Ha az illatát szereted, az ízét egyenesen imádni fogod! Az akácvirágot jótékony hatása végett, főleg teaként fogyasztják, azonban ízletes szörp is készülhet belőle.

Az akácvirág köztudottan jótékony hatású, elsősorban szárítva, teaként fogyasztják. Valószínűleg kevesekben merül fel, hogy ebből is készülhet szörp, pedig tökéletes alapanyag. Őszintén szólva idáig nekem is új volt az elgondolás, de nem bántam meg, hogy kipróbáltam. 🙂 Az illata csodás, az íze pedig pont, mint az illata…

A nálam már bevált szörpsémát alkalmaztam, mint a gyömbérszörp és a bodzaszörp esetén.
Mivel utóbbihoz képest picivel kevésbé éreztem intenzívnek, markánsnak az illatot, így ennél a virágokat nagyobb arányban adtam hozzá.

Fontos, hogy fehér akácvirágot szedjünk, ezt bátran fogyaszthatjuk! Lehetőleg eldugott helyen keressünk, ahol a kipufogógázok és egyéb szennyezések nem érik. Próbáljunk frissen nyílt, illatos virágokat szedni. Ha kevésbé friss, szedjünk többet. Otthon terítsük ki egy plédre, hogy a hangyák és egyéb bogarak szabadon távozhassanak. Amikor összeszedjük, érdemes még enyhén megütögetni száránál fogva a fürtöket, vannak apróságok, akik ragaszkodnak otthonukhoz…

Mivel az akác kérge mérgező, és a virágon kívül más részének fogyasztása sem javasolt, fejtsük le a virágokat a szárukról!

lefejtett akácvirág

45-50 dkg fürtös virágból kb. 25-30 dkg lefejtett virág lesz. Ha ezzel megvagyunk, lássunk neki:

Hozzávalók:
 • 25-30 dkg fehér akácvirág lefejtve
 • 1,5 kg cukor
 • 1,5 l víz
 • 4 db citrom
Elkészítés:
 1. A cukrot és a vizet egy nagy fazékba öntjük, majd az egészet felforraljuk.
 2. Ha kész a cukorszirup, beledobjuk a lefejtett akácvirágokat.
  akácvirág cukorszirupban
 3. Meghámozzuk a citromokat (ha bio, akkor nem szükséges) és felkarikázzuk. De akár ki is facsarhatjuk. Ez is mehet a cukorszirupba.
 4. Alaposan elkeverjük, majd lefedve, időnként megkeverve 3-4 napig állni hagyjuk.
 5. A virágokat, citromot szedjük ki szűrőbe az edény fölött, alaposan nyomkodjuk ki. Érdemes megkóstolni, ha keveselnénk a citromot, kevés citromsavval még javíthatunk rajta.
 6. Ezután már csak a tartósítás következik. Választhatunk, hogy nedves vagy száraz dunsztot alkalmazunk. Ha szárazat, akkor az érlelést követően felforraljuk az egészet, és még forrón, szűrőn keresztül üvegekbe merjük, lezárjuk. A fedők csírátlanítása végett 5 percre fejre állítjuk őket. Ezután szorosan egymás mellé pakolva (akár be is tekerhetjük plédbe, konyharuhába) hagyjuk lassan kihűlni.
  Ha nedves dunsztot alkalmazunk, akkor az érlelés után üvegekbe szűrjük (ne legyen teljesen tele, 1-2 ujjnyi maradjon a nyakától) és egy nagy, konyharuhával bélelt fazékba állítjuk őket. Azonos hőmérsékletű vizet engedünk rájuk úgy, hogy az üveg magasságának kb. 2/3-áig érjen és főzni kezdjük. Gyöngyöző vízben hagyjuk kb. 20 percig, majd elzárjuk és hagyjuk kihűlni.
  Ha esetleg  befőzőautomata is van otthon, akkor abban 80 fokon, 20 percig automatázzuk.

Ha már kihűltek, száraz és hűvös helyen, lehetőleg fénytől védve tároljuk.

Ebből a mennyiségből kb.  2,5-2,7 liter akácvirág szörp készül. (A szűrés során nyomkodjuk ki alaposan a virágokat!)

Hígítási aránya ízlés szerint 1:4, vagy 1:5.

Hagyjunk belőle télre is, hogy visszacsöppenhessünk akkor majd kicsit a tavaszba… 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: