A nyári forróságban a szabadban töltött idő elengedhetetlen kelléke -a naptej mellett- a fejfedő, gyerekeknek végképp. Ha esetleg még nem szereztük be, magunk is elkészíthetjük otthon talált holmikból, különösebb kézügyesség nélkül is.

Őszintén szólva találékonyságom egyik legnagyobb ösztönzője a lustaságom, másik pedig a fogyasztói társadalommal szemben érzett unszimpátiám. A kreativitás ad egyfajta szabadságérzetet, ami egy idő után szinte függővé tesz. Ha szükségem van valamire, először mindig átgondolom meg tudom-e csinálni, és csak végszükség esetén veszem meg. Ami a legjobb az egészben, hogy ezzel nem csak spórolok a legtöbb esetben, hanem sok lomot is megmentek a szemétté válástól.

Mielőtt beköszöntött a nagy meleg, rájöttem, hogy nincs a kis lurkónak nyári sapija, így elkezdtem kutakodni, miből is lehetne csinálni. A legnagyobb fejtörést a simléder okozta, de végül találtam megoldást. A bolti csomagolások gyakran tartalmaznak habfóliát és PET fóliát, ezekből jó merevítőt lehet szabni és moshatóak is, nem ázik el mint mondjuk egy kartonlap. (Még jó, hogy anno láttam benne fantáziát és félretettem…) A fejfedő anyagának pedig bármilyen természetes anyagú, világos színű kiselejtezett ruhadarab megfelel. Rögtön kettőnek is nekiestem, két különböző fazonban, így mindkét mosható úszópelushoz van színben passzoló fejfedő! 😀 És ha már kész lett, gondoltam megosztom, hátha más is ilyenen töri a fejét…

Amire szükség lesz:
 • világos színű, természetes anyag, amit nem sajnálunk elszabni-ha nem foszlik, még jobb
 • tű, cérna
 • habfólia, PET fólia
Fejkendő készítése simléderrel:
 1. A kendő háromszög alakú lesz. Mérjük meg a fej körméretét a homlokon és tarkón át haladva, adjunk hozzá 25 cm-t, hogy meg is tudjuk majd a tarkón kötni, ez lesz a háromszög alapja. A homlok közepétől a fejtetőn át vezetve a centit a nyak vonaláig (ha szeretnénk tovább is érhet) mérjük a távolságot, ez a háromszög magasságát adja.
 2. A mért értékek szerint szabjuk ki a textilből a háromszöget, legegyszerűbb félbehajtott anyagból, így a magasság könnyen mérhető és tuti szimmetrikus lesz..
 3. Az alapvonal közepén ejtsünk egy vágást 2-3 cm hosszan befelé és 1-2 cm szélesen. A bevágás egy kis háromszöget képezzen, ezt fonákján varrjuk össze.
 4. Megtervezzük papíron a simlédert. Mérjük le a halántékok közötti távolságot. Rajzoljunk körzővel egy kört, aminek az átmérője a mért érték. Ezután rajzolunk még egy kört a középpont vonalában, 3-4 cm-rel (ez a simléder mélysége) eltolva. Sarkokat lecsípjük, hogy ne teljesen félhold alakú legyen.
 5. A kapott simléder szabásmintát kiszabjuk fél centiméter ráhagyással a habfóliából kétszer, PET fóliából egyszer, a textilből szintén kétszer. A PET réteg éles sarkait lecsípjük.
 6. A textil félholdakat szín színre fordítjuk és a külső ívén összevarrjuk. A varrás ráhagyást bevagdossuk, hogy szépen kifordítható legyen, és kifordítjuk.
 7. Két habfólia réteg közé tesszük a PET réteget és összefogva szépen belebújtatjuk a megvarrt textil simléderbe.
 8. A belső ívet is összevarrjuk, szorosan a merevítő anyagok mentén.
 9. A simléder belső ívének közepét a kendő alapvonalának közepéhez illesztjük és fonákoldalon összevarrjuk, cikk-cakk öltésekkel tisztázzuk.
 10. Ha kell, szegjük a kendő széleit.

fejkendő varrás

Simléderes könnyed sapi elkészítése póló anyagból:
 1. Az előzőhöz hasonlóan mérjük a halántékok közötti távolságot, papírra rajzolunk egy kört, aminek ez lesz az átmérője. Kiszabjuk a textilből fél cm ráhagyással, ez lesz a fejtető.
 2. Kiszámoljuk a kör kerületét (átmérő szorozva 3,14-gyel), és a varrás miatt hozzáadunk 1-1,5 centit. Ez körülbelül a fej körfogatát adja, ellenőrizhetjük.
 3. Kiszabunk 2 téglalapot, aminek magassága a sapka magassága (4-5 cm), hossza a mért kerület és a ráhagyás összege.
 4. A két téglalapot egymásra tesszük-színt színre, majd a rövidebb oldal mentén enyhén srégen összevarrjuk – így a fejtető felé szűkül – kifordítjuk, egy rövid cső alakot kapunk.
 5. A szűkebb oldalát a kör (fejtető) széléhez tűzzük és varrjuk a fonákján, majd kifordítjuk. Így megkapjuk a sapkát.
 6. Ezután jön a simléder. Az elején használt papír kört felezzük és a felezővonalat ívesre vágjuk. (A kendőnél alkalmazott 2 körös megoldás is jó természetesen.)
 7. A simlédert kiszabjuk kétszer a textilből, kétszer a habfóliából és egyszer a PET fóliából. A PET réteg éles sarkait lecsípjük.
 8. Mivel a póló anyag nem foszlik, itt a színén varrhatunk. A textil félholdakat egymásra helyezzük és a külső ív szélétől fél cm-re összevarrjuk.
 9. Belehelyezzük a habfólia-PET-habfólia szendvicset és a belső íven is összevarrjuk, szorosan a merevítés mentén. A külső ív mentén is varrhatunk még pár díszítő sort a szélső varrást követve.
 10. Ezután a sapi elején a két textilréteg közé helyezzük a simlédert, letűzzük és körben, az egész sapi mentén összevarrjuk a két réteget.

nyári sapka varrás

Kész.

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: