Tablet tok készítése újrahasznosítással

Egy régi határidőnapló borítója, kevés textil és egy kis gumi darab – ennyi kell ahhoz, hogy tablet tokot készítsünk, meg persze minimális kézügyesség.

Anno egyetemistaként vettem egy e-book olvasót, hogy ne kelljen minden anyagot kinyomtatni a tanuláshoz, akkor az a kütyü volt az elterjedt. Rengeteg papírt megspóroltam és utazni is egyszerűbb volt vele hétvégente, mint a papír halmokkal. Most tesóim járnak ebben a tanulós-utazós cipőben. Beköszöntött az ősz, nekik adtam az e-book olvasómat (még mindig szuperül működik) meg beszereztek egy tabletet- ma már ez az elterjedt. Utóbbihoz persze nem volt tok… A családon belül minden ilyen és ehhez hasonló helyzetben első körben hozzám szegeződik a kérdés: tudok-e csinálni és megcsinálom-e? Az első kérdéssel úgy vagyok, hogy bármit meg lehet csinálni, csak gondolkozni kell, a másodikat pedig az időm szabja meg, végül sikerült beszorítani még sulikezdés előtt.

Eszembe jutottak az évek óta gyűjtött határidőnapló borítók, a tartalmuk mindig megy a szelektívbe, de a borító jó kis kemény karton, barkácsoláshoz tökéletes, így azt félre szoktam tenni. Legutóbb fényképalbumok készültek néhányukból, most tablet tokként bizonyítottak.

A szóban forgó tablet mérete 19 x 10 cm, ehhez kerestem megfelelő méretű határidőnapló borítót. Persze más mérethez is ugyanígy el lehet készíteni, csak a méreteket kell átgondolni előtte.

Hozzávalók:
 • határidőnapló vagy más keményfedeles borító (19,5 x 11 cm)
 • textil: 4 db 21,5 x 14 cm-es darab, és 4 db 8 x 3 cm-es darab (vagy bugyigumi)
 • kalapgumi (kb. 20-25 cm)
 • esetleg vatelin/vlies (bélésanyag), akkora darab, mint a tablet
 • sniccer, olló +nem árt, ha van varrógép, de ha igazán elszántak vagyunk és türelmesek, akkor kézzel is megvalósítható
Elkészítése:
 1. A határidőnapló borítóját leválasztjuk a lapoktól. Ráillesztjük a szélére a tabletet és fél cm-re a tablet mellett kijelöljük és levágjuk sniccerrel a kartont mindkét oldalon.Tablet tok készítése újrahasznosítással
 2. Két nagyobb textilt egymásra teszünk, színt színre, és egyik szélükön nagyobb helyet hagyva körberajzoljuk a kartont.
 3. Megvarrjuk a pántokat: félbehajtjuk hosszában a kis anyagdarabokat és behajtjuk mindkét oldalon a széleket, összevarrjuk. Gumival is helyettesíthetjük ezeket, ekkor csak méretre kell vágni őket.
 4. A tableten lemérjük, hogy a sarkoktól mekkora távolságra legyenek a tartópántok úgy, hogy ne zavarják a képernyőt. Az egyik karton borítón bejelöljük és annak segítségével a textilen is. Én a sarkoktól mindkét irányban 3,5 cm-re jelöltem be, az átló adja a pántok helyét. A kalapgumi helyét a külső oldali pántok helye jelölte ki nekem.
 5. Gombostűvel a két textil közzé illesztettem a pántokat, a kalapgumit és a vonalaktól pár mm-re 3 oldalán körbevarrtam az egészet. A belső oldalra eső pántvégeket csak kézi öltéssel erősítettem a felső textil darabra.Tablet tok készítése
 6. A másik két nagyobb textildarab 1-1 hosszabbik oldalát kb. 1 cm-re behajtottam és levasaltam. Színt színre téve egymásra tettem őket és a vasalt széltől kb. fél cm-re körberajzoltam a másik kartont.
 7. A vonalaktól pár mm-re 3 oldalán összevarrtam, a vasalt szélénél szabadon hagytam.
 8. Mivel találtam itthon bélésanyagot, így ezzel kicsit puhítottam a külsején, de igazából ez el is hagyható. Egy, a tablet méretével megegyező méretű darabot két rétegre választottam szét, hogy ne legyen túl vastag.
 9. Kifordítottam a textilborítás mindkét részét, beléjük csúsztattam a kartonokat és azok kívülre eső oldalára a bélésanyagot.
 10. A pántos fél szabadszélét összevarrtam, hogy ne csússzon szét, majd bele illesztettem a másik félbe, a vasalt szélek közé és összetűztem.
 11. Ezután már csak össze kellett varrni. Úgy tűztem össze a két félt, hogy a kartonok közé pont beférjen a varrógép talpa. Varrás közben figyelni kellett, szét ne csússzanak, de nem volt olyan vészes, mint amilyennek tűnt. 🙂Tablet tok készítése újrahasznosítással
 12. Kész! 🙂 Utólag kicsit sajnálom, hogy nem volt itthon bugyigumi, a textilpántok elég szorosan tartják, biztos könnyebb lenne azzal ki-betenni, de így is egész jó.Tablet tok készítése újrahasznosítással
Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: