Az intimkehely egy kényelmes és környezetbarát menstruációs eszköz. Ha hozzánk illőt választunk és elsajátítjuk használatát, megkönnyíti a nehéz napokat.

A menstruáció a mai napig egyfajta tabu téma, nem szívesen beszélünk róla, pedig az egészéges női test működésének természetes velejárója. A történelem során is egyfajta tisztátalansággal párosították és ez a mai napig is érzékelhető jelenség. Nem sokat segített ezen a reklámok üzenete sem, miszerint a havi bajt titkolni, leplezni kell, egyenesen szégyenérzetet indukálva ezzel a nőkben.

Talán valamennyire ez is közrejátszik abban, hogy sokan idegenkednek a mentruációs vértől vagy akár saját testüktől és valószínűleg ezzel is magyarázható az applikátoros tamponok térhódítása és az intimkehely eddigi csekély elterjedése. Hiszen utóbbi alkalmazása esetén különösen fontos, hogy ne legyenek gátlásaink ezen a téren és ismerjük a testünket.

Az intimkehely, vagy más néven intimtölcsér/menstruciós tölcsér ugyanis egy olyan kehely alakú menstruációs eszköz, ami a hüvelybe helyezve felfogja a menstruációs folyadékot. Használatából adódóan elsősorban a tampon versenytársa. Ugyanolyan (vagy még nagyobb) kényelemmel szolgál – számos más előnye mellett. Ezekről itt olvashatsz.

Ahhoz viszont, hogy magabiztosan és szivárgásmentesen alkalmazzuk a menstruáció során, némi gyakorlatra van szükség a használatához és a megfelelő, hozzánk passzoló típus kiválasztására. Viszont ha sikerül, nem fogjuk megbánni a kitartó próbálkozást. 🙂

Az intimkehely használata

Először is természetesen kötelező az alapos kézmosás felhelyezés és kivétel előtt is!

Felhelyezés

Azt hiszem rögtön ez az a pont, ahol a legtöbben elrettenek az intimtölcsértől. Első ránézésre nehéz elképzelni, hogyan is kerül majd a helyére, pedig egy kis gyakorlattal gyerekjáték a felhelyezés. Ennek titka pedig az, hogy összehajtva kell felhelyezni. Többféle hajtogatási mód létezik, de én most csak a három legegyszerűbbet emelném ki. Ezek közül valamelyikkel szerintem mindenki boldogul: a C, a 7-es és a benyomós hajtás.

LadyCup intimkehely ismertető
Kép forrása: Ladycup

Így összehajtva már könnyedén a hüvelybe juttatható. Ha esetleg nehézkesen megy, akkor vizezzük be, vagy használhatunk víz alapú sikosítót is. (Kizárólag ilyet, az olaj alapú kárt tesz a kehely anyagában.) Illetve meg lehet próbálni álló, ülő, guggoló pozícióban is, kinek mi válik be. A hüvelyben a méhszáj alá kell felhelyezni és hagyni kinyílni. Ekkor érdemes a mutatóujjunkkal körbetapogatva a szélét ellenőrizni, hogy teljesen kinyílt-e, illetve elforgatni a száránál fogva a hosszanti tengelye körül. Ha könnyen elforgatható, akkor elvileg jó.
A legtöbb típuson a perem alatt vannak léglyukak, amelyek enyhítenek a kialakuló vákuumon, ami helyén tartja az intimkelyhet.

Ha a kehely a helyén van, de kilóg a szára és zavaró, le lehet vágni. Bár ez csak akkor javasolt, ha már kitapasztaltuk, hogy milyen magasságban érdemes felhelyezni, ahogy nem szivárog, nehogy később megbánjuk.

A használat időtartama

A gyártók ajánlásától függően, maximum 8-12 óra elteltével mindenképp üríteni kell és alaposan elöblíteni vízzel, ezután visszahelyezhetjük. Illetve ha szivárog, akkor hamarabb tegyük meg.

Szivárgás

Ha az intimkehely szivárog, annak több oka is lehet. Például előfordulhat, hogy már megtelt. A mentruációs csésze névleges térfogata egyébként a gyakorlatban kisebbnek bizonyul egyrészt a léglyukak, másrészt az anatómiánk miatt, hiszen a hüvelyben kissé döntve helyezkedik el. Ezért ne lepődjünk meg, ha szivárgás után kivéve nincs teljesen tele, attól még lehetett ez az oka.
A szivárgás fakadhat a helytelen felhelyezésből, például mert nem nyílt ki rendesen és így rés maradt a kehely pereme és a hüvely fala között. Vagy túl magasra, a méhszáj mellé helyeztük, így nem bele, hanem mellette távozik a vér, vagy épp belelóg a méhszáj és ezáltal veszít űrtartalmából a tölcsér.
Bármi okozza, ne törődjünk bele, próbálkozzunk újra, ha semmi sem segít, valószínűleg másik típus lesz a megoldás.

LadyCup intimkehely ismertető
Kép forrása: LadyCup

Ha csak egy kis mennyiséget észlelünk és nem folyamatos a szivárgás, az lehet, hogy csak a felhelyezés előtt a hüvely falán maradó folyadék távozása.

Kivétel

A kivételnél szintén fel kell nyúlni az ujjunkkal egészen az intimkehely pereméig, hogy azt, vagy ha nem érjük el, legalább a falát benyomva vagy két ujjunkkal a kehelytest alját összenyomva megszüntessük a vákuumot. Ezután a száránál fogva lassan, esetleg jobbra-balra billentve kihúzzuk.

Ha esetleg „felmászott” és nem érjük el a szárát, guggoló pozícióban nyomjuk, mintha nagy dolgot végeznénk. Nem kell megijedni, ki fog jönni.

Az intimtölcsér tartalmát öntsük a WC-be vagy a mosdókagylóba, majd alaposan öblítsük el folyóvízzel, ezután visszahelyezhetjük.

Első olvasatra talán „vérfürdőnek” tűnhet, de egy kis gyakorlattal mindezt teljesen higiénikusan kivitelezhetjük. Érdemes olyan időszakban gyakorolni a használatát, amikor otthon lehetünk – a felhelyezést, levételt akár a ciklus más napjain is lehet. Eleinte tanácsos lehet főleg a kivételt kádban, zuhanyzóban végrehajtani, elkerülve az esetleges baleseteket. Nyilvános helyen kevésbé komfortos az ürítése, de meg lehet oldani. Persze mivel akár 12 órát is bent lehet, praktikus úgy időzíteni- ha nem szivárog, -hogy erre otthon kerüljön sor.

Tisztítás, fertőtlenítés

Az intimtölcsért a gyártók ajánlása szerint a menstruáció alatt az ürítések után elég alaposan elöblíteni folyóvízzel, figyelve a léglyukak tisztaságára is. Ehhez lehet külön kis kefét vásárolni, de akár egy gombostű is megteszi. Legtöbbször egyébként önmagában az erős vízsugár is elég hatékony. Megmoshatjuk natúr szappannal is, viszont alaposan öblítsük el, a szappan maradvány irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját.
Nyilvános helyen vigyünk vizet magunkkal egy palackban az öblítéshez, vagy nedves törlőkendővel/tiszta papírral töröljük át, illetve lehet kapni kifejezetten ilyen esetben használatos kehely fertőtlenítő spray-t is. Viszont amint lehetőségünk adódik, öblítsük el rendesen vízzel.

A menstruáció előtt és/vagy után fertőtleníteni szükséges, persze előtte is öblítsük el alaposan. Sterilizálni többféleképpen is lehet:

  • kifőzhetjük a tűzhelyen egy edényben, csak arra kell figyelni, hogy ne érjen az edény falához és ellepje a víz (tehetjük pl. kiszuperált habverő belsejébe és úgy az erre használt edénybe, így garantáltan jó helyen marad), 5 percig forraljuk -kevés ecetet tehetünk bele a vízkőlerakódás elkerülése végett
  • a mikrohullámú sütőben is sterilizálhatjuk, lehet kapni akár kifejezetten erre a célra készült sterilizáló poharat is, ezeknél 5-6 percet írnak elő (750 W), kevés ecetet szintén tehetünk bele a vízkőlerakódás elkerülése végett
  • illetve fertőtlenítő tablettákat, folyadékokat is alkalmazhatunk azok használati utasítása szerint (pl.: Milton, Chicco, Hyperol)

Főleg a színtelen vagy világosabb színű kelyheknél előfordulhat, hogy bizonyos idő után elszíneződnek, ilyenkor hidrogén peroxid 3-5 %-os vizes oldatában érdemes áztatni pár órán keresztül vagy akár egy egész éjjelen át.

TSS

A használat és a tisztítás kapcsán érdemes szót ejteni a toxikus sokk szindrómáról (TSS) is. Ez egy ritka, de súlyos, akár halálos kimenetelű állapot, melyet az emberi szerevezetben egyébként is megtalálható Staphylococcus aureus baktérium által termelt toxin okoz. Bárkivel megeshet, de az esetek felében menstruáló nőknél alakul ki és a tamponhasználatra vezethető vissza. A köztudatba az 1980-as években robbant be, amikor a szuperabszorbens tamponok megjelenésével a megbetegedések száma is megnőtt. Megfigyelték, hogy a 8 órán túli használat és az indokoltnál nagyobb nedszívóképesség növeli a kockázatot. Az azóta hozott óvintézkedések, figyelmeztetések (pl. az egységes jelzésrendszere a nedvszívóképességnek) megtették a hatásukat, csökkent a TSS esetek száma, azonban a konkrét összefüggés a tampon használatával mai napig nem tisztázott. [1]

Egyes gyártók szerint az intimkehely nincs összefüggésben a TSS kialakulásával, mások szerint ritkán, de előidézheti. A szakirodalmat tekintve kevés és egymásnak ellentmondó eredményeket is találhatunk.

Egy in vitro (azaz nem élő szervezetben, hanem azon kívül végzett) vizsgálat során az intimkelyhek esetén jelentősebb S. aureus növekedést és toxin termelést figyeltek meg a tamponokhoz képest. Ez valószínűleg a kehellyel való többlet levegőbevitellel magyarázható. Emellett 8 órás “használatot” és háromszori vizes öblítést követően is találtak S. aureus biofilm réteget a kehely felszínén. Ez alapján a kehely esetén is tanácsos lenne a maximális 8 óra használat betartása, a szükséges legkisebb kehely alkalmazása és az ürítések utáni fertőtlenítés (váltás kehely használata).[2]
A gyártók ajánlása egyébként továbbra sem változott a használat idejét és az ürítés utáni tisztítás mikéntjét illetően.

Meg kell azonban jegyezni, hogy egy régebbi kutatás során szinte egyáltalán nem növekedett ez a baktérium a kehely felszínén és a gyakorlat is jóval alacsonyabb kockázatot mutat arányaiban az intimkehely esetén. Elképzelhető, hogy a tampon okozta hüvelyszárazság, mikrosérülések, az irritált nyálkahártya fokozzák a TSS kialakulásának a lehetőségét alkalmazása során.[3,4]

Persze nem árt az óvatosság, a kelyhek esetén is tartsuk be az ajánlásokat és figyeljünk a higiéniára. Ha pedig a menstruáció alatt a TSS tünetei jelentkeznek: rosszullét, magas láz, hányás, hasmenés, fejfájás, torokfájás vagy napégéshez hasonló bőrkiütés, azonnal forduljunk orvoshoz.

Én személy szerint így ötvözöm a gyártók és a kutatók ajánlásait: lehetőleg nem használom 8 óránál tovább egyhuzamban, ciklus elején és végén is fertőtlenítem, ürítés után szappannal elmosom és vízzel alaposan leöblítem,valamint az utolsó gyengébb napokon egy kisebb méretű kelyhet használok. De ez mindenkinek a saját felelőssége, hogy hogyan alkalmazza!

Tárolás

Tároljuk jól szellőző pamutzacskóban vagy akár sterilizáló pohárban.

Ilyenkor inkább ne!

Vannak helyzetek amikor (akárcsak a tampont) az intimkelyhet sem javasolt használni. Ilyen a szülést követő 6 hét a fertőzésveszély miatt, vagy ha fennálló intimfertőzésünk van. Eltávolítása nélkül a szexuális együttlét sem javasolt. Ha bármi kellemetlenséget, fájdalmat éreznénk használata közben, távolítsuk el.
Bizonyos fogamzásgátló módszerek (pl. spirál) esetén érdemes a nőgyógyászunk véleményét kérni az intimkehely használatával kapcsolatban.

Az intimtölcsér kiválasztása

Az intimkehely használata és kiválasztása

Az igazat megvallva, közel sem olyan egyszerű elsőre megtalálni a számunkra tökéletes kelyhet, hiszen elég nagy a választék. Viszont alapos utána olvasással és önvizsgálattal már jelentősen növeljük az esélyeinket.

A tényezők, amik meghatározzák a kiválasztást: méhszáj magassága, menstruációs folyadék mennyisége, hüvelyizomzat állapota, szülések száma, kor, a kehely méretei, alapanyaga és annak keménysége, esetleg színe és persze az erre szánt összeg. Bár alapvetően egy kehely is elegendő lehet az egész menstruáció alatt, érdemes egy váltást is beszerezni. Így akár az erősebb és a gyengébb napokra is teljesen testhez álló a védelem és a kényelem.

Az intimkehely alapanyaga

Az intimkelyhek készülhetnek latexből, termoplasztikus elasztomerből, illetve leggyakrabban orvosi szilikonból. A latex természetes, de allergizálhat, kémiai anyagokra és hőre érzékeny. A TPE a természetes gumival szemben nem tartalmaz fehérjéket, így allergiás reakciók sem lépnek fel. Élettartamuk viszont viszonylag rövid, 3-5 év és a hővel történő sterilizálással is óvatosan kell bánni. Az intimkelyheknél leggyakrabban használt alapanyag, az orvosi szilikon is hipoallergén. Ezt az anyagot tartós implantátumok készítésére is használják, mivel kémiailag és biológiailag inert, gyulladást és idegen test reakciót nem idéz elő és rákkeltő hatása sincs. Hidrofób tulajdonsága, kicsi felületi feszültsége révén a mikroorganizmusok nehezen telepednek meg a felszínén. Ez ellenállóbb a hővel és kémiai anyagokkal szemben is, élettartama hosszabb, akár 10-15 év.[5,6,7]

Méhszáj magassága

A méhszáj a méh külső nyílása, amelyet a hüvelyben kitapinthatunk az ujjunkkal. Tapintásra olyan, mint mondjuk egy szárától megfosztott cseresznyeszem vagy épp az orrunk hegye. Ha elértük, az ujjunkon megtudjuk állapítani, meddig kellett felnyúlni, azaz milyen magasan helyezkedik el. A méhszáj magassága a ciklusunk során változik, de nekünk a menstruáció alatti magasságra van szükségünk, ilyenkor kell lemérni. Attól függően, hogy milyen mélyen kellett az ujjunkkal benyúlni (kb. harmada, kétharmada, vagy az egész ujjunk), lehet alacsony, közepes vagy magas a méhszáj elhelyezkedése.

Ha alacsony, akkor érdemes olyan kelyhet választani, amelynek a teste is rövid, a szárából úgyis vághatunk -különben kilógna. Ilyen pl.: FemmyCycle Low Cervix, Juju Low Cervix, Merula, MeLuna Shorty, Mermaid Guppi.

Ha magas, akkor olyat keressünk, amelynek a teste is hosszított, vagy extra hosszú a szára, különben nehéz lesz kivenni. Ilyen pl. Merula, Luv Ur Body, Juju High Cervix, Mermaid, esetleg a Lalicup, Rainbow.

Ha közepes, akkor a legtöbb átlagos méretű kehely jó választás lehet. Pl.: Merula, LadyCup, Organicup, Yuuki, Fleurcup, Claricup stb.

Az intimkehely méretei

A méhszáj magasságától függően figyelembe kell venni a kehely testének és szárának a hosszát. Illetve a legtöbb márka esetén 2 (S,L) vagy akár 3 (S,M,L) méretből is lehet választani. A választásnál számít a kor, a szülések száma, a vérzés erőssége és a hüvely izomzata is. A kisebbek elsősorban a 25-30 év alattiaknak ajánlottak, akik még nem szültek, illetve gyenge vérzés, vagy épp erősebb izomzat esetén. A nagyobbak pedig az ettől idősebbek számára ajánlott és azoknak akik szültek, illetve erős vérzés és gyenge izomzat esetén is.

Az intimkehely keménysége

A különböző márkájú kelyhek eltérő kemenységűek, illetve egyes típusokon belül is lehet választani puhább és keményebb kelyhek közül. A keményebb előnye, hogy viszonylagos merevsége révén felhelyezésnél könyebben kinyílik, szinte kipattan. A puhábbak esetén erre jobban oda kell figyelni, így például egy kezdő felhasználónak előnyösebb lehet a keményebb. Ez viszont felerősítheti a görcsöket, így annak, aki görcsölős típus, javasolt a puhább kehely választása. Az erős hüvelyizomzat viszont összenyomhatja a kelyhet, ilyen esetben a kemény a nyerő. Alapvetően a puhábbak kényelmesebbek, de nagyobb gyakorlatot igényelnek.

Szín

A legtöbb márka esetén nagy választék van a szebbnél szebb színekben, melyek kétségtelenül feldobják a nehéz napokat. A leggyakoribb viszont a színtelen változat, melynek szerintem előnye, hogy jól látható rajta a szennyeződés, ami öblítéskor jól jön, illetve a vér mennyisége is. Hátránya is akad azonban, egy idő után ezek hajlamosak a vértől elszíneződni. Igaz, ez valamelyest orvosolható.

Ár

Az intimkelyhek ára kb. 5 000-10 000 Ft körül mozog. Ha ettől jóval olcsóbban találunk, akkor valószínűleg bevizsgálatlan, kétes alapanyagú és minőségű intimkehellyel van dolgunk, ezeket nem javasolt használni. Csakis biztonságos, bevizsgált márkák közül válasszunk, melyek rendelkeznek a szükséges ISO 10993-as tanúsítvánnyal! Ha sokalljuk az árát, akkor se adjunk lentebb a minőségből, inkább vásároljunk használtan. Igaz, a legtöbb gyártó utasít, hogy higiéniai okokból kizárólag saját intimkelyhet használjunk, mégis sokan választják ezt az utat.

Elsőre talán meghökkentőnek tűnhet egy ilyen intim tárgyat más után használni, de ha belegondolunk, például a nőgyógyászati eszközökkel is ez a helyzet, nyilván fertőtleníteni kell. Az adás-vétel lehetősége különösen jól jön, ha nehezen találunk rá az igazira és több típust kell kipróbálnunk. Egyrészt olcsón szerezhetjük be az újabb darabokat, másrészt eladhatjuk, ami nem vált be, így az ár egy része visszajön. No meg persze környezettudatos is, ha nem halmozzuk a felesleges darabokat, vagy épp használtan szerezzük be.

Én az első kelyheimmel pl. melléfogtam, örültem, hogy el tudtam őket adni, így nem buktam el a teljes árukat. Akkor még nem tudtam volna elképzelni, hogy egyszer használtan vegyek, nemrég mégis így tettem… Egyrészt a környezettudatosság miatt, másrészt nem akartam sokat költeni a gyengébb napokra szánt kelyhemre. Nem bántam meg.

Ha távol áll tőlünk a használt intimkehely beszerzése, akkor se csüggedjünk, már egy új használatával is rengeteget teszünk a környezetért és legfeljebb egy éven belül megtérül anyagilag is.

Közösség

Az EREDETI Intimkehely és mosibetét kérdések és válaszok (csak nőknek) © Facebook csoportban az intimkehyhekről általánosságban, használatukról és az egyes típusokról is nagyon sok hasznos információ található. Ezek közül kiemelném a biztonságos kelyhek listáját és az ezek méreteit összefoglaló táblázatot, ami nagyban megkönnyíti a kehely „vadászatot”. A csoporttagok segítőkészek, legtöbbjük sok tapasztalattal endelkezik, így szívből ajánlom, ha még többet szeretnél tudni. Ráadásul itt lehetőség van használt kelyheket vásárolni és eladni is. A rögzített posztot érdemes (és egyébként kötelező is) elolvasni. Végül, de nem utolsó sorban, egy szuper közösség, ahol az ember máshogy tekint ezekre a napokra. 🙂

Ez a karanténos időszak soha jobb alkalom arra, hogy kipróbáld és egy kis gyakorlatot szerezz a magabiztos használathoz! 🙂

A következőkben még olvashatsz majd az általam kipróbált intimtölcsérekről és a velük szerzett tapasztalataimról.

Felhasznált irodalom

[1] Borowski, Ann, “Are American women turning to reusable and greener menstrual products due to health and environmental pollution
concerns?” (2011). Thesis. Rochester Institute of Technology.

[2] Nonfoux, Louis et al “Impact of Currently Marketed Tampons and Menstrual Cups on Staphylococcus aureus Growth and Toxic Shock Syndrome Toxin 1 Production In Vitro.” Applied and Environmental Microbiology 84.12 (2018): e00351-18. Web. 28 April. 2020.
doi: 10.1128/AEM.00351-18

[3] C. S.Weir (2015) A private economic cost and qualitative analysis of environmental and health implications for five menstrual products. BSc Combined Honours, Environmental Science and Gender and Women Studies, Dalhousie University April 3rd, 2015

[4] van Eijk, A. M., Zulaika, G., Lenchner, M., Mason, L., Sivakami, M., Nyothach, E., Unger, H., Laserson, K., & Phillips-Howard, P. A. (2019). Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. The Lancet. Public health4(8), e376–e393. https://doi.org/10.1016/S2468-2667(19)30111-2

[5] Menstruációs kehely alapanyagok (3ME)

[6] Orvosi eszközökben használt műanyagok tulajdonságai (Dr. Bánhegyi György)

[7] Szilikonok

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: