Játékkonyha készítéseA játékkonyha a gyerekek egyik kedvenc játéka. Ha stabil, tartós és nem utolsó sorban pénztárcabarát játékot szeretnénk, akkor a legjobb, ha átalakítunk egy kisebb szekrényt.

Amikor rossz idő van és nem tudunk a kertben lenni, kisfiammal gyakran elmegyünk a játszóházba. Van ott egy kis játékkonyha, amivel ahogy láttam, nagyon szeret játszani.

Ez a kis játékkonyha műanyagból van – ahogy a legtöbb megfizethető darab is. Viszont annyit már pár alkalom után sikerült leszűrnöm, hogy ez a műanyag változat nem nekünk való. Instabil, könnyen borul, könnyen törik, szóval nem elég strapabíró. Nézegettem fából készülteket neten, csodaszépek és már ránézésre is sokkal bíztatóbbak, de azok meg elég drágák.

Pinteresten már annyi ötletet láttam bútorok gyerekkonyhává alakítására, hogy gondoltam megpróbálhatnánk. Hetekig jártam a turikat a városban, míg végre ráakadtam egy kis szekrényre, ami nem volt se túl kicsi, se túl nagy és abszolút alkalmasnak tűnt a feladatra. Nem csak az alapot, szinte mindent használtan szereztünk be hozzá lomostól, vagy már eleve volt itthon, így csak csavarokat, zsanérokat meg apróságokat kellett megvenni. Összesen kb. 7-8000 Ft-ot költöttünk, de ez tuti kiszolgálja a gyerekeinket, talán még az övéiket is…:)

Játékkonyha készítése régi bútorból

Persze minden szekrényből mást lehet kihozni, de ötletet meríteni nem árt más darabokból, éppen ezért megmutatom mi mit hogyan oldottunk meg, hátha valakinek segít. 🙂

Így készült:
 • Először lecsiszoltuk a szekrényt, dekopírfűrésszel kivágtuk a mosogató helyét úgy, hogy a fém tál pereme megálljon rajta, valamint régi bútorpolcokból a sütőajtót, a belső elválasztót, a lecsukható polcot és támaszát, a konyhaszekrény falát. Ezután festettük.
  Játékkonyha készítése régi bútorból
 • A mosogatónak rögzítettünk egy rossz, turizott csaptelepet, a lyuk szélére gáztűzhelyről kimaradt öntapadós tömítőszalagot ragasztottunk, hogy pancsoláskor ne ázzon el a szekrény belseje. A tál kivehető, így lehet akár vízzel mosogatni, könnyű kiönteni. A hátsó konyhafalat polctartóval rögzítettük. Oldalra, a mosogató mellé egy krumplisütőrácsot fúrtunk fel csepegtetőnek.
  Játékkonyha készítése régi bútorból
 • A sütő ajtajára egy fogantyút fúrtunk, a záráshoz mágneszárat, alul zsanérral rögzítettük.
  Játékkonyha készítése régi bútorból
 • A mosogató alatti szekrényre egy szakadt rövidnadrágból varrtam függyönyt, amire a tavalyi függönyvarrásból kimaradt behúzót varrtam, az akasztókat egy vattacukor pálcájára húztam fel… 😀 A pálca megtartására egy fehér kupakot félbevágtunk és felcsavaroztuk.
  Játékkonyha készítése régi bútorból
 • A főzőlaphoz 4 CD-t feketére festettem és felragasztottam. A gombokhoz kupakokat festettem feketére, átfúrtuk a közepüket és a kijelölt helyükön a szekrényt is, csavart raktunk bele, alul anyával nem túl szorosan rögzítettük, így forgatható maradt.
  Játékkonyha készítése régi bútorból
 • Az oldalsó pultot lecsukhatóra készítettük, hogy tárolásnál kevesebb helyet foglaljon. A pultot is és a támaszát is zsanérral rögzítettük.
  Gyerekkonyha készítése
 • Az aljára szereltünk kis görgőket, hogy könnyebben mozgatható legyen.
  Játékkonyha készítése

Igaz, nekünk időhiány miatt eléggé elhúzódott az elkészítése, meg hát volt vele munka bőven, de úgy látjuk, ki lesz használva, megérte. 🙂 Biztos vagyok benne, hogy amit ennyiért kaphattunk volna, attól sokkal jobb strapabírású, örök darab lesz. Arról nem is beszélve, hogy mennyi potenciális hulladékot mentettünk meg újabb vétele/gyártása helyett…

 

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: