Az idő enyhülésével a kórokozók jobban terjednek, ráadásul így a tél végére, tavasz kezdetére immunrendszerünk is gyengébb, nem árt felvértezni magunkat. Erre kiváló a gyömbér, amiből ínycsiklandó szörpöt készíthetünk.
A gyömbér számos jótékony hatással rendelkezik. Kiváló immunerősítő és a megfázás tüneteinek enyhítésére kitűnő. Sőt mi több, akár hányinger és migrén csillapítására is használhatjuk.
Ilyen céllal leggyakrabban teaként fogyasztjuk, de érdemes kipróbálni ezt a gyömbérszörp receptet. Egyrészt rendkívül finom, másrészt egyszerű az elkészítése, és akár nagyobb adagot is bespájzolhatunk belőle. 🙂
Hozzávalók:
- 3 kg cukor
- 3 l víz
- 1 kg gyömbér
- 3 tk fahéj
- 5-6 db citrom
Elkészítés:
- Egy nagy fazékban összeöntjük a cukrot és a vizet, majd szirupot főzünk belőlük.
- A gyömbért megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk, a szirupba tesszük.
- Attól függően mennyire intenzív ízre vágyunk, egy éjszakán át vagy akár egy teljes napig hagyjuk állni lefedve.
- Ezután a fahéjat beletesszük és felforraljuk. Ha felforrt elzárjuk és beleöntjük a kifacsart citromok levét.
- Egy tölcsér és arra helyezett szűrő segítségével üvegekbe merjük, gyorsan rácsavarjuk a tetőket.
- Végül száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
(Nálam ez ebben az esetben annyit jelent, hogy a konyhapulton egy kupacba rendezem őket és konyharuhába bugyolálom őket, majd hagyom, hogy teljesen kihűljenek.)
A száraz dunszt és a magas cukortartalom révén sokáig eláll.
A fent megadott mennyiségből kb. 5,25 l gyömbérszörp készül. Természetesen lehet kisebb adagot is, de érdemes inkább nagyobbat készíteni az arányok megtartásával. 🙂
Én nagyon édesszájú vagyok, így az én hígítási arányom 1:3-4, de persze ez ízléstől függ.
Nekem nagy kedvencem, mindig van tartalék a kamrapolcon. Ezenfelül gasztroajándéknak is tökéletes választás lehet. 🙂
Egészségünkre! 😀