunk biot, akkor kevés levét facsarjuk bele inkább
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2,5 dl víz
  • 2 tk vaníliás cukor

Tetejére:

  • 1 ek margarin
  • 4 ek zabpehely
  • csipet fahéj

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha ragad a kezünkhöz, akkor kevés lisztet, ha szétesne, kevés  margarint adunk még hozzá. Ha megfelelő az állaga, fóliába tesszük és egy órán át pihentetjük.
  2. Ha letelt, két részre osztjuk és lisztezett deszkán a tortaformánk méretére,  kör alakúra nyújtjuk mindkettőt. Rátéve a forma gyűrűjét szépen ki lehet alakítani, toldani-foldani.
  3. Közepes hőfokon világosbarnára sütjük. Ha kell, még vághatunk le belőle a szép kör alakhoz.
  4. A krémhez a zabpelyhet ledaráljuk.
  5. Az almákat csutkázzuk, hámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fahéjjal, citromhéjjal és cukrokkal együtt megpároljuk.
  6. A keményítőt elkeverjük a vízben, majd hozzáadjuk az almás töltelékhez, főzzük kicsit, majd hozzáadjuk a darált zabpelyhet is, és sűrűre főzzük.
  7. A tortagyűrű segítségével összeállítjuk a tortát. Az alsó lapra a krém egyik fele, rá a másik lap és arra a krém másik fele kerül.
  8. A tetejére a margarinon csipet fahéjjal megpirított zabpelyhet szórjuk. Hűtőbe tesszük, hogy puhuljon.

Érdemes előző nap elkészíteni, hogy kellőképp megpuhuljon a tésztája. Nemcsak babánk, a felnőtt vendégsereg is garantáltan elégedett lesz a kóstolás után. 🙂

24 cm-es tortakapoccsal készült, így laposabb torta lett belőle. Utólag átgondolva talán annyit csinálnék másképp, hogy kisebb tortaformával készíteném és több lappal, hogy inkább magasabb legyen, vagy rögtön dupla adaggal állnék neki, hogy igazi nagy emeletes torta legyen.

Elismerem, hogy külcsínre nem a legszebb babatorta volt, de legalább nyugodtan falatozhatott a kis ünnepelt. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: