Március 6. a nemzetközi energiatakarékossági világnap, aminek apropójából összegyűjtöttem a legkézenfekvőbb takarékos ötleteket a háztartási teendők során, amikről néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig egy kis odafigyelésen kívül semmit sem kívánnak.

Apróságok ezek, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy. A környezetnek is, pénztárcánknak is.

Főzés, sütés
  • Mindig használjunk fedőt főzésnél, nem csak energiát, időt is spórolunk.
  • Ne főzzük túl az ételeket, az energia mellett az értékes vitaminok is elvesznek.
  • A zöldségeket felesleges bő lében főzni, csak az energiát pazaroljuk a nagyobb mennyiségű víz forralásával.
  • Az edény mérete illeszkedjen a gázrózsára, főzőlapra. De legfőképp ne legyen kisebb, ha túl ér a láng/nagyobb a főzőlap, csak a környezetet melegítjük feleslegesen.
  • Tartsuk tisztán a gázrózsákat, ezzel is energiát takarítunk meg.
  • Elektromos főzőlapot kapcsoljuk ki hamarabb, és fejezzük be a maradék hővel a főzést.
  • Amit lehet, főzzünk kuktában. Ha légkörinél magasabb nyomáson főzünk, sokallta hamarabb készül el az étel, kevesebb energiával, több vitaminnal.
  • Sütés közben ne nyitogassuk feleslegesen az ajtót, sok hő vész el ilyenkor. Ha lehet válasszunk olyat, amely ajtaján ablak van, a sütőtérben pedig világítás.
  • Ha már sütünk, használjuk ki rendesen és egyszerre süssünk több fogást is akár.
  • Tartsuk tisztán a sütő belsejét, így jobban visszaveri a hősugarakat, kevesebb energiát használ el.
  • Csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha mindenképp szükséges.
  • A sütő esetén is felhasználhatjuk a maradék hőt, a sütés vége előtt 5-10 perccel kikapcsoljuk és bent hagyjuk az ételt a sütő kihűléséig.
Hűtés, fagyasztás
  • A hűtőbe, fagyasztóba ne tegyünk a szobahőmérsékletnél melegebb ételt, hiszen lehűtésük többlet energiát igényel.
  • Ha a fagyasztott ételt a hűtőben hagyjuk felengedni, annyival is kevesebb energiát fogyaszt a hűtő, hasznosul a hideg energia.
  • Ne nyitogassuk feleslegesen a hűtő, fagyasztó ajtaját, és persze ne hagyjuk sokáig nyitva. Ha egy kis rendszert viszünk a tárolásba, és tudjuk hol kell keresni, amire szükségünk van, hamar meg is találjuk azt.
  • Olvasszuk le a hűtőt és a fagyasztót ha kialakult a falán a jégréteg, mivel ez szigetel, így növeli az energiafelhasználást.

  • Az áramtalanított hűtő hátsó rácsát rendszeresen portalanítsuk, ezzel is javíthatjuk a hőcserét csökkentve az energiafelhasználást.
  • Ne zsúfoljuk tele a hűtőt, kicsit levegősebben tárolva az élelmiszereket a hideg levegő jobban körüljárja azokat, hatékonyabb a hűtés.
  • Csak azt tároljuk hűtve, amit tényleg szükséges és csak azt fagyasszuk, amit máshogy nem lehet tartósítani. A befőzés például jó alternatíva olyan zöldségek, gyümölcsök tartósítására, amelyeket sütésre-főzésre szánunk.
Mosás, szárítás, vasalás
  • Ha mosás előtt beáztatjuk a szennyes ruhát, fellazulnak a szennyeződések és a szokásosnál alacsonyabb hőfokon is hatékony mosást érhetünk el. A mosás során a legtöbb energiát a víz felmelegítése emészti fel.
  • Ha lehetőség van rá, szárítsuk ruháinkat a szabadban, a napon. A napsugarak fertőtlenítő hatással is bírnak.
  • Ügyeljünk a teregetésre, minél kevésbé gyűrötten száradnak a ruhák, annál egyszerűbb a vasalás.

  • Az enyhén nedves ruhák vasalása fogyasztja a legkevesebb energiát.
  • A vasaló esetén is használjuk fel a maradék hőt. Az alacsonyabb hőmérsékleten vasalandó darabokat soroljuk a vasalás elejére és a végére, amíg felmelegszik a vasaló, illetve amíg kikapcsolás után hűl.

 

Igazából, ha most valakinek túl sok újdonsággal nem szolgáltam, annak csak örülni tudok. 😉

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: